【香港人畫的新派漫畫】OMAKASE漫畫暨港漫動力討論專區(8)[繼續無限制鳩嗡]

382 回覆
8 Like 0 Dislike

大周俠客志 【七】雙方大混戰

https://www.penana.com/story/147984/大周俠客志/issue/8

拾玖同學 Nineteen Classmates #006 神選之僕

https://www.penana.com/story/122770/拾玖同學-nineteen-classmates/issue/6
角色多多少少都有作者性癖嘅投射
冇舖墊+對劇情冇幫助嘅h真係純粹作者自肥

我完全唔得,特別係青春純愛系作品無啦啦搞嘢好反感
聽講君の届け漫畫臨收尾都加咗床戲
都比日本人屌到仆街
畫一套連載作品起碼斷幾年幾年咁計,畫多幾套作品好快就唔再青春

電話up唔到圖 電腦鍵盤唔好用
所以電腦up完圖轉電話打字
你哋成日話我網點派
我尋晚得閒睇漫畫
求其盟幾套幾頁出嚟都已經係網點

すずなの恋
連載年份2016-2018
竹書房

シンデレラは探さない
連載年份 2020-2022
講談社

idol x idol story!
連載年份 2023開始
芳文社

であいもん
連載年份 2016開始
角川社

私たちは恋を知らない
連載年份 2017-2019
網絡同人作品 後被竹書房出版

其實呢十年 唔同出版社 唔同作品
用網點已經係共通
香港喺比印刷業拖後腳印唔到網點嘅時侯
日本已經連同人漫都網點化
當然因為電子化畫畫方便咗係有利
但漫點係而家嘅潮流嚟
我唔否認少年jump係少用網點
但放眼睇下其他作品 痴網點真係一件好普通嘅事嚟

甚至於我手頭上揸住嗰本實體漫畫
レーカン! 由2007年出到而家
因為係芳文社kirara系 大量網點添
我明痴網點好煩
但真係潮流嚟

喜歡五個年青人
五仁月餅
coloso個網真係好廢
成日播播一片都斷
睇咗40日都睇唔到10個鐘

過咗15號找完卡數都係續返palmie上堂
而家yen抵玩
400蚊一個月堂費
coloso角色設計堂學咗嘅嘢
一般角色設計會搵一個主題,例如某種植物/動物
但係可以用一個大主題,然後搵幾個小標題做配搭
條片大主題就係偶像
副主題係未來、軍武、蝴蝶
然後三個小主題嘅比例唔同,就可以產出唔出嘅角色

喺香港學嘅設計
通常只係得一個大主題
所以我都諗唔到可以幾個小主題落去
咁就洗咗926蚊
即係畫個martix然後出到N件product同方案
都唔完全係
佢係諗咗角色定位
再調整每樣要素多少
先設計個出角色出嚟
例如佢入面有個前輩角色
要夠華能 就夠蝴蝶要素調高
咩叫華能
華麗 打錯咗
講起蝴蝶就諗起鬼滅

似乎都match呢條公式?
鬼滅入面啲角色服裝唯一特色就係件羽織
鬼滅應該係一個大主題(鬼殺隊制服)
加每條柱一個小主題
水柱 雷柱唔單止傳承啲技
連制服都有風格小相似

以為華麗技能縮寫
我唔識字,你睇下每個留言都有錯字就知
要講網點流嘅漫畫家
我覺得レーカン!作者先係真高手
簡單介紹下,作者係2007年開始 已經喺芳文社kirara連載四格漫嘅四格老手

求其影兩頁比大家睇
睇下第一下 效果音都有網點
第二頁就回想對話框有網點
更加厲害係右下嗰格
為咗表示角色脫線
兩行並排嘅網點有一格跌咗出嚟
呢啲先真係玩網點玩到出神入化
係唔係我將彩色既圖轉做灰階再變網點大菊巴就會覺得好犀利
你話用真果D網點貼紙再攞刀鵰同𠝹就話手功野黎,CSP按一下就有果D特效就......
唔係
首先我最憎彩圖轉做黑白
十之八九都同平日畫嘅黑白漫畫色底唔同

其次 我只係主將
貼漫點係現代漫畫必需撐握嘅技術

三 彩色嘅網點同黑白嘅網點用法都唔同
彩圖轉做黑白
同黑白貼網點係兩樣嘢嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞