小米SU7發布會 雷軍:這是售價50萬以內最快、最好看的車 蔚來、理想、小鵬CEO到場

524 回覆
38 Like 127 Dislike
目標係印度/澳洲/英國/泰國 其實個餅好大
宜家泰國係成堆BYD
交通警趕車,剩得小米唔走

阿Sir即抄牌兼告阻差辦公,

車主苦叫要睇埋廣告先可撻車走
幾時出紅米版
雷軍話4分鐘就有1萬人落大訂

小米SU7標準版,400V,73.6kWh比亞迪磷酸鐵鋰,單電機,215900元
小米SU7 Pro,400V,94.3kWh寧德時代神行磷酸鐵鋰,單電機,245900元
小米SU7 Max,800V,101kWh寧德時代麒麟三元鋰電池,雙電機,299900元
紅米版3萬9千

唔包電池,
特價期內電池19萬8連安裝
好多都係基本野 吹到大一大
仲係講平

個駁口位睇唔明
當年話造車咪跌到仆街,𠵱家咪慢慢上返嚟
李書福呢
買鬼佬車有意外全中國人都幫口
買國產車有意外全網刪貼
底配無跟LiDAR
呢個係大陸價錢 黎到香港係呢個價再講啦
好似taycan咁上下
最平果部如果賣到25萬左右 我覺得其實都有MARKET
大陸頂級車廠根本全部都係日本、德國、瑞典機械人,Fanuc,Festo,Durr,Schuler,Kuka,Siemens,Atlas,THK,Igus,Pepperl Fuchs,Sick,Sew,我睇小米間廠全部都係啲鬼佬嘢,而家生產線自動化為主,用嘅設備都一樣,基本上出嚟件嘢唔會同外國廠爭好遠,除非生產線啲設備同鬼佬大廠唔同
用byd seal做黎計 大陸賣十幾萬
香港都已經接近30萬啦
50萬就貴啦
宜家中國電動車個市埸太多人爭 根本無可能整到一部垃圾出來 係呃到消費者
仲未計 其實就算BYD都唔係真係搵到錢 只係靠財技 飛來飛去

但中國電動車個MARKET搞到咁大 其他國家係複製唔到 我都唔覺得佢地會係全球推行到
呢一樣反而係唔好睇小大陸車之後發展ge 原因

外國車測試自動駕駛,首先要喺唔知邊度封閉測試幾耐,之後先可以有限度推出,唔係有咩意外賠撚到傻
而家就算benz so call 有lv3 fsd,都係一大堆限制如前面要有車,時速唔可以高過50 km/h 等等

但睇下大陸,完全係test on production,成個大陸都係測試 ge 地方。
呀豬呀狗整架車,都話可以自動駕駛,
如果開左fsd 撞撚死人就刪貼算鳩數,家屬出黎講多兩句,就夾埋政府拉鳩埋班家屬
然後撞撚死人拎番黎ge data 就用黎train 個model,到冇撞到人之後就拎去外國賣

咁樣再過多幾年,外國班廠商點玩
如果小米自己代理返好似tesla咁又另計喎
話哂香港都有自營店,賣埋車有幾難
黎到30幾40萬嘅話呢
講真係人都揀返tesla
原理同apple Samsung 同小米一樣
事實 不過佢地TARGET都唔係香港
賣30萬都㩒住m3 砌,model 3 左閹右閹先27萬,
30萬呢口價好多阿叔會比埋個個換部有得燈個樣又靚既國產牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞