(突發)大選在即英國BNO人士 聯署要求平權

165 回覆
139 Like 55 Dislike
又係連登吹奏幾萬蚊可以走人
唔走就笨

無錢未爭取平權咯
一轉咗全部垃圾回流都似

呢堆離撚曬地嘅早移英撚咁撚唔了解香港人
遲早搞到香港人神憎鬼厭

言下之意:香港人本質就係咁,唔好咁快踢爆比人知
我廿幾三十年一直用BNO冇特區冇中港證,但冇申請BNO VISA移英,咁我點計?
不嬲全球稅

你唔交會失去BC
佢地有自決公投 香港冇

過去一天,已經有8400幾人簽署平權,就算冇十分之一
都有一大部份人需要平權表達自己意見,雖然發起聯署人英文及姓名不想公開,或者可能有一些KOL說明是一個陰謀論,作為樓主想表達一下 其實有好多人心中都想為咗BNO轉為BC爭取返一口氣答案說明一切

過去一天,已經有8400幾人簽署平權,就算冇十分之一
都有一大部份人需要平權表達自己意見,雖然發起聯署人英文能力一般比較語氣強硬及姓名不想公開,或者可能有一些KOL說明是一個陰謀論,作為樓主想表達一下 其實有好多人心中都想為咗BNO轉為BC爭取返一口氣答案說明一切
1萬應可達到,
但10萬就閔d
係喎 香港政府求之不得
香港百幾二百萬人bno要5%簽名都咁難
我講緊BNO仲繼續要求更多既意義唔大,
從救生艇角度, BNO VISA已經開咗閘,
仲繼續平權會覆蓋更多人? 並唔會,
比起97前響香港出世, 但無BNO嗰班人,
直接俾BC除咗顯得有班人貪得無厭,
想要英國照顧埋你, 同家陣既移民政策不符
兩樣野冇衝突
bno平左權多左福利可以爭取
增加範圍益多啲手足都可以爭取
唔係二揀一有一樣就冇第二樣
反觀你話唔想簽 因為冇需要
因為冇多左人黎 所以你連平權都唔支持係咩概念
同樣bno話開大啲範圍
例如之前比父母有bno果啲子女可以太空人黎
呢啲我都同樣支持 唔會因為我自己黎左對我冇影響就唔支持
不嬲都係 識好多英國人都sarcastic 我地中國香港人
真係唔知邊個貪得無厭
明明冇BNO,仲夠膽企出嚟爭取擴大BNO visa
妄想自己可以同BNO holder得到一樣既權利
比你啲人爭取到又對BNO holder公唔公平先?
真係咁想嚟英國咪投資移民
或者嚟讀書拎skill worker visa or Tier-2 visa囉
比你啲人爭取到就真係且同而家移民政策不符啦
97前只係bdtc.

就算80年代嗰陣你係BC(cukc)
你都係冇居英權既
價去到60年代初先有
其實係要平權
呢啲嘢本身已經有問題
我經過幾年時間已經好清楚一啲嘢
喺外國搵食或是搵到食基本上佢地個圈都係紅底嚟
如果佢地想冇勢力嘅香港人去到愛國要變成支持共產黨或支持愛國者(大陸)佢可以任何事到唔改變。
因為冇幾耐真自由主義者就會比人食晒剩低嘅應該都係扮自由主義者。
[quote]https://petition.parliament.uk/petitions/658381

Give British Nationals (Overseas) immediate entitlement to British citizenship
We want the UK Government to grant British Citizenship to the Hong Kong people holding the valid British National (Overseas) passports immediately and unconditionally, instead of having these people applying for BNO visa scheme and then waiting for 5+1 years to apply for British Citizenship.

🇬🇧各位有BNO手足可以推爆佢🇬🇧

歡迎留言討論
其實係要平權
呢啲嘢本身已經有問題
我經過幾年時間已經好清楚一啲嘢
喺外國搵食或是搵到食基本上佢地個圈都係紅底嚟
如果佢地想冇勢力嘅香港人去到英國要變成支持共產黨或支持愛國者(大陸)佢可以任何事到唔改變。
因為冇幾耐真自由主義者就會比人食晒剩低嘅應該都係扮自由主義者。
講真由 CUKC 平權先較容易打破缺口,始終對比葡國都係差唔多時間用同一方式解決澳門嘅葡籍。

當年戴卓爾夫人仲叫葡國跟佢玩 BNO 模式,結果葡國睬佢有味先令到依家澳門人有唔少有葡國護照。
本身1982年12月31日或以前,只要係殖民地出生就有CUKC資格,強行整條act 1981,取消人哋嘅資格,呢個本身就應該去平權,係香港人唔同佢打官司啫,真係打官司贏嘅機會其實好高
BNO VISA已經覆蓋咗所有BNO持有人,
BNO持有人繼續去爭取平權, 咪又係妄想自己等同BC,
所謂居英權其實早響CUKC年代就已經剝奪咗,
數返轉頭就係ACT 1962, 但既然ACT 2002幫BDTC平咗權,
而早響ACT 1981就已經由CUKC過渡咗去BDTC,
只係香港又因為回歸, 響ACT 1985先整多咗個BNO出嚟,
爭除BDTC平權既本質就係97前出世, 都應該有BC,
BTW, 移英既人頭講緊廿萬, 點都唔只8千9, 推咗4日就慢咗落嚟,
係爭取方向唔正確吖, 宣傳力度唔夠, 定係大家都覺得已經事不關己,
其實係...不過就算係以 pre-1983 CUKC 變為 BOTC 再轉為 BC 依個方案
一樣有大量人因為非香港出世 / 父母係出世時未住夠五年而未成為英籍人士
依班人拎開 CI 一直都唔係英籍我真心唔知英國可以點樣幫到依班香港人
點解當年可以比5萬個家庭唔使5+1都可以直接送BC而家就唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞