[回帶]當地人帶路 土耳其遊記

167 回覆
28 Like 3 Dislike
我都撞唔到
有貓真好
撞到
匿左係歐洲新區 有條小路一路上加德拉塔既 係我後面跌野 一望佢拎住咩就知咩事 頭也不回就衝左上去
嚟緊會有更多貓,請期待
唔知而家仲有冇人會幫佢執起個刷

今日買嘅Postcard 喺伊斯坦堡周圍都可以見到Postcard,啲款式仲要好多好靚

因為食完件朱古力蛋糕好滯,所以冇食到晚餐,留咗喺房hea,之後土耳其人就叫我一齊出嚟整甜品,佢話聽日晏晝約咗班同學一齊食飯,之後每人會預備一樣嘢食,佢就負責整甜品(好有feel我喺香港冇試過搞呢啲類似大食會嘅嘢) 佢呢個甜品係外層朱古力,入面係椰絲,三個字形容就係超級甜 可能我哋手腳太慢,佢阿媽睇唔過眼,過咗嚟幫手 所以我哋好快就整完之後就放落焗爐

跟住佢又去咗沖茶,重申佢哋真係好鍾意飲茶 我哋一人一杯,出咗去露台飲茶傾偈,佢阿媽雖然唔係好識英文,不過有土耳其人喺度做翻譯 佢都好好奇香港嘅嘢,我哋就互相教大家講廣東話同土耳其語,一路有啲風吹過,廚房又有啲香味傳出嚟

Day 3 今日自己一個出去玩,仲係好早起咗身,睇嚟jet lag未搞掂

今日早餐食喺超市買嘅嘢

朝早嘅行程係去餵貓買完貓糧之後就見返尋日嗰隻貓bb原來佢哋係一家人,勁得意 咁我就踎低餵貓,之後有啲當地人經過同我講嘢,但因為我唔識土耳其語,所以我淨係用英文同佢哋講sorry我聽唔明 不過佢哋仲係好nice咁笑住,仲指住我包貓糧,比個

餵咗陣之後諗住返屋企擺低啲嘢,因為自己喺超市都買咗好多嘢食 上到去見到佢哋喺度食緊早餐,就叫埋我一齊食 當然一定有茶 同埋新鮮嘅麵包今日仲切咗好多生果,佢哋嘅早餐真係好豐富

食完嘢之後我就繼續餵貓之旅 呢度附近有好多超市同便利店,我幾乎全部去晒

買咗新貓糧之後即刻見到第一隻貓

見到貓糧之後即刻搵路出嚟

搵到路出嚟啦

之後晏晝就去搭地鐵

會去呢個地方行吓 之前plan行程嗰陣喺Google Map見到附近有間幾靚嘅商場,又近海邊

同埋因為亞洲岸呢邊本身唔太多遊客,而且tuzla呢個地方距離市中心都遠,所以去呢個地方嘅人多數都係當地人,土耳其人都話佢平時星期六日會嚟呢度shopping,如果想買嘢又唔想太多人嘅話都幾推介呢度

呢度除咗可以shopping同埋食嘢之外,仲有得玩摩天輪 隔籬仲有水族館同動物園,見好多一家大細都過嚟玩,而首先我要去食嘢先

去咗食M記 去旅行好鍾意試吓當地嘅M記,明明隻味係冇分別 嗌咗個脆辣雞腿包 薯條佢哋係配一包茄汁同埋蛋黃醬

食完之後就去行街 呢度地方夠大,又唔係太多人,所以行得好舒服

行入賣衫嘅舖頭都可以見到貓

重點係呢度有間大超市 呢度有好多唔同種類嘅nuts,我媽係勁鍾意食nuts,所以我影晒俾佢慢慢揀 之後亦都有大量零食,價錢亦都好平,喺度買咗一袋二袋

之後開始有啲陽光,不過超大風 直頭似冬天嘅風,吹落塊面係痛 打算五月去伊斯坦堡嘅話,最好都係帶定件褸

所以決定唔再喺室外行,要坐低食啲嘢先,求其入咗間Cafe,嗌咗杯熱朱古力同埋麵包 成個人即刻暖晒,見呢幾日伊斯坦堡都幾大風,又少少凍,我返屋企之後,有問過土耳其人其實伊斯坦堡五月嘅天氣係咪都係咁,跟住佢話唔係,喺我嚟之前仲好好陽光,甚至有啲熱 唔知我幾時可以等到晴天下嘅伊斯坦堡呢

食完啲嘢就搭返地鐵返屋企,沿途真係好大風,吹到個頭就嚟甩 之後又同土耳其人餵貓佢哋大廈嘅保安平時都有餵開貓,所以俾咗兩個兜我哋,咁就可以放喺地下俾啲貓慢慢食

貓食完嘢就到我食嘢 今晚又有甜品食 同埋每人一杯茶(任添) 今晚土耳其人阿爸阿媽出咗去參加人哋婚禮,話會玩到聽朝先返,所以我哋今晚諗住去廳搞movie night

本身諗住睇恐怖片,但驚今晚瞓唔着 所以我哋決定睇卡通片 不過唔知點解部電視開唔到嚟睇,叫咗土耳其人細佬嚟幫手,但都搞唔掂

所以決定去整爆谷先 睇戲點可以冇爆谷 聽住啲爆谷逐粒逐粒爆出嚟嘅聲好治癒

整完爆谷就攞返去廳食

之後又用咗另一款杯裝茶,佢哋屋企啲碗碟真係勁靚,款式又多,諗起平時我喺屋企食嘢嘅話,用嚟用去都係嗰個碗 呢度令我返香港之後想買一堆碗碗碟碟,咁嘅話喺屋企食嘢都好似食得特別有氣氛

開始睇戲啦 熄晒燈之後影出嚟好似有啲詭異,明明我哋唔係睇緊恐怖片
我都會咁做,買野喂
每日買唔同味
多謝支持
天氣好好影得好靚
有冇食kebab
遲啲會介紹!
喺土耳其食kebab真係好抵 又好食

Day 4 早餐繼續有麵包 起身一齊幫手剪麵包落個兜度

今日跟土耳其人去多次歐洲岸

第一站去睇教堂

轉角有個位有大量餐廳,不過我哋未肚餓,所以淨係入去睇吓

呢度嘅書店好靚雖然睇唔明啲書,不過可以入去買Postcard

一直行見到唔同嘅彩色屋仔 但我哋之後會去有更多彩色屋仔嘅地方

其實我哋嘅目的地係呢間麵包舖 出發之前喺YouTube睇過一段片,係講伊斯坦堡呢間麵包舖,嗰陣淨係睇畫面都覺得好吸引,所以決定特登嚟試吓

入到去比YouTube上面個畫面更加正 咁啱見到新鮮出爐嘅麵包,成間舖頭充斥住麵包香 款式多到不得了,完全唔知揀邊隻好,每隻都想試吓,推介鍾意食麵包嘅人可以嚟呢度 佢出面仲有幾個位可以俾你坐低食,幾有feel

行咁耐終於都肚餓,晏晝我哋決定去食kebab 其實呢度周街都有賣kebab嘅餐廳,但好多都做遊客生意,所以土耳其人話帶我去一間本地少少嘅餐廳食 入到去又係可以自己揀餸,不過我哋兩個都食kebab

買完之後就可以攞上2樓食 土耳其人揀咗牛肉,我揀咗雞肉 入面仲有薯條,夾埋一齊勁好食,係有啲我唔鍾意嘅酸青瓜 不過撇除酸青瓜嚟講,整體係好好食

之後頭先喺麵包舖仲買咗呢個甜品,勁甜 食完之後打後幾個鐘隻甜味都仲未消失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞