有成球人仔現金,點樣入落銀行先唔會被aml

349 回覆
26 Like 417 Dislike
其實好少事 又唔係千萬
100萬人仔cash 唔係港紙 你資金來源點解釋
….. 得啦得啦
一百萬好多,ok?
條algo係睇不尋常狀況
alert係電腦出嘅
唔係職員得閒冇事幹 主動去搵你啲紀錄嚟睇
基本上好難避

如果平時每個月 先一兩次大額入數

你突然鬼鬼鼠鼠 幾幾皮嘢咁入成球
想唔響都幾難

平均理財總值平時得幾十個嘅
一砲過入一球
又係會響
咁支那狗點樣拎D錢去美國上市或賭場
未必,行內人會知道點樣少啲機會red flag
不過始終唔同部門所以無包生仔
分開入其實都無乜意思,入多幾次就會有人問㗎喇
求其租間細鋪賣魚蛋咪得
你明架啦
銀行就成個AML同Compliance招呼你
啲TranMon又要落重本 應付官大人
但SVF就唔係間間都咁聽話了
其實件事唔係錢多與少問題
而家transaction channel係「現金」
本來現金交易嘅匿名特性就係容易俾人用嚟洗黑錢
所以銀行對現金存款提款set好低threshold
頻繁或大額現金交易好易trigger tran mon alert
幾十萬等值港紙已經有可能中
差在staff覺得有冇需要做due diligence
有就會問你野,答唔到嘅話戶口就bye bye
去馬會分開買同一場波,一張買大一張買細,咁你就有好多張贏左既波飛,然後問你啲錢點黎,就淨係show贏左個啲飛就得,咁你真係咁好彩無辦法啦
現金搵新行開acc做定期得唔得?
現金喎,師兄
一百萬真係薦台底都嫌少
好啦

銀行職員看到這鉅額一定會馬上跪下,並關起銀行大門,然找金管職員來詳細檢查每張錢有咩人接觸過了!
分幾次尾數唔好齊頭鬼會hit到alert, retail aml compliance 都係是9但做下樣遮
金管無你咁得閒咁落分行數錢,大撚把其他嘢做
但係出AML事件,就會周到銀行仆街,問銀行有冇做咩/做足預防AML?

就算中資都會問你source of fund
現金喎,師兄
一球真心唔需要入銀行 除非急住黎買樓果D
買部電腦都冇左3皮 平時日常一個月用1-2皮現金有幾難
講緊正常人4-5年內要用嘅錢
樓主未講完 係每一個月都有一球落緊黎
每個月1球既人上連登問未見過1球既人點處理每月1水未見過1球既人以為淨係入1次1球
將所有$入落公益戶口,一日搞掂
入馬會 賭兩野 再入返銀行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞