【最後大直路】阿仙奴23-24球迷討論區MMMLXXXI

1001 回覆
2 Like 9 Dislike
曼城off season買哂 爆雞達同wirtz接班
阿達幾時先tune 到芝士腸
有d嘢唔係tune就tune到...
季初其實唔差 點知嚟個大傷
好彩包大人放棄國際賽
踢國際賽個d今場水準都跌哂
奇唔係210應該無咁差
飯180角球唔知開去邊, 回防慢跑
奧kai都唔sharp, 白無踢明顯精神得多
對面ake foden 180一個傷一個隱形, 仲未計石同walker
對LUTON 唔知會點出,而家一場不能失但賽程黎講呢場已經算最有留力空間

托 耶 SAKA
飯 派 奧
富 包 影 白

依達蛇個性格可能最多都係REST 一兩個
托 耶 Nelson
飯 ESR 派
富 奇 影 白

可能係咁
有時delay寫賽後評都唔錯,可以觀察一下公海反應,昨晚既壓軸榜首大戰賽後,綜觀公海花生友/阿仙奴hater,主要有以下兩個方向

1. 場波好鬼死悶好眼瞓
答:你講得岩。如果唔係兩隊fans或者從戰術角度欣賞兩邊領隊好似捉棋般角力,雙方都小心翼翼無乜容錯率,因為一字錯滿盤皆落索,張力係十足,但齋睇場口場波的確係好悶。

2.Dllm阿仙奴咁保守 / 阿記or達sir一分都收貨無黎大志抵無冠軍

答: 如果呢場係英超最後一場阿仙奴落後曼城一分要贏先拎到冠軍而踢到咁,我認同,但大佬最有成9輪聯賽d分咬得咁緊有排鬥啦,仲有埋單計數我地今季對利物浦同曼城都係1勝1和都係lead住對手,唔要再聽到咩失冠就係因為對競爭對手既6分波輸蝕左呢d廢話。

賽前YT分析已經講左阿仙奴今場要拎分係靠防守唔係靠進攻,今年去到呢一刻仲有條件講爭冠,就係靠全英超最少既失波同XGc,今場波Saliba Gabriel再一次完美冰封Haaland,而下半場Doku一出黎達sir即刻拆招換 1 v 1 防守專家冨安加中場防守能力較強既Partey出黎頂,兩者雖然距離最佳狀態有一段距離,但出黎總算起到作用,冨安尾段有一球直接偷埋Doku個波再壓上。

另外如果你係阿仙奴球迷,相信經過多年過住癮地作客連輸7年,仲要幾次係輸獲金既,應該接受到悶悶地今年先部署好防守再諗機會突襲偷你雞既格局,今場波上半場 xg 係曼城 0.52 對阿仙奴 0.54,阿仙奴3成控球率下但係對方禁區內觸球次數仲多過對手曼城,而全場xG對碰都所差無幾係 0.85對0.73,下半場Trossard既半單刀窄位起腳係全場波最需要勞煩兩邊門將撲波既一腳,所以以最後兩循環結果論嚟講,係相當成功。

對於有d企係高地指點江山既球迷,只能講聲抱歉,可能真係無你地既愛隊對住曼城咁勇武,又或者你覺得阿仙奴唔同曼城對攻就等於淆底保守的話,建議你唔好再睇阿仙奴保平安🙏🙏

賽後個別球員點評如下:
Raya: 其實無乜野做,除左一兩球應該高波貼柱斬埋黎有d牙煙同跣腳開波出界外,叫做幫手後場控到下場,無乜特別。

Ben White: 四平八穩,尤其下半場曼城有一段攻得最旺盛嘅時候,佢閘左唔少波走,亦都最大可能地減低Foden同Grealish嘅威脅。

Kiwior: 比賽初段明顯略見緊張,有一兩下失誤被對手反搶,但之後逐漸重回正軌,去到下半場中段到估換入後被戰術性地換出。

Saliba+Gabriel:繼續完美呈現今季英超最銅牆鐵壁二人組,幾乎毫無犯錯和瑕疵,善用自己嘅身體對抗性以及球證Antony Taylor今日寬鬆處理兩隊嘅身體碰撞來面對Haaland。

Jorginho:近月發揮較平庸的一仗,受制低控球率無甚機會發揮line breaking pass本領,防守上建樹也不太大,整體參與球賽程度不高,被Partey換走合理。

Rice: 繼續喺大戰中稍為墮後參與更多防務,係中場範圍intercept/hard tackle不少阻止對手transition attack,同樣地阿仙奴由守轉攻嘗試殺出重圍時亦極其倚靠佢既box to box能力。

Odegaard: 一如過往極之勤力進行前場逼搶,下半場數次看到其對隊友不夠積極而沮喪,前場hold到波,但可惜今日幾次往往最後一傳總係想太多或者俾得唔到位,浪費左一d機會。

Saka: 明顯不在最佳狀態,未知係咪仲未完全康復,但仍然要Credit 其努力track back協防,可惜今日嘅盤球突破冇咗之前一波連勝時嘅勇銳。

Jesus: 令人意外嘅擔正,上半場神又係佢鬼又係佢,神嘅地方係阿仙奴唯一幾次埋門機會都係靠佢製造或者搏番黎,喺細範圍內嘅盤扭仍然細膩,但好可惜最後一腳嘅處理尤其Timing上仍然係典型嘅耶蘇式感歎。

Kai: 相當落力嘅演出,上半場有幾下hold到個波用或者同隊友做駁腳做得唔錯,但下半場體力尤其去到尾段明顯出現下滑。

Sub
冨安: 換入嚟專門對付Doku,除左被人扭過一次外叫做完成任務,但推波上個下唔係好順暢

Partey: 明顯仲有少少豬油糕feel,但始終都係有級數既球員,傳波分波喺適應過後冇乜大問題,而且始終身體質素較Jorgino佳。

Martinelli: 入替Saka後機會唔算多,好多時努力跑動走位嘗試接應直線,但隊友交嘅波往往太大力。

Trossard: 下半場全場最有機會入波嘅一腳落喺佢身上,可惜未能把握,但真係打後備換出嚟做X Factor嘅表現好過打正選。

#Yt賽後評嘗試今晚或聽晚出
包無踢巴西應該唔洗留,係睇達蛇敢唔敢收起saka
尋日Rodri有樣野好勁 比人壓迫埋身 都好快長傳到 準確比到自己友
點會
達狗一定全力炒左你再rest
以往猁鏝最後都唔鬥得失球
反而場場魚生粥咁贏到最尾
包大人我覺得似有d傷
見佢幾次都唔係好掂
Last 一次抖啦
其實盧頓唔差
我覺得達都係敢輪換兩個位
富安會出
耶狗正選傻rest,仲要睇saka出唔出到
飯都救咗幾次啦
屌阿狗冇大志唔攻真心有𨶙病
依家主場又係鏝 要追兩隊分又係鏝
點解唔屌鏝呢個情況都係全場得1腳中龍
中前場真係冇計
對面比嘅壓力太撚大
同樣對面中場都冇乜出色表現
我哋都係咁施壓
Kai算係中前場踢得最好
所有高波搵晒佢
同對面有11次空中爭奪
佢守kdb 嗰球靚撚到
比kdb 推多兩步 我已經ptsd
Nelson😄冇可能再見到佢個
Mikel Arteta is the first manager to complete a single Premier League season unbeaten against Pep Guardiola’s Man City *and* Jürgen Klopp’s Liverpool.
Kai哥 禁區出腳扣實kdb腳下球
派對力逼kdb去邊線

咁嘅戰績就算重奪都唔實至名歸啦
痴撚線達狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞