[新一季來了]無職轉生~到了異世界就拿出真本事~第二季下半 (1)

990 回覆
40 Like 5 Dislike
毒撚擺婚宴悶撚到…
到諾倫主場再叫醒我…
睇原著小說達致劇透防疫
心態正確
因為真係冇#tasty#husky的
佢意思話你好tasty
我想taste下
原來呢個冇husky 版
無職第二季第14集補充

整體來講成個第二季劇情都飛得好快,今集可以話係成個校園篇嘅一個小總結來,但前面嘅鋪設太少,所以呢集有人會覺得冇咩feel 甚至覺得悶⋯⋯

小說觀感會好好多,再次推廣無職小說
https://www.bookwalker.com.tw/product/165680 依家無職出晒26本啦 新帳號買書仲有額外8折discount 700幾蚊就可以買晒成套書了,十分抵屌,快來加入小說黨吧!

1. 前面買衫,盧迪話真係衫如其名呢,係因為拉奇鼠就係一隻巨型灰色老鼠,而盧迪姓係格雷拉特(GrayRat)。

2. Fun story 拉奇鼠原本web 版原名係米奇鼠,而舊長袍嘅原料係米老鼠。算係小說入面一個彩蛋。聽到店家介紹果時盧迪腦入面不自覺咁諗到曾志偉把聲

3. 路克經常同假扮成菲茲嘅公主來呢間店買衫,所以從店家來講菲茲都係熟客,但希露菲唔知,搞到希露菲有少少尷尬,因為佢怕店家以為路克係自己個ex。

4. 沖涼前各種色色描述都冇做出來,想睇就去小說吧

5. 婚禮當日,貓狗晨早出去獵咗隻山豬過來做盧迪新婚禮物,而佢地都係第一組到嘅人客

6. 第二組到嘅係札諾巴同茱莉,另外茱莉小說入面係著校服,但動畫改翻做裙仔。

7. 第三組人係公主4人,佢哋送咗一碌假鳩同另一樣野比盧迪做新婚禮物,另一樣野可能下集會講。

8. 公主2個隨從今集終於出場,佢哋都係阿斯拉中級貴族,除咗幫公主做打雜之外仲要代希露菲做公主替身,今場2個人對白加埋得1句,一睇就知辛苦工來

9. 最後七星同克里夫麗潔佢哋一齊到場。原來七星喺盧迪屋企門口唔敢敲門,最後比麗潔捉埋入屋。

10. 盧迪同七星嘅對話係「日文」,算係盧迪一種體貼。

11. 原作係上面咁逐個逐個來,順便喺門口講埋祝賀說話,動畫skip咗

12. 貓狗同公主有牙齒印,所以2批人撞到果時有些少尷尬。

13. 唔知點解動畫要安排全部人逐個逐個上前好似拎畢業證書咁祝賀盧迪結婚,小說入面比較似樣去飲果時主人家拎杯酒巡場再接受大家祝賀。

14. 到麗潔同希露菲相認嘅場景,呢個位真係見識到動畫改編嘅重要性,依家動畫就咁睇硬係覺得怪怪地,初時以為製作組改咗情節,揭翻開本書先發現呢個場景其實係1 : 1還原小說,但當呢個小說場景直接搬落動畫果度就硬係覺得怪怪地。

15. 七星走人果時公主睇得出盧迪唔放心佢自己一個行,所以想派1個隨從送佢翻宿舍,但七星極力拒絕,最後都係自己走咗。

16. 最後路克同盧迪決鬥,其實盧迪係萬般不願,因為佢唔知路克水平到邊,分分鐘邊個打死邊個都唔出奇。

17. 路克裝備:
劍(鋒利+10)
衫(防刃+10)
手套(力量+10)
鞋(速度+10)
斗篷(保暖+10)

路克能力值:
劍神流中級
水神流初級

18. 開打當下發現,路克其實相當廢,甚至唔洗預知眼都贏到,所以佢都明白點解公主咁放心自己同佢打。

19. 但呢個「廢」只係盧迪認知底下廢,事實上路克係世界average嘅水平,幾乎所有人只要肯練都會達到嘅水準。

20. 打贏咗之後盧迪再追問決鬥原因,佢唔明路克點解咁執着。盧迪不愧係30幾年毒撚,竟然問公主:「唔通路克都鍾意希露菲?」
論派膠盧迪都真係神級

21. 公主皺一皺眉:「我哋全部人都鍾意希露菲⋯⋯」呢一段我覺得係全集做得最好嘅文戲,對公主佢哋來講,大家早就已經係可以交托性命嘅伙伴,一路以來出生入死,呢5個人已經唔係單純上司同下屬,如今要將希露菲交比另一個男人,所以要來一場決鬥,畫公仔畫出腸,呢場交有幾個意義:

1. 用來說服自己接受呢個好朋友唔會一齊走到最後
2. 再說服自己希露菲跟住盧迪會幸福過跟住自己
3. 放生希露菲,因為搶王位成功與否都係九死一生
4. 希望盧迪會盡全力保護希露菲

22. 克里夫係戰鬥門外漢,睇唔出啱先場決鬥其實好低水準,所以佢好興奮咁同人分享

23. 希露菲聽完即刻明白晒公主佢哋想做乜。
屌 翻工偷偷地打補充唔記得落翻4層quote
碌到手軟
Husky好惡的

上年睇完第一季即刻用左1個月補哂小說
睇OP先知道,終於可以見返師傅了
準備每人reply一次段補充
個op 咁撚正嘅
第二季兩首op都做得幾好
有原因的,繼續追落去就明
今次OP重畫得特別靚tim
首ed啲畫面
藍毛嗰度好靚有劇場版feel
我小說黨
17. 路克裝備:
劍(鋒利+10)
衫(防刃+10)
手套(力量+10)
鞋(速度+10)
斗篷(保暖+10)

冇睇小說既未必明第17點講緊咩我再補充下

為公平起見,公主介紹左路克身上既裝備
基本上全部都係魔力道具黎
加速鞋防護衫之類
所以路克係全能力都強化左
無睇過web版真係唔知有米老鼠呢個彩蛋
個op同ed畫到咁 真係要去到果個劇情啦咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞