有信用卡嘅朋友 求助 急

263 回覆
4 Like 495 Dislike
情況説明:

現持有一張恒生銀行信用卡共欠款5萬,同時有兩間銀行欠款,分別喺中國銀行,滙豐銀行,共欠20萬,且被列入壞帳。
*以上都喺屋企人喺我不知情嘅情況下使用*
—————————————————

話說今朝收到恒生銀行打嚟嘅電話,話我一共有5萬嘅數未找,已經過咗一個月,叫我快啲還咗最低還款先。咁其實唔喺我用嘅我真係唔想還,但係始終嗰名喺我,而且我已經俾兩間銀行cut咗卡,我之後想再申請,人哋應該都唔敢批。所以我想趁依家仲有,我先留住佢。

依家我嘅諗法就喺如下:

1.去報失信用卡,再拎返嚟自己keep,但係我驚還還下條數俾銀行因為我嘅評分唔達標而cut卡。

有冇朋友知道,我呢種已經俾兩間銀行cut咗卡嘅人,如果選擇自己還咗恒生銀行呢條數,仲有冇機會keep到呢張卡?我會唔會喺還緊錢嘅呢段日子突然被取消信用卡?
打去銀行問快啲
你張卡報失左 佢會再寄俾你 應該唔會再review你個credit profile而唔張新卡你
仲有你唔還 最後影響到既都係你 快快手叫屋企人還/你還左佢先 條數愈黎愈大 奶野既只會係你自己
我打咗上去,佢同我講,叫我還咗最低還款額先。目前信用卡嘅狀態喺正常嘅。只不過銀行會定期有信貸檢討,如果唔附合標準會cut卡
咁佢會唔會喺我還緊錢嘅呢段日子,做信貸檢討,見到我俾兩間銀行拉入黑名單/有壞帳,而考慮cut我呢張信用卡?
建議報狗拉鳩你屋企人
屋企老人家會憎死我
Cut卡有咩好擔心?

你話屋企人盜用,我就唔係好信啦
咁你等破產
報失話比人盜用咪搞掂
真係on9

又唔想負責條數
又唔睇實張卡
又唔篤屋企人灰
又想個信貸底好

你開返間銀行發卡比自己囉
依家單case,樓主聲稱係屋企人偷卡。
佢有冇好好保管張卡都係問題,銀行一定咬住呢點唔放。
大家唔洗再理佢
可憐之人必有可恨之處
愛屋企人愛到極點

唔怪得連登仔移民失敗
一係自己食左條數
一係叫老人家食左條數
想做阿偉咪出聲

咪信連登報失 扮唔知 詐騙銀行黎

一查到你屋企人用

洗定屎忽坐幾年先
樓豬收唔收契妹
小妹用你張卡會同你講聲
會的,還緊錢的時候,你未清到條數,TU 太差,都有機會cut咗信用卡。信用卡條款細字有寫。樓主情況,最精明係最低還款都唔好還。
正常還錢就唔會點理 如果唔係佢大把客要睇 反而你唔好有遲還錢/還min pay記錄alert到銀行去review你個profile
佢報失完一樣要還錢
樓豬仲要想聽銀行話還min pay
張卡生咩樣我都未見過佢幫我做糧冒我簽名申請信用卡。我都係今朝先知道原來仲有一間銀行。與其問我點解無保管好信用卡,不如問下銀行點解唔walkin都可以申請到信用卡啦
咁銀行查到佢電話號碼,揾到佢咪知佢喺我屋企人囉
一係你幫佢還錢
一係你就去報警 , 兼且痛銀行講畀人冒充申請信用卡 .

呢兩個選擇以外嘅都係廢話
不如你又問吓你自己點解俾屋企人搵笨柒到咁都仲要顧住咩老人家而唔報警啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞