有冇沙駕考車既巴絲(11)

806 回覆
2 Like 1 Dislike
我唔想比人告反起底

之前續搞學牌果陣好聲好氣以為抽到翻個好師父
點解又係食屎
上次2nd take果個真係痴鳩線 又係13個月空期
狂躁症係咁大聲勁惡咁屌
又係剩係識屌人錯唔提出解決solution
上次補上面補左6堂叫好翻好多但衰話我四次開車前無左右fing頭

今晚搵到街外抱佛腳
都唔得放棄棍 1a算
我係垃圾無辦法
學車用既錢已經貴過屋企人部車
到而家我都唔知棍黎做乜春
沙駕啲撚樣都無教過個rev meter做緊乜
有時又同我講1上2未夠速度 3落2太快 上clutch標前又唔講點解
屌你老母電車年代要支棍拖柒?
唔好介意,咁點解最初要報棍呢
只係為左歐洲租車多過選擇
香港日本美國果啲我打死都唔會店棍
介唔介意都無法
我廢
我情願拎左路面經驗先,應該一世都唔會棍, 所以考1A 算
好似話英國自動保費貴車貴
歐盟租車多棍少自動外
我完全諗唔到棍存在意義係邊
日本93%油車係自動
香港棍私接近絕種
減慢停車3>2>停哂勁多個step
自動只係收油落brake
電車就只係收電
果堆step有乜野意義我完全唔明又無教過
你話叫你做咪做 做錯是但一樣又fail跌錢
我要睇英國教車師父片解釋點3落2 個Rev meter同個engine聲點變先明啲
唔係
一見唔對路就轉人啦
俾得沙駕預係消費者
冇理由俾錢受氣又學唔到野

我都好多野都係自己狂搵youtube片睇人點渣
特別d細節野, 你講果d, 一定唔會講俾你聽
就算係都係答到無寧兩可咁
唯有靠自己
其實只要明白轉波既意義
判斷幾快去用咩波段
隻手就會識去同你轉
如果單純用「步驟」記住咁去學棍
應該會學得好辛苦
棍既意義在於你了解波段既意義
但如果不求甚解 唔理解「操控感」同埋學一個「技能」
純粹為代步而學 當佢一個識移動既工具
咁自動波的確係不二之選
我認同你講駕院的確唔會講太多理論
佢都係考試導向 但求幫你pass就算
好多基本既汽車機械又真係唔會強求學生明白
同時佢地咁多學生 導師又唔算多又唔高質
只著重做到就得既心態
對想學到野既人會有期望落差係合理
不過去駕院既人 心理都係以為會易pass啲
有得有失
真係想學野的確會建議
搵一個好私教好過入駕院抽好導師
不過講到尾 都係為個車牌
要學野去外國考會更好 呢個係真既
問題係成個過程都冇講過波既意義
我連死火原因都唔係十足明
架車停左而冇踩盡clutch就死
轉波做錯野又死
好煩
我學證書課程 佢有包理論堂
但啲阿蛇講理論真係照書讀 悶到抽筋
我自己google睇youtube仲易明
而落場果啲就會有前設你有上理論
所以落場砌既唔會點講理論
的確我開初學都無咩理論知識
靠打機果個感覺 同埋純聽引擎聲去轉波
中間唔明就youtube 都叫大概明白棍波原理
同埋有啲操控上既細節位靠自己掌握
我駕院第一個仆街阿sir都講得岩
考既又唔係佢 你肥佢又唔會無左份工
就真係只有靠你自己 都多謝佢點醒我要自學
唔好以為俾錢駕院就佢會俾足野你
你都只係靠條政府特許私家考試路線去開飯
有啲野 咁大個人 有心學唔會學唔識
差在你有幾想學得識
自己有牌渣都係渣自動波
棍波係香港太貴 有一架都係身份象徵
希望學緊棍波既ching 唔好放棄
爆機鳥
甩難
有嘢想請教大家

圖1呢個位假設你已經打咗燈入咗左線先發覺架車停係到唔郁, 係咪應該睇右鏡冇車就打右燈借線過,先再cut返左線去返正常路線
如果有車借唔到線就跟係後面等佢郁?

圖2片中個dc9停係到食煙唔郁, 因為你唔砵得佢, 咁當佢sense唔到你情況下應該要點做
片中因為後面部車有砵到, 所以dc9有開前少少, 阿sir就拎外線轉左再cut返入去
但如果dc9唔郁, 片中阿sir又停得咁前, 咁咪on99企係到
尋晚街外補鐘個師父幾好人
諗落其實如果無條友係隔籬發神經成件事smooth勁多
雖然無乜mistake但佢都話其實要練多啲反應較慢
佢聽到話聽朝考話 咁祝你好運其實都dup dup地
朝早六點起身瘋狂loop片洗自己腦咩位做咩野

今朝裡面條友變左人咁勁nice 應該佢都知無理由搞鳩考果個既心情
原本諗住練好EQ當唱歌唔好比佢mentally fuck up
真係成個人變左第二個人格咁
男人都會M到架咩?

開考開車十秒後落狗屎
心諗仆街但都盡keep住心平如鏡
聽到牛仔線個心跳明顯加速但都盡keep住平靜
個人smooth就可以 係咁提自己brake同波棍細力啲
頭先練多好多次斜路停車無事架啦
跟住全程勁順條路好似尋晚夜晚咁任行
狗屎keep住落但無事返到去
個官乜除左牛仔停車場tick一野外都無tick過
我有做哂右鏡盲點慢慢吊住去

最尾入翻去黃線收工個官大叫停車比佢嚇到仆街一波死左火
同自己講冷靜做翻手制空波開匙熄匙一波
做緊果陣個官已經走左
心諗咁臨尾香真係眼水都標埋
狗屎仲落緊成身濕哂連身份證都唔記得領返轉頭
最後勁少tick合格就真係乜都標哂出黎

牛仔停車場話我太接近隻dc9
但我已經盡量避架啦
都唔明點解啲dc9日日黎害人
我尋日係牛仔場企係度睇左成粒鐘
十個有十個都比官tick
仲有teslun就咁閂住個車場入口
恭喜巴打甩難

出面又有個post屌沙駕師傅,好似冇乜人喺沙駕學車係有良好體驗
囡會好好多
我見佢地nice到仲以為係佢條仔
臨考果陣老豆教囡咁不斷提佢
好彩我兩個沙駕牙sir都好nice好ok
蒙古突騎一心二用之鬼
恭喜你
牛皮沙真係考路面經驗同反應
牛皮沙一鋪定生死點都好過河畔車輪戰
Btw今次我特登放handbrake前成個身申先然後大動作咁左右左咁fing
要保證盲都睇到
寧願左右既車過哂燈都未過到都唔好比啲電單車同dc9害
反正呢啲慢左唔會tick
比電單車同單車玩就一鋪清袋
agree, 牛皮沙一過左停車場就完
河畔要返到多石先叫安全
唔敢包正確

1) 要 因為唔可以塞住後面 右面係有位過既 普通過死車黎姐
2) 等佢走 唔係可以點 個官會做野架啦 唔通前面車禍入你數咩
DC9 真正pk
泊正係牛仔個路口位,阻Q 住晒
明明入邊大把位都唔泊
報1823 抄Q 佢哋牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞