【香港人畫的新派漫畫】OMAKASE漫畫暨港漫動力討論專區(8)[繼續無限制鳩嗡]

805 回覆
11 Like 0 Dislike
你哋當小說聽下算啦
其實全部嘢係我精神失常FF
呢個世界無呢個女仔存在
大慈善家
理論上Penana應該設計另一個介面畀漫畫
但咁樣會main死個IT佬
況且漫畫部嘅流量肯定冇小說咁多
暫時冇理由擺咁多資源落去搞咁多嘢

反正用唔著
係,UI係唔太啱睇漫畫,更大問顯係容許顯示嘅圖都太細
當作者印書B5 SIZE 300 DPI
即係3035 X 2150 PX
咁PENANA最好每張圖都有2125 X 1505 (70%)
我而家用個螢幕得 2304 X 1296 PX
都要下下放大張圖睇

如果小熊同大熊將來個APP想設計成IPAD都睇到(A4 300DPI)
啲圖要容許放得更大,唔知伺服器頂唔頂到

雖然不停彈
但網頁版睇條漫係方便
而家最大個問題係睇頁漫
有啲舊事重提...但唔係想嘈交
點解我成日話要有「一個香港漫畫平台」
蕭仲邦話平台不嬲都有,係你班人喺度瀨地硬之麻
我同意有人瀨地硬,但我都係覺得 香港係無一個集中平台
講平台 2007年Pixiv開站已經可以上傳漫畫
2008年fcebook一樣可以上傳漫畫
2012年IG一樣都得
甚至我哋而家身處嘅連登 up圖開post討論全程免費
仲最多香港人上嚟睇嘢添
咁點解連登發展唔到成為漫畫平台
唔見有人話上fb同ig睇漫畫
平台呢樣嘢 其實一直都有 每幾年仲有新平台出現
但其實一個專門比係華語用戶使用,而又設計得好又聚集到人嘅平台
我覺得penana係最接近而又未完成
一個中文介面,「好用」又多人用嘅平台
係難做㗎啦,係要求高㗎啦,甚至可能完成咗漫畫界都一池死水
不過我覺得要養大一班有睇漫畫習慣嘅用戶
一個方便易用,又漫畫存庫量大嘅平台係必要

當我早咗起身嗡廢話就得㗎啦
https://www.instagram.com/p/C6ft0B2h65z/

19/5
浸會大學
余月宴同人展
大姐姐成日SM我,我睇吓會唔會有機會搞鳩返佢
https://lih.kg/3691427
冇穿冇爛
會間唔屎入嚟做吓cd-rom
入嚟都唔吹兩咀

睇標題去估糕巴貼咩漫畫已經成為一種樂趣
利申今次估唔到
唔知點解硬係有種
奇奇怪怪既氣紛龍罩住
明明大把野可以講
但就係無人出聲

預左俾人屌:無人講咪你講囉

呀..........開始畫100頁想整本書仔
排版諗緊除左漫畫內容之外
想加D小遊戲好似舊時D書仔咁有咩迷宮,連線,俾人填色果D線稿,仲有加咩好玩?

無人講我哋一齊講
啱,比起畫圖,我地更擅長鳩嗡
完本有諗過可以畫角色換衫果D圖,
但要剪出黎既話,好多人唔想剪爛本野
換衫公仔?
係 ,即係一個角色,跟住有好多款衫可以擺上去換,舊時好似報紙檔買D少女漫畫有呢種野玩
有無考慮整呢種
Q1 你鍾意聽音樂嗎
鍾意 前往Q2
唔鍾意 前往Q3
最後結果係唔同女角做女朋友

類似咁樣
好,叫 流程表(?)
好似寫 CODE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞