有冇人同我一樣坐4個鐘飛機已想死

564 回覆
1017 Like 214 Dislike
有得坐business就唔會怕嘅
而家得中東線。以前未有俄烏戰爭,搭KLM行俄羅斯總,坐窗邊仲要凍撚到pk。去到Ams先再轉機,凍足十幾個鐘
用耳塞,訓到落機
去完歐美之後就覺得是但啦
訓下覺、食下野、睇兩套戲
時間好快過
關人撚事?

你知唔知以前UA香港飛關島真係得一班凌晨機?而家摺埋𠻹啦!
試過有氣流個陣先訓得著
擺低後,都仲係成晚無瞓嘅情況下,晨早流流唔知去邊好,亦無力去玩
有, 之前老婆萬歲請埋我去我都要考慮好耐先肯去
坐商務 / 頭等艙就唔係咁講
結論:有錢是萬能
試過訓到唔想落機繼續想訓
搵間cafe坐低飲吓咖啡relax吓。
出發前一日訓返個晏教
去到擺低之後咪早啲食個早餐
行下條街感受下當地氣息乜都好
無力玩真係你問題居多
唔睇呢個post都唔知原來咁多人驚坐飛機
我就係會揀坐窗口位嗰類人
上機飲啖水,瞓覺。瞓醒就落機

坐窗口位就係因為唔使就人去廁所。

如果坐長途機,會刻意前一晚瞓少啲,上機就啪粒安眠藥。
試過有次香港一上機未起飛就瞓著,之後有空姐叫醒我,我問佢有乜嘢食,佢同我講:唔係呀先生,仲有20分鐘就降落 但嗰程機係飛倫敦
學柏金唔搭飛機,去邊都搭海陸交通就解決到
我上次九州回程前去Donki買左佢上機,16個鐘返美國真人測試冇買錯。
點會,訓個覺,打個機就到
點買 即買!
"牆個邊可以挨住個頭瞓"

潔癖L應該知牆個邊好多頭油
人人瞓過冇人抹嗰個位
去Donki揾
因為一次好差嘅經驗
我驚坐飛機驚左8年
中間睇過曬精神科,心理醫生,催眠等等
由一開始真係boarding嘅時候會一路遞passport一路喊
到上星期飛完日本 基本克服到
少少經驗希望幫到大家:
1. 驚恐源於未知,上網search多啲資訊,e.g. 去機場條路仲危險過成程機,大多數意外都只係起飛後頭半個鐘,氣流令機體受損機率近乎零。
2. 我自己最驚Landing,所以會揀窗口,見到下面冇雲基本上就穩陣,見到多雲甚至黑雲,預左會刺激,但起碼自己心理上有時間get ready。會幻想自己就係架機,準備衝破呢堆黑雲。
3. 上網睇定呢班航班嘅flight history,過去十日實際飛行時間係幾耐,有冇delay之類。
4. 要飛嗰一日,唔好飲任何咖啡/茶,唔好做任何會令自己神經變得敏感嘅行為。
渣架
我好彩搭好多次機都冇乜人會走來走去
你搭親啲機嘅人都尿頻
無謂為咗睇嗰一陣雲海要忍受長時間嘅不便
少搭飛機嘅人就話執着窗口位啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞