女朋友有抑鬱症 你問我答

336 回覆
33 Like 2 Dislike
樓主加油

我之前都試過
佢成日好易會唔開心,又唔講出黎
開頭會話對我唔好要分手
後尾唔再返工就係屋企自閉
跟住就開始嚴重,越黎越唔想做野
結果有時嘈又係到界腳界手

佢唔肯睇醫生,我又明無可能會想睇
而且個價值觀可能差好大,好難搞
結果好辛苦
最後我因為大壓力主動話分手
其實我知我好想愛佢,但自己都開始情緒好差,怕做唔到野

最重要睇你信唔信自己同佢...
始終唔會個個可憐佢,仲可能覺得佢扮野
係一定好辛苦

有時都唔知點諗好,
因為鐘意佢,但自己講分手
唔想正係話自己盡左力就算,因為會唔甘心自己咁放棄

我就係唔甘心放棄的人

易家仲會咁諗,但又會提已經唔關我事
因為我朋友已經溝左佢
除左祝福佢仲唔知講乜好
易家頂多自己愁下算
我EX當初都成日話叫我唔好對佢咁佢,佢好差,唔配有人對佢好

我都好有心機開解佢,畀信心佢,關心佢,對佢好

然後我就改左依家依個名了
以前識過兩個有feel嘅
知我抑鬱就走咗 話放棄
分手啦,遲早搞到你自己都有抑鬱,跟住到你屋企人都抑鬱埋,何必為左一棵樹放棄整片森林呢

唔係你所想咁 如果可以放手嘅就唔係愛啦 明明我可以幫到佢 佢同我一齊嘅時候唔開心嘅情況好左好多 我有信心 無論我需要幾多年
你真係好
我都有以上症狀
唔同既係我無人愛

Agger
我有燥鬱症 男朋友原來一早對自己無感覺 佢話中間成日嘈交一齊翻只係因為我對佢太好 佢想還俾我 想自己無咁內疚 到我好翻就會分手 可惜 我未好翻 您已經變左心 離開了 知唔知我好難涯 你好開心同第二個出街我就自己默默承受
分手啦,遲早搞到你自己都有抑鬱,跟住到你屋企人都抑鬱埋,何必為左一棵樹放棄整片森林呢

唔係你所想咁 如果可以放手嘅就唔係愛啦 明明我可以幫到佢 佢同我一齊嘅時候唔開心嘅情況好左好多 我有信心 無論我需要幾多年

我個個都係
有成兩年係好左,希望都向佢身邊等佢好返

唉 去到呢刻都無得質疑呢樣嘢 如果我咁愛佢 為佢付出 佢依然會選擇其他人 我都無話可說 一黎我信佢 二黎我唔希望將來佢有機會話我對佢唔好話我唔信佢 總之我問心無愧就可以啦

我個個都係

加油啊 祝你可以同佢白頭到老

我個個都係

加油啊 祝你可以同佢白頭到老

承你貴言
聽日諗下方法等佢下左道氣
睇黎有返希望
聽日繼續做佢的樹窿
睇黎有返希望
聽日繼續做佢的樹窿

巴打一齊加油
抑鬱症 可能係腦分泌出問題
未必係心理問題
帶佢去睇醫生啦

我朋友都試過有抑鬱症 睇醫真係幫到佢

藥會有作用 但係貴同埋會影響就業

咩藥都有副作用
貴未睇公立囉
影響就業 ? 冇人叫填落去CV道
抑鬱惡化落去就真係影響就業阿
好羨慕你女朋友,我都有抑鬱症,但男朋友話過係我自己無決心去改變,係心態問題。有時真係無動力去做任何嘢,唔係我唔想
未必係心理問題
帶佢去睇醫生啦

咩藥都有副作用
貴未睇公立囉

我會盡量勸佢去睇我當然希望佢睇啦 但係如果佢擔心多樣情緒可能會惡化 所以都盡量去叫
好羨慕你女朋友,我都有抑鬱症,但男朋友話過係我自己無決心去改變,係心態問題。有時真係無動力去做任何嘢,唔係我唔想

我一開始都覺得係佢自己無決心去改 每次鼓勵完一次 好快就打回原型,但係宜家我開始理解佢 所以每次都不厭其煩咁每次都鼓勵佢
我女朋友都係 我好愛佢 拍左半年散左 佢咩都唔講就掉低左我
未必係心理問題
帶佢去睇醫生啦

咩藥都有副作用
貴未睇公立囉

我會盡量勸佢去睇我當然希望佢睇啦 但係如果佢擔心多樣情緒可能會惡化 所以都盡量去叫

好男友 不過小心講野
你最好上衛生署睇下有關抑鬱症既網頁
你要比佢清楚知道有抑鬱症唔係佢既問題
唔係佢唔夠堅強 或 軟弱 唔好諗住用
正能量說話去幫佢 係冇用的

好似傷風感冒自己好唔到就應該睇醫生
咁上下既感覺同佢講就差唔多
未必係心理問題
帶佢去睇醫生啦

咩藥都有副作用
貴未睇公立囉

好男友 不過小心講野

我個個冇睇一排醫生,佢想自己好
但有時就....會冇啦啦會諗歪左
叫佢睇臨床心理學家呢?

唉 去到呢刻都無得質疑呢樣嘢 如果我咁愛佢 為佢付出 佢依然會選擇其他人 我都無話可說 一黎我信佢 二黎我唔希望將來佢有機會話我對佢唔好話我唔信佢 總之我問心無愧就可以啦

岩呀巴打,我相信冇乜人會好似我前度咁做,你加油

希望你女朋友快啲好番
樓主加油。我之前都同你一樣。

十年前,女友有情緒病要睇醫生食藥,有一期日日以淚洗臉。都有人叫我放棄。但我同女友一齊咬緊牙關,一兩年克服左,過到關。兩年後結埋婚,而家個女六歲。一家過得平安。

有決心就一定過到。
未必係心理問題
帶佢去睇醫生啦

咩藥都有副作用
貴未睇公立囉

好男友 不過小心講野

我都知睇醫生係有用 但係每次一傾到睇醫生佢就唔肯 立即覺得無用
樓主加油。我之前都同你一樣。

十年前,女友有情緒病要睇醫生食藥,有一期日日以淚洗臉。都有人叫我放棄。但我同女友一齊咬緊牙關,一兩年克服左,過到關。兩年後結埋婚,而家個女六歲。一家過得平安。

有決心就一定過到。

希望可以同你一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞