2018年 樓價實大跌,買樓正傻仔

200 回覆
12 Like 15 Dislike
如果支爆,係咪會大跌 
如果支爆,係咪會大跌 

幾時開始話支爆
宜家買都買新樓
二手真係搵鬼買

所以你見無咩成交

政府就係想咁
去完全城匯揀樓就知唔繼續爆升已經偷笑,仲望佢跌。

真係痴很線
市場的購買力仍然強勁
如果真係研究過壓力測試 就明白要過到壓力測試銀行先批錢買樓係幾咁難 過到而買到ge都係有實力去買
如果去過呢幾年d新盤市範單位排過睇過就真正感受到仲有好多實力買家
就唔會講得出咩加息就大跌 d人供唔起的理論

呢度班小學雞最鐘意講呢d

真係痴很線
市場的購買力仍然強勁
如果真係研究過壓力測試 就明白要過到壓力測試銀行先批錢買樓係幾咁難 過到而買到ge都係有實力去買
如果去過呢幾年d新盤市範單位排過睇過就真正感受到仲有好多實力買家

唔知點解d人硬係覺得供樓好撚辛苦
明明供樓要過壓力測試
佢地講到好似要成份糧拎出黎咁

唔咁講佢點會住公屋住得開心d

真係痴很線
市場的購買力仍然強勁

明明供樓要過壓力測試

月供兩萬對細蚊仔黎講好多錢架喇

真係痴很線
市場的購買力仍然強勁

明明供樓要過壓力測試

月供兩萬對細蚊仔黎講好多錢架喇

其實都係笑下佢,壓力測試難在通過佢
過左壓力測試仲要驚呢樣驚個樣,同擔心聽日出街比車撞死差唔多

但月供兩萬,我又唔認同普通家庭來說,是話咁易就負擔到、"唔多錢" , etc
兩個人家庭總收入5萬 (平均每人月入$25000,當然你可以話呢個月入係廢柴唔好羅黎講)
5萬扣左2萬供,得返3萬蚊
唔計食飯車錢,稅、家用、保險、電話/上網費、差向、水電煤,etc ?
其實生活都好大壓力
如果一個唔好彩,有左個BB,資料統計,一個小朋友起5萬月入家庭平均月洗費係$6000 (唔想找返source,自己google返)

我諗到時係月月清
仲未計如果一個唔好彩壞電視、壞手機....
窮人心態係買樓怕跌,投資怕蝕

你講幾多年都係一樣
窮人心態係買樓怕跌,投資怕蝕

你講幾多年都係一樣

true
全球經濟復蘇你話樓價大跌
租樓日日賺,準時交租
跟本而家嘈親個d都係未做野 或者岩岩做野得萬拎蚊個班人

做到咁上下年資 有返咁上下經驗
已經好易有 兩三萬人工 呢d人已經有曬能力上車啦!

真係痴很線
市場的購買力仍然強勁

明明供樓要過壓力測試

每個人既收入都唔同既
樓價今年升左幾多
御半山都咁多人狗衝 仲話會跌
有樓唔買正傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞