[回帶]當地人帶路 土耳其遊記

167 回覆
28 Like 3 Dislike

之後下一站就係行超市 價錢普遍都平,仲有好多唔同種類嘅甜品,不過見到啲糖漿多到咁,我就冇買到

我走咗去買麵包 大大隻都係咁平

呢度仲有營多

之後去返地鐵站,搭多幾個站去咗另一間商場,入咗去food court食嘢呢度即刻多人返好多,起碼food court買嘢食要排隊,唔知點解頭先嗰間商場咁冷清 買咗件pide,都係好出名嘅土耳其嘢食,類似pizza咁,大概$30港紙

食飽之後搭返地鐵返屋企今晚再出去食嘢

今晚同土耳其人一家人一齊出去食飯 我第一次自己搭飛機去探朋友,去到當地有人咁熱情招待,比地方我住、又煮嘢食俾我、帶我出去玩,所以我點都要請佢地食返餐飯佢哋一開始都好客氣咁話唔使啦,但終於比我說服到 咁我哋就去咗一間海邊餐廳,夜晚都幾多人,同埋見啲嘢食都好吸引

我哋本身揀咗個室內位坐低,不過等咗陣都未有人理我哋,因為餐廳入面太多顧客,跟住我哋見到有個窗邊位啱啱吉咗,所以土耳其人阿媽就即刻衝咗埋去,咁我哋就轉咗過去坐,但仲係未有侍應理我哋 之後過多一陣有個對正海邊嘅位又吉咗,土耳其阿媽就話:不如我哋又轉過去?諗返都覺得個畫面好好笑,好鍾意佢哋個vibes

咁之後我就食咗燒雞,燒得好好食 當然唔少得飲返杯茶 跟住因為我哋坐喺室外,日落之後開始有啲風,都有少少凍,跟住侍應就派咗啲毛氈俾我哋

食飽之後,我以為就準備返屋企,但原來佢哋話想食埋甜品先 之後就去咗一間佢哋應該成日幫襯嘅甜品舖,因為一入到去個侍應已經即刻行出嚟同佢哋握手,之後呢個應該係我最鍾意食嘅土耳其甜品 之前講過佢哋啲甜品都太甜,我唔太啱食,雖然呢個睇落都係好甜 但佢入面係有啲芝士餡,所以中和返隻甜味 食落去嘅感覺就係外皮一絲絲,少少脆身,配埋少少糖漿,之後食到去入面就係可以拉絲嘅芝士,成件事個口感好正,呢個組合嘅甜配鹹唔會好奇怪 食完之後超飽,搭車返去就要執行李,聽日會搭內陸機去其他城市玩
1750TL已經算平 佢好似本地人外國人2個價錢
睇klook最新港紙7舊幾
1750tl冇可能
咁貴
本地人伊斯坦堡museum pass 60TL 18以下65以上免費
外國人依家收105歐元 冇再收土幣
我上次去係土耳其pass 2500TL
#102 個甜品好吸引,有冇餐廳名介紹
幾個星期cappadocia連續四日無得坐熱氣球
冇留意餐廳名 我係喺Darica地區食,但應該好多餐廳都有呢款甜品,唔使特登嚟Darica,因為呢度已經離開咗伊斯坦堡範圍
係因為天氣問題定係咩?
唔好意思,因為最近比較忙,所以好耐都冇update呢度 但唔會爛尾的!!之後會返嚟寫埋佢
原來係之前位巴打
去土耳其 參考過你個po

我去個時睇住個pass由2500突然加到3500TL
全國pass又冇得online買要硬食

依家可以online買 真係有買襯早
Ok,等你繼續分享
但你係男?
想唔想同土耳其姐妹扑野?
Lm
Ching 係邊間?
我都係女
冇睇到餐廳名
不過揀啲睇落比較多本地人嘅多數都正

Day 8 今日搭內陸機去zonguldak,由伊斯坦堡機場出發,唔使一個鐘頭就去到

機場好迷你 同埋因為我哋冇寄倉行李,所以落機之後就直接行咗出去,跟住見到四周都非常荒蕪 真係成片草地,一大堆山,人影都冇個,但而家先係朝早九點幾,我哋要等晏晝兩點嘅火車,所以就決定搵咗火車站先,好彩俾我哋見到喺路軌上面有幾個修路工人,之後佢哋就指咗個火車站俾我哋

咁我哋就行去火車站 但我哋啲行李都幾重,所以土耳其人提議不如搭的士,跟住俾我哋截到架的士,落車之後我諗住俾錢,點知個司機話因為佢都係順路嚟呢度,所以唔收我哋錢,超好人

之後我哋就坐咗喺火車站度,但其實有排都未有車,不過見附近冇乜嘢行,所以就坐喺度hea吓,之後有個伯伯行咗埋嚟同我哋傾偈,同埋推介我哋去附近間餐廳食啲嘢 (其實間餐廳應該係佢嘅) 咁反正我哋都肚餓,所以就去餐廳坐吓,今日天氣好好 坐室外位都唔熱,例牌要飲返杯茶 同埋去買麵包食

之後其實都冇乜好做,等到差唔多兩點就準備搭火車 嚟土耳其旅行多數都係搭佢啲巴士,比較少有人推介搭火車,不過都係唔錯嘅體驗 雖然沿途景色唔係話好靚,不過都坐得舒服
落車之後,仲要搭返程的士 不過距離番紅花城越嚟越近啦

終於到我哋第一件事就係想去搵吓有冇地方可以擺低行李,因為見網上話有locker,但我哋搵唔到,之後去咗遊客中心,佢哋話呢度根本冇locker 咁我哋就決定去食嘢先,我食咗呢個薯仔煎餅,超好食 佢薄得嚟入面又夠多餡,而且好脆

食完嘢之後,我哋上網繼續搵吓有冇地方可以擺低行李,因為我哋兩袋嘢都好重,唔想攞住周圍行,跟住諗諗吓,決定問吓老細可唔可以直接擺啲行李喺度,之後夜晚過嚟攞返,跟住佢話可以 咁我哋就擺低咗啲嘢喺餐廳,當然貴重嘢跟身,呢度嘅人都好好 同埋每個人都好好笑容,好鍾意番紅花城 雖然嚟呢度嘅交通轉折咗啲

之後終於可以四圍行吓啦

跟住呢度有啲博物館,都幾多嘢行,行完之後我哋就上山睇吓

望返落嚟好靚

嚟到呢度有好出名嘅藏紅花茶,我哋都決定飲返杯 其實冇乜味,純粹個擺盤幾靚 同埋有貓陪我哋

嚟到夜晚六點仲係好好天 跟住我哋就去食晚餐

晚餐冇乜特別,所以冇影到相,食完之後我哋去攞返啲行李,再次多謝老細俾我哋擺低啲嘢 之後我哋就搭的士去巴士站,因為今晚11:59要搭巴士去卡帕多奇亞

同埋而家都天黑,費事喺出面周圍行,就決定入去巴士站等,個巴士站都幾大,不過入面啲設備好似亂咁擺咁 無啦啦角落頭有張梳化,之後呢頭又有張櫈,個感覺好似細個玩the sims將啲傢俬亂咁擺

之後呢度啲人都幾有趣,巴士站入面有個小食亭,入面有幾個員工喺度吹水,但因為冇乜客人,所以佢哋走咗出嚟睇電視,本身我係睇緊新聞,之後佢哋轉咗去睇YouTube,但突然間有客人,所以佢哋又要行返去做生意,咁啱YouTube播緊廣告,個廣告有成30分鐘 我好想幫佢skip廣告 但費事無啦啦掂人哋個remote 跟住有另一條友睇唔過眼過咗嚟,諗住skip廣告,點知個remote壞埋,最後熄咗部電視,咩都冇得睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞