[回帶]當地人帶路 土耳其遊記

167 回覆
28 Like 3 Dislike
大家好歡迎你撳入嚟睇!!

話說上年去咗土耳其探朋友(以下會用「土耳其人」稱呼佢),呢幾日睇返啲相又好掛住段旅程,所以決定打返篇遊記

幾年前喺網上識咗土耳其人,發現又幾啱傾,上年就打算去土耳其跟住佢一齊周圍玩,成段旅程14日,但唔係去咗好多地方,淨係去咗伊斯坦堡、番紅花城、卡帕多奇亞,去睇吓景點之餘,又可以跟土耳其人體驗當地生活

Between之前出咗個南非po,有興趣嘅都可以去睇吓
[回帶]南非exchange生活
https://lih.kg/3647636
Po返幾張相先

兩個唔同嘅地方,不過都有彩色屋仔

喺番紅花城遇到好多好人

最期待嘅熱氣球
lm

Day 0
正式出發今次會喺杜拜轉機,而家多數去伊斯坦堡嘅都會直接飛去歐洲岸嗰邊(IST),但因為土耳其人屋企比較近亞洲岸,所以我就會去亞洲岸嘅機場(SAW)

第一次搭長途機,揀咗個走廊位,雖然唔係好瞓到覺,但都坐得舒服,杜拜見

朝早六點就到咗杜拜我喺T3落機,但要去T2轉機,第一次嚟呢個機場,落機之後即刻搵路 搭咗兩架無人車,又搭咗轉巴士,又上又落,都未去到T2 仲有人行嚟問我路,明明我都好徬徨 不過行行下,沿途嘅指示都清晰,去到過多次X光機就終於見到喺T2嘅閘口

坐喺度Hea咗陣,又周圍睇吓啲舖頭,跟住就準備上機去土耳其啦

喺杜拜飛去伊斯坦堡大概五個鐘,呢程機超好瞓,可能因為本身尋晚瞓得唔好,起身嗰陣見到隔籬左右喺度食嘢,先知原來我瞓到連派飛機餐都miss咗

見到好靚嘅雪山 就到伊斯坦堡啦,沿途天氣一路都好好,係之後開始多雲,不過都無阻興奮嘅心情

終於到埗啦,去攞返個篋先,本身上機之前發現個篋嘅拉鍊爛咗少少,本身仲驚啲嘢會唔會跌晒出嚟,點知而家攞返個篋發現完好無缺 本身爛咗嘅拉鏈都正常返

今日土耳其人要返intern,所以佢阿媽同細妹出咗嚟機場接我,超級感謝佢哋 我好迷惘咁喺門口等佢哋,一路就用WhatsApp溝通,之後佢細妹就搵到我,超好笑容咁同我打招呼,仲幫我攞行李跟住就上咗佢哋車返屋企
佢哋住喺距離機場大概半個鐘車程嘅地方,嗰度已經唔係伊斯坦堡,不過都成個小社區咁,有齊晒超市、銀行、便利店、仲有好多餐廳,所以佢哋話平時都唔會特登出伊斯坦堡

好快就去到佢哋屋企啦 形容吓我住嘅地方先,佢哋安排俾我間房喺3樓,有海景超正,仲見到樓下好多細路喺度玩,同埋有好多貓 跟住而家都冇咩特別嘢做,沖個涼就休息吓
黎緊6月都去卡帕多奇亞影pre wedding , 過黎取經先

之後土耳其人終於返嚟啦喺網上傾咗咁耐,之後喺現實見到對方嘅感覺好神奇 我哋坐喺度吹咗陣水,之後佢阿媽就敲門同我哋講有得食晚餐啦 今日佢哋啲親戚都嚟咗,話冇見過亞洲人,所以係咁望住我,又同我握手 之後隔籬鄰居都嚟埋,話聽講有亞洲人嚟咗,點都要過嚟睇吓 全部人都好友善!坐低食飯嗰陣係咁同我介紹每一碟餸係啲咩 喺我嚟之前,土耳其人都有特登問過我有冇咩食物敏感,之後同我講今餐飯煮啲嘢全部都應該啱我食

張相影得唔係好清楚因為本身影到啲人,所以我就直接cut咗啲嘢食出嚟

首先有大量麵包 佢哋真係好鍾意食麵包,每日都會買啲新鮮嘅麵包返屋企,之後再剪開佢,逐啲放落個盒度,到食飯嗰陣就會每人派一嚿,啲麵包超鬆軟 之後仲有啲芝士餅,新鮮整出嚟,所以超好食 同埋仲有土耳其米、醃製嘅沙律,好豐富
正呀卡帕多奇亞真係好靚 三日兩夜都覺得唔夠玩

食完嘢之後大家一齊收返啲碗碟,跟住土耳其人就提議不如出去行吓,我哋4個人(土耳其人、佢細妹、細佬、我)就上車出去兜個圈,其實都唔係去好遠,上面講過呢度離個海好近,所以我哋就揸車落咗去海邊

我完全低估咗土耳其喺五月嘅溫度,同埋因為今日陰天又大風,所以我着咗件褸都覺得好凍 不過海邊真係好正,呢度望出去就係Sea of Marmara,可能因為呢度唔係旅遊區,而且附近都冇乜人,海邊好靜好正
正啊
我下年都想去土耳其
係咪好多貓㗎
同埋治安點?

之後都開始天黑,所以我哋就返去,順便去咗屋企樓下嘅便利店,好鍾意睇吓當地有啲咩嘢食賣

呢個土耳其人推介話好好食

返翻屋企之後,原來土耳其人阿媽準備咗甜品 呢個食落有少少似木糠布甸,又唔算太甜,好正,配埋士多啤梨一齊食
LM,幾搞笑
周街都係貓!!! 而且好多都唔驚人,之後會再繼續介紹吓啲貓

伊斯坦堡歐洲岸好多旅遊景點,所以遊客都特別多,要小心隨身物品,同埋要小心街上面有人會特登扮跌鞋刷,幫佢執咗之後,佢就會話多謝你,送你一次免費擦鞋服務,其實係呃人錢

Day 2 是日天氣,打開個窗發現都仲係幾凍

今日因為jet lag所以朝早6:00就起咗身 本身以為廳應該都未有人,點知原來土耳其人已經起咗身,佢今日都要返intern,而家準備緊早餐,所以我就坐低同佢一齊食 早餐當然都有麵包!仲有蜜糖、cream cheese可以搽,又係好啱食 同埋佢哋真係好鍾意飲茶,土耳其人話朝早唔食麵包都一定要飲茶,所以起身第一件事就係煲茶,之後再拎鬱金香杯出嚟裝茶,飲完一杯又一杯,佢哋啲茶好正 我本身都鍾意飲茶,但喺香港都冇飲得咁多

拎返房繼續飲

今日係土耳其人阿妹帶我出去玩 首先要過對面搭巴士去地鐵站,我買咗張İstanbulkart嘅卡,係可以用嚟搭地鐵同巴士,但因為而家仲未係伊斯坦堡範圍,所以搭巴士都唔可以用呢張卡住

大概搭15分鐘巴士就去咗最近嘅地鐵站,而家搭車就可以用嗰張卡啦

地鐵都好乾淨,呢度地鐵可以食嘢,對面一家人喺度食芝士波波食得好開心 雖然好多人食嘢,不過我見個地下又冇乜污糟

話說今日係去歐洲岸 呢度搭地鐵過去都要一粒鐘多啲,不過有位坐就冇問題

到咗歐洲岸啦,當自己衝出咗亞洲 呢度人流明顯多咗,本身尋日喺街度完全唔見有亞洲人面孔,今日即刻見返好多遊客

第一站嚟咗Grand Bazaar,因為要唱錢先,入面都有好多間有得唱錢,不過真係好似迷宮咁,好難搵到啲舖頭 土耳其人細妹話今次係佢第一次嚟呢度,佢話平時好少會過嚟歐洲岸,咁之後我哋就比較咗幾間嘅匯率,就拿拿聲唱咗錢 終於可以去買嘢啦

唱完錢出嚟見到有好多小食賣,見到一直好想試嘅simit 只係幾蚊一個,不過超大隻,食好耐都食唔完

之後下一站去行吓市集,買咗啲Postcard

沿途見到好多貓 真係呢頭見完,轉嗰頭又有幾隻,呢度啲舖頭都唔會趕走啲貓,仲會準備嘢食比佢哋,所以啲貓好多都唔驚人,仲會特登行埋嚟,我踎低之後就有隻貓坐咗上嚟 個心溶化咗 唔捨得起身

伊斯坦堡海邊呢度有好多樓上嘅cafe,可以飲住茶,一路望住分隔亞洲同歐洲嘅海 好壯觀,身處歐洲岸,呢度望出去嘅右邊就係亞洲,現場好大風,因為係露天座位,佢都有室內位,但個景就冇咁開陽

不過我嗌嘅嘢飲就中咗伏 佢係熱嘅檸檬紅茶,聽落都冇乜嘢,不過飲落隻味嘛嘛,有種我未食過嘅味,一杯嘢飲大概$40港紙,喺土耳其嚟講都唔平,但個景絕對值回票價

跟住去咗清真寺,之後有日會再去參觀清真寺,所以今日只係入去睇吓,雖然今日陰天,但喺清真寺出面望返伊斯坦堡全景都好靚

影咗啲相之後,我哋就行落斜路去海邊,呢度又係超多人,有好多紀念品賣,吊飾、postcard、磁石都可以喺呢度搵到

又有賣simit嘅車仔

行到海邊就更多人,仲可以搭船出海,不過我哋冇搭,因為好肚餓要去食嘢
原來因為太肚餓,所以冇影低食咗啲咩 冇圖但我盡量形容下 我哋去咗食土耳其嘢,去到門口會有好多嘢食俾你揀,有沙律、布丁、蛋糕,揀完食咩之後俾錢,再攞返位食,我嗌咗件朱古力蛋糕,不過太甜,食完好滯

跟住搭返車返屋企,土耳其人返完今日嘅intern啦 我哋一齊去咗樓下間便利店買貓糧,去附近餵吓貓,第一隻見到嘅係貓bb好得意仲衝咗嚟我哋度,即刻比咗嘢食佢

之後又有另一隻

食食下後面又走多兩隻出嚟

其實係咪少左好多
我想睇表演一個都撞唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞