(突發)大選在即英國BNO人士 聯署要求平權

165 回覆
139 Like 55 Dislike
https://petition.parliament.uk/petitions/658381

Give British Nationals (Overseas) immediate entitlement to British citizenship
We want the UK Government to grant British Citizenship to the Hong Kong people holding the valid British National (Overseas) passports immediately and unconditionally, instead of having these people applying for BNO visa scheme and then waiting for 5+1 years to apply for British Citizenship.

🇬🇧各位有BNO手足可以推爆佢🇬🇧

歡迎留言討論
簽了
老老實實, 唔會想簽,
你話幫BDTC(即係97前出世, 但屋企無幫手搞本BNO)既話都好啲,
放BNO轉BC即係話廢咗BNO, 本身哩樣嘢就唔太可能,
BNO個問題存在於好多條法案同聯合聲明,
國內講選票有移民問題, 保守黨同工黨都唔會想同你搞,
講法案就要回帶由CUKC到ACT 1985, 再一路到家陣,
講中英聯合聲明就國際外交問題, 不過又其實都無咩好再講,
將個波吹到咁大, 咪容易爆囉, 咁倒不如提出個務實啲既陳情,
BNO已經係大優惠
何必呢
工黨上台應該好快會
其實幫下97前係香港出世但又冇BNO passport既人好過,當時有批仲細個而父母又on 9冇幫佢地領BNO
BNO直接BC啦
唔撚係英國政府 洗攪成咁
幾多藍色去左英國 仲開放比你?
就係呢啲撚樣,遲早搞到香港人神憎鬼厭,貪得無厭,食相難睇
BNO直接轉BC=結束移民潮,大家繼續留喺香港搵多幾年錢
5+1 縮減做3+1就得
唔好平權益左批一開頭唔要bno既人
就係囉
已經有bno大優惠
貪得無厭
我講真話又有人俾負評, bdtc平權唔係合理過bno平權咩,
家陣已經有5+1, 有心走就實走到, 仲訴求乜鳩去招人煩,
然後我突然醒起香港人既魚蛋論,
當有人俾咗錢, 所以班人唔想人地免費,
雖然我當初無咁諗, 但可能有其他人咁睇我,
其他殖民地又點諗
香港得 其他殖民地嘅人呢?
加上5+1對永居嘅人都無乜影響
係嗰180日麻煩啲 無得去長期旅行
大把人即刻回流
D正負評又唔使太上心
我都成日有人靜鷄鷄有人留一兩個
D偽黃共奴
理論上其實bno visa都係不公平政策黎,只係改善左bno待遇

有乜理由英國屬土國民唔能夠係英國生活
基本上全世界係得英國咁撚麻煩分咁多護照
當年係同賣豬仔咁賣你香港人,基本上無問過你香港人意見
Ying Kwok Yan
睇下澳門同其他前英屬殖民地就知
仲話香港人食相難睇

係有潔癖定係移咗英驚自己蝕左
轉貼網上回覆

九七前回歸乜都冇講過,就取消咗我地個本身BC身份 就算你唔平權,咁你有冇問過我哋?你都要還返一個合理嘅理由俾我哋,澳門人都不如!

《如果佢平權咗的話 其實最好係境內人士平權 而唔係全部拎緊BNO嘅人》

而且依家好多香港人在英國落地生根,有好多家長都唔想子女仍然拎緊特區護照,所以好多小朋友選擇無國籍身份,但你都要申請BNO Visa
(你冇睇錯 喺英國出世都要申請BNO Visa 簽證)

若果境內父母,其中一方因為平權而得到BC,小朋友可以直接領取英國護照及福利,同埋可以慳返唔少資金申請入籍,因為好多人過嚟英國唔係話好有錢,有唔少頂唔順嘅人都選擇回流,所以希望英國政府可以做多啲!唔係話拎你着數,係因為冇得選擇,BNO係一群被英國遺棄嘅人!依個係無法否認嘅事實。

我地揸緊BNO人士 仲慘過做難民。難民都有福利,我哋係貼埋錢,而係冇福利的人,我哋仍然要交稅買樓生產勞動力,一切都係英國壓住我哋香港人去講,但冇辦法因為香港人真係唔抵幫,連人哋其他種族嘅人全部都好團結!香港人只有(利益)

2_條以及國_法已經好表明中國香港嚴重影響到一國兩制地位,如果宣布有這個政策開始出來,應該可以救咗唔少,因為資金不足或者因為其他問題嚟唔到英國嘅手足可以立即撤離。
的確係。
另外,其實真係香港人奴性重,比着印度人/黑人佢哋一定會更加團結同主動去爭取種群嘅權益
俾你班友拎到BC passport
咪個個即刻番香港搵錢
邊有咁著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞