有冇沙駕考車既巴絲(11)

188 回覆
1 Like 1 Dislike
收慢or拖燈冇咩好擔心
有無巴打知楊錦祥教得好唔好
我第一次考佢教,正正常常

佢而家轉教私家車?
見綠燈耐咪收慢啲
行到埋去都未黃咪踩落去去埋
有啲燈其實係有得預既
除左留意你行緊果枝
擺得燈就好少得一枝 特別沙田
睇附屬果啲都可以俾你做預備停或起步
我係考Van
聽日考,焦慮到爆炸
咁我見到有11點先打去話要個期考
Thanks Ching
牙sir教
如果綠燈已經長著,就唔好再畀油,慢流,準備轉2波再停,不過要留意支支燈都唔同,要多留意轉燈時間
例如石門轉左入小瀝源路,如果你係頭車前面冇車,正常速度行係點都會過到可樂廠個燈位
但係如果入牛皮沙街,好多時你都唔會過到愉翠商場個位
如果唔知綠燈著左幾耐,定油去到第2個箭咀,行30左右,如果仲未轉燈就去埋,如果轉左就即轉2波停
606係垃圾車
你考車見到606都可以投定降排快期

利申:非智障 之前以為真係冇差別待遇
俾唔夠學費就係俾唔夠
約堂又當你狗咁叫你食夜晚9點半一個鐘
啲教車佬又乜都唔教
610天使黎,有禮貌靚仔,不過丙部都係肥
咪都係果班, 有撚分別
沙駕莫sir有冇咩評價?
冇興趣咪唔教你囉
教一堂做咩教你咁多嘢

最好你快啲肥報重考
咁又$6600

想請教吓咁多位巴絲
有時候過紅綠燈位,例如又一城站前面牛皮沙街轉入插桅杆街果時 or 愉翠商場出邊嗰啲小巴站
如果咁啱隔離有小巴或者的士cut入嚟停低/本身佢哋已經喺度落緊客(停喺示意圖入面紅色位
而如果我唔超車嘅,自己就會停咗喺馬路黃線位嘅話

你哋會選擇過右線爬頭定係停喺佢哋後邊一陣等佢哋開?

沙駕師傅話依種屬於生車,suppose好快開走就唔應該爬頭
學車易補鐘師傅就話應該要過線爬頭,因為唔好停喺馬路黃線位
兩邊都有道理,所以想參考吓大家嘅做法
sorry for 1999
兩個都冇錯,要睇佢停左係邊,同埋你有冇信心唔好做錯野
兩張圖個情況我都會過佢,而我考試正正就係圖一個位
唔停黃線位未停黃線後面
我考試都係咁,不過轉燈就會塞住路口
所以你等都係黃線前面好啦,最多一個細tick
唔等就爬,反正你應該一早見到你前面有小巴,
爽手過左佢比印象分
停後面等好啲
上落客正常都好快開車
你用右線爬頭會增加錯的機會
你做少一個動作就會多一個剔
考試就梗係保守啲做,拎到牌就爬頭/等都無所謂
認同 同埋好多時啲小巴停到突晒出嚟
到時唔係做超越騎線 而是做轉線
如果你個人判斷差 就不如等埋佢
除非佢打死火燈 你等亦是合適判斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞