2018年 樓價實大跌,買樓正傻仔

200 回覆
12 Like 15 Dislike

所以拎得老綜個刻已經無得返轉頭
以後都等有錢佬同夾係中間個啲養
供樓個啲左度右度供層要供成世嘅樓為咩
但係做無瀨個啲有瓦遮頭有旅行去唔洗憂衣食
你唔覺得個生活應該係
供樓個啲有閒錢洗唔愁衣食
而咬老綜個啲先要為生活左度右度先啱咩

供樓你過到壓力測試其實冇咩咁慘

假設買400萬樓(如果有) 按夠9 成好未
而家你可能係輕鬆
但計埋通脹,加息你覺得真係會供得成咩

過到壓力測試有幾可會供唔成
除非你失業搵唔返果個級數既人工架姐
加息加得幾多
愈遲買愈貴愈蝕

咁你係唔係供緊

供完

其實唔洗我供,屋企人剩落

咁驚咩
一齊睇住班供緊嘅人食屎啦

香港65% 樓已供完,請問點先攬炒 真心問
講真, 窮人先想樓價大跌
講真
你有層樓,先有BARGAINING POWER,先可以係社會生存

樓價跌即係經濟唔好
到時可以連份工都無埋
香港好特殊
政府根本都唔想樓價大跌

我話你聽,真係跌10%
大把業主準備加按買多間啦

根本買左第1層樓先有得玩
算啦
你地繼續等跌...
繼續租樓日日賺..

假設買400萬樓(如果有) 按夠9 成好未
而家你可能係輕鬆
但計埋通脹,加息你覺得真係會供得成咩

過到壓力測試有幾可會供唔成
除非你失業搵唔返果個級數既人工架姐
加息加得幾多
愈遲買愈貴愈蝕

咁你係唔係供緊

供完

咁驚咩

樓市大跌我咪少左資產
或者想1開2果陣,借唔到錢

到大跌你按樓都要買啦

銀行肯做先得架

咁你係唔係供緊

供完

咁驚咩

樓市大跌我咪少左資產
或者想1開2果陣,借唔到錢

到大跌你按樓都要買啦

銀行肯做先得架

有樓都幾難唔按
而家啲廣告已經賣得好衡

你樓市大跌就唔係咁講
銀行都損手爛腳
到時有樓都未必按到
大跌班有錢佬掃貨

掃貨又會貴返,所以其實好難跌
跌5%d人都已經爭住入市
2018年 樓價實大跌,買樓正傻仔
柒咗
2019年 樓價實大跌,買樓正傻仔
柒咗
2020年 樓價實大跌,買樓正傻仔
柒咗
2021年 樓價實大跌,買樓正傻仔
柒咗
2022年 樓價實大跌,買樓正傻仔
柒咗
2023年 樓價實大跌,買樓正傻仔
柒咗
.
.
.
.
.
.
.
戶口仲係得幾廿蚊
講真上年買左件啟德準備收租 自己住一間 而家都應該有一百粒袋未計稅,仲要有幾百個係手 保持購買力 香港大把有錢人 係井底蛙唔覺姐 因為根本佢地身邊都接觸唔到咁既人 但身邊有錢過我好多既年輕人都大有人在
講真上年買左件啟德準備收租 自己住一間 而家都應該有一百粒袋未計稅,仲要有幾百個係手 保持購買力 香港大把有錢人 係井底蛙唔覺姐 因為根本佢地身邊都接觸唔到咁既人 但身邊有錢過我好多既年輕人都大有人在

Fresh grad 無父母幹嘅情況下
個個月低消費,要幾耐先可以儲到首期

要睇你買咩樓,做幾多成按

重點係有無咁既心囉

重點係有無咁既心囉

有咁既心有冇咁既錢先?
其實香港經濟真係太好

做地產 做金 做美容 好多都賺唔少

人以群分呀

但係講真,有錢人係好多,窮嘅人係好多好多好多⋯
呢個話題講左十年未?
好似而家咁政治不穩, 正常人都襯高位賣樓,
然後攞筆錢去外國買間house 嘆世界,
所以樓價只係會跌, 一跌仲會好似骨牌咁跌

睇吓啲新樓幾多人排隊入票先講啦

可唔可以係做出黎嘅呢
引緊啲有錢但介乎想同唔想之間落搭嘅港豬

接受現實啦公屋狗

我有話過我係住公屋咩
供撚斷好撚耐啦

CHING你25歲仔都咁多幻想

可能人哋二世祖有父幹呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞