酒真係好撚難飲 唔計人生經驗影響 其實好飲在邊

476 回覆
1151 Like 197 Dislike
上面都有巴打咁講
可能唔鐘意飲酒嘅人係少數
條友深潛左
好香
成日搬D垃圾句子出黎想立於不敗之地
未飲過好飲 未試過靚野
你樣野要用到最靚先好飲就死得啦
你未遇過好既大陸人姐

仲要講埋食女經出黎 屌閪爽都計埋酒好飲
你條j飲緊定佢隻西飲緊酒
係咪傻撚左個鼻
其實你地唔鐘意飲酒,關我地撚事咩,你地唔飲我地又唔會少咗忽肉,都唔知開個post黎做咩。
你未夠苦,鍾意飲酒的人仲苦
我都想問你地鍾意飲酒關我撚事咩 咁鍾意隊人飲自己飲飽佢啦
我幾時有話關你事
精神有問題
酒咁好飲樓主唔識貨開post又關你咩事呀
你quote我又關唔關我事呀精神有問題
https://youtu.be/5PeKcWCC-tw?si=m4VrMqnQZcgoeWdY

一條片踢爆啲酒撚扮撚晒有分別
本身都係乜嘢酒都唔鍾意飲
啤酒都唔鍾意
我個人本身仲係飲半杯就面紅嘅類型
但係有一次去韓國旅行
夜晚出去食炸雞天氣好凍
杯啤酒都好夠凍飲
落去嗰下冇咗我平時飲開啤酒嗰種苦味
而剩係得啤酒花嘅香味
嗰次係唯一一次覺得
啤酒係好飲嘅
試過雪糕同咖啡,如果嗰啲都計的話
陣「醬香味」係唔錯
分別梗有
但係個個人喜好唔同
自己鍾意就得
不過呢 如果同朋友一齊食飯
朋友拎支酒出黎猛話好飲 那邊廂所有其他朋友覺得勁難飲
咁都幾尷尬
可能開過支?
美國好多crafted beer
好多都幾好飲
開home party
我通常會準備belgium beer比較易入口 無咁苦
我自己就鍾意ipa
呢條片有咩說服力
其實學酒要有教要識分quality,最基本係BLIC,即balance length intensity complexity,當然仲可以考慮埋integration, ageing potential同typicity等等。

但記著,靚酒唔一定係你鍾意嘅,你可以話呢支品質高,但我唔鍾意,好似某啲靚女靚仔,你硬係會覺得唔順超。
以前真係飲開青島純生,自從果單野之後,而家冇再飲佢
其實真係有分別,但唔係咁易spot到。

我未深入研究前都成日笑9啲人扮嘢,咪又係一樣味,到自己初接觸,又睇咗啲書,都係覺得好玩同型先繼續讀為主,日子耐咗,完全改觀。
咪係
次次見人飲嘢食嘢都批鬥人真係好撚戇鳩
以為自己係啲咩金舌頭世界標準
但同時都接受唔到苦野
所以飲水算
有藍妹 青島 嘉士伯

比支可樂我啦

Dee Dee 姐姐教你飲啤酒啦
就係要個人唔清唔楚
飲酒只係鐘意醉左high high地既feel
以前就咁飲啤酒覺得難飲,但發覺加冰之後又好似無咁難飲
Bitch wine Moscato甜白酒世一
飲茶好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞