2018年 樓價實大跌,買樓正傻仔

200 回覆
12 Like 15 Dislike
樓主想問跌幾成你先買得起?
12年試到依家
我兩年前買
以家都升左兩球半啦

good luck
可唔可以唔好出呢d post呀?
我想睇人跳樓呀
港樓
講真好難跌
出面銀紙係咁鳩印
香港啲樓就擠牙膏咁出
發展商見市唔好可以惜貨停售
地皮價累創新高
建築成本貴
公屋居屋等於抽六合彩
供平過租
港樓有買貴無買錯係鐵一般定律

香港樓價講供求架咩?

正正就是唔講供求 (盲腸都俾你突破埋)
就算政府而家批地皮樓花的速度比以前快
但香港地產發展商就是太有錢
可以封盤, 停售, 拖慢黎起N咁多種玩法
就是唔俾個價跌
有剛需?社會怨氣大?不吃不喝幾十年先上到車?挑 睬你有味
況且如果你是林鄭
一上台就樓價跌, 背負千夫所指
你制唔制?

連/高登仔講樓爆支爆講撚咗幾年
人唔笑, 狗都唔識串
爆?邊撚到爆啊?
港樓
講真好難跌
出面銀紙係咁鳩印
香港啲樓就擠牙膏咁出
地皮價累創新高
建築成本貴
公屋居屋等於抽六合彩
供平過租

供平過租
唔計裝修折舊差餉管理費就係嘅

十年前供萬零蚊, 租5, 6千
依家供又係萬零蚊, 但租上到8,9千
咁比你夠首期你會自己供定幫人供?

所謂 “依家供又係萬零蚊”
依萬零蚊仲要分
一部分是本金
一部分是利息
所以扣除利息後
供樓就是幾千蚊
此為之 供平過租
港樓
講真好難跌
出面銀紙係咁鳩印
香港啲樓就擠牙膏咁出
地皮價累創新高
建築成本貴
公屋居屋等於抽六合彩
供平過租

供平過租

依萬零蚊仲要分
一部分是本金
一部分是利息
所以扣除利息後
供樓就是幾千蚊
此為之 供平過租

利息仲要可扣稅...
講咁多做乜 等18年上黎瘋狂bin c 啦
樓價大跌=你都係買唔起
樓價大跌=經濟崩潰=你連份工都冇埋
樓價大跌=你都係買唔起

樓價跌銀行唔借比你,如果都比得起,現在一早買左啦
依家啲樓就算跌兩三成都買唔過,咁q細,係有裝修既監獄黎,想養下寵物同貓狗都難
依家啲樓就算跌兩三成都買唔過,咁q細,係有裝修既監獄黎,想養下寵物同貓狗都難

咁多大樓你唔買
做咩要局限自己買細樓
港樓
講真好難跌
出面銀紙係咁鳩印
香港啲樓就擠牙膏咁出
地皮價累創新高
建築成本貴
公屋居屋等於抽六合彩
供平過租

供平過租

依萬零蚊仲要分
一部分是本金
一部分是利息
所以扣除利息後
供樓就是幾千蚊
此為之 供平過租

利息仲要可扣稅...

扣得幾多?
我當利息一年還5萬蚊
果5萬數扣到17%薪俸稅
即係8千5
除開即係700蚊一個月
另一業主余小姐亦遇相同情況,裝修時刻意避開在牆身加裝重型廚櫃。景泰苑興建時計劃作公屋項目,設計、規格以至用料均與公屋無異,房委會以市價六折向公屋戶出售單位,實用面積由192呎至494呎不等,售價介乎94萬至298萬港元,較居屋更平。

東網邀請測量師學會前會長何鉅業到單位了解牆身安全,他指圖則顯示,較為薄身的牆厚85毫米,部分私人屋苑亦會使用,因模板間隔牆可以省卻現場倒石屎的工序,加快起樓速度。他提醒業主,這類牆身內有圓筒組成的中空部分,並非全為石屎,裝修時上螺絲需注意深度,亦不宜掛重物:「掛吓衫就無問題,太重嘅櫃會導致負荷過重,螺絲位有機會令牆身爆裂」。

房屋署發言人表示,景泰苑的廚房及浴室間隔牆為「模板間隔牆」,厚度為85毫米,是房委會「組合式構件設計」沿用已久的標準,該牆為中空設計,成份以混凝土為主,並非空心磚牆。景泰苑採用的「模板間隔牆」是在內地生產。「模板間隔牆」的設計足夠承托一般廚房及浴室的裝置。據屋苑入伙時派發給業主的裝修指引,如需在間隔牆安裝一些固定裝置,例如吊架、吊櫃或抽油煙機等,須使用特製牆釘等。

痴撚線,依家啲樓質素愈黎愈差,咁貴價錢買啲咁既質素
12年試到依家
我兩年前買
以家都升左兩球半啦

good luck

跌返2球半 都賺左2年租呀
btw 抽居屋遲左買 層樓升得1球
一年前買脫歐果日買,升左130 萬
要跌兩成先到買入價
跌兩成? 到時你敢唔敢買
一年前買脫歐果日買,升左130 萬
要跌兩成先到買入價
跌兩成? 到時你敢唔敢買

跌=仲有得跌
升=咁貴買黎摸頂
我有個投資高手朋友
佢話下年必爆
如果有額外因素最快今年就爆
佢話明年係大熊巿有排跌
其實樓主講得投資高xxyy
係假膠唔好理佢算,
我黎緊想買多間咩地區好?
定外國好? (for移民)
藍塘傲抽唔到,今日睇到新聞心都痛埋...
可唔可以唔好出呢d post呀?
我想睇人跳樓呀

另一業主余小姐亦遇相同情況,裝修時刻意避開在牆身加裝重型廚櫃。景泰苑興建時計劃作公屋項目,設計、規格以至用料均與公屋無異,房委會以市價六折向公屋戶出售單位,實用面積由192呎至494呎不等,售價介乎94萬至298萬港元,較居屋更平。

東網邀請測量師學會前會長何鉅業到單位了解牆身安全,他指圖則顯示,較為薄身的牆厚85毫米,部分私人屋苑亦會使用,因模板間隔牆可以省卻現場倒石屎的工序,加快起樓速度。他提醒業主,這類牆身內有圓筒組成的中空部分,並非全為石屎,裝修時上螺絲需注意深度,亦不宜掛重物:「掛吓衫就無問題,太重嘅櫃會導致負荷過重,螺絲位有機會令牆身爆裂」。

房屋署發言人表示,景泰苑的廚房及浴室間隔牆為「模板間隔牆」,厚度為85毫米,是房委會「組合式構件設計」沿用已久的標準,該牆為中空設計,成份以混凝土為主,並非空心磚牆。景泰苑採用的「模板間隔牆」是在內地生產。「模板間隔牆」的設計足夠承托一般廚房及浴室的裝置。據屋苑入伙時派發給業主的裝修指引,如需在間隔牆安裝一些固定裝置,例如吊架、吊櫃或抽油煙機等,須使用特製牆釘等。

痴撚線,依家啲樓質素愈黎愈差,咁貴價錢買啲咁既質素

全部地產商都用大陸預制件砌LEGO, 好似係
樓價大跌=你都係買唔起

樓價跌銀行唔借比你,如果都比得起,現在一早買左啦

如果屋企留低4M , 人工唔過3 萬呢
不過我預自己最少3 年先結婚。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞