【香港人畫的新派漫畫】OMAKASE漫畫暨港漫動力討論專區(8)[繼續無限制鳩嗡]

805 回覆
11 Like 0 Dislike
無入到學校,EMAIL SEND比個老師咋

今晚得閒更新埋啲新漫畫
當實現左夢想一半囉,另一半想出版實體書響街上架
我知袁生想出版社幫你印書擺街
但我諗漫畫嚟講呢幾年都無可能
要入到書店除非參加港漫動力/比錢penana幫你搞
加油啊袁生

漫畫工人投稿x連載手冊 【天空之下】#1-#2

https://www.penana.com/story/150390/漫畫工人投稿x連載手冊/issue/8
雖然背景略嫌空啲
但作者畫功底子好好
而且台詞寫得幾好
希望繼續畫落去

呢個FILE仲整齊過我啲畫嘅FILE
咁多新漫畫點追得切呀

辛苦大菊update了
之前4月廣告大獎小熊送咗10000蕉幣
提現唔到就打賞咗比幾個面善嘅漫畫作者
大家繼續加油呀
最近唔見網球仔、重生巴同哈囉忍者,唔知大家點呢
早兩個禮拜報咗palmie一年制網課
大致上都仲做到 一日睇一至兩日份量(佢斬開建議每日上幾多)
希望佢加多啲漫畫堂

最近壓力有啲大
甩格甩底毛(好在唔係甩頭髮
有邊得返十條指甲咁長度嘅毛仔

霪力大到放開唔到心情去睇買咗啲漫畫
所以咪唔睇
Email佢反饋下..?
家事嗰邊保重
爆煲之前逃避下啦 心理健康好重要
呢啲嘢好容易搞到人消極+暴躁
多謝cama絲
最近唔止家事,連感情(?)生活都有問題
早幾年,喺自己住嗰座大廈識咗(?)個女仔
個女仔唔知係咪嚟搭親戚
前排有一日搭𨋢突然比位auntie上下打量
之後我知道咗呢位auntie同佢老公應該係個女仔親戚
佢哋兩公婆有時會試探下我,問我係咪鍾意個女仔
而家佢哋兩公婆知道咗我會跑步,識畫畫同日文
佢哋唔信我無女朋友同無拍過拖
我只係一條肥毒撚,唔想比人笠高帽
跑完步返嚟沖完涼
辛苦曬小熊同幾位老師擺HKICS7
上次連登UP圖有問題
想補充下點解上次話
PENANA網站其實唔適合睇漫畫

首先,PENANA網站版FIX咗比例
用大螢幕睇
顯示漫畫嘅範圍會好細
係,PENANA可以KICK入去放大張圖
但呢個功能係細螢幕睇一樣會有問顯
同埋圖片唔係置中,睇得唔方便

因為KICK入去睇,都會只顯示唔出過螢幕範圍
所以喺細MON睇,PENANA嘅漫畫一樣好細
好難先睇到啲字

我哋睇下老翻網啲設計
圖片置中
張圖有幾大就顯示幾大
睇唔曬張圖就自己碌落去

當然我明,PENANA本身係小說網
所以設計成方便用電話睇
而且圖片唔限制大細
會影響伺服器
但網頁版啲圖真係太細
因為咁我先成日話PENANA唔係一個適合睇漫畫嘅網站
我知小熊同大熊已經好努力

小小意見
菊巴你確實好有親和力老人家都咁樣同你嗲兩句
Btw 鍾意就去馬加油
多謝讚賞
其實我同uncle auntie做咗hi bye friend之後
我攝咗自己嘅明信片同立牌比佢哋(有我ig同whatsapp)
不過佢哋無搵我
我同個女仔只係見過兩次
要講追唔追實在太早
(個女仔外表條件非常好,我第一次見到佢say hi
佢嘅表情同聲線表達出,佢成日比男人煩)
所以我都想大家了解下先

令我煩惱嘅係
而家佢哋單方面問啲鄰居同保安,我係點嘅人
然後又單方面誤會我情場經驗豐富
我又搵唔到個女仔,佢哋又唔搵我,大家住唔同層又唔係成日見到
我又唔想同佢哋講「係呀,我鍾意個女仔,你比佢電話我啦」
因為我知個女仔為咗令自己靚花咗好多心機
我唔想佢哋誤會我見到靚女就上
(雖然個女仔外表同儀態中曬我口味)

作為光明正大嘅白羊座
比人背後不停試探,又解釋唔到

好大壓力
你可以寫小說了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞