【香港人畫的新派漫畫】OMAKASE漫畫暨港漫動力討論專區(8)[繼續無限制鳩嗡]

413 回覆
8 Like 0 Dislike
拿,講明先
我覺得最理想係比錢買內容 咁樣理論上創作者先有最大收入
但我覺得個市場唔係得一種玩法
例如話東媽嘅袁小姐每話都有讀者打賞
所以免費閱讀靠打賞 未至於完全不可行
日本聲優節目,喺2015年開始
每個/兩個星期都會上傳新片,新片係限一個星期免費睇
要睇舊片先要課金
呢種方法拓寬到成個聲優業界都係咁做
而家㩒入去niconico廣播分區 全部人都係咁玩
不過我都明,香港人喎,免費睇完仲會科水咩

同埋其實pnn個設計
係不利於收費閱讀
肯比錢買收費嘅人一定係少過免費睇
pnn靠點擊數先可以排喺網頁頂
咁假設每個人全部免費作品都睇
收費嘅作品一定易沉過免費作品
(咁當然你作品實力夠,可以排得好過免費作品)

我就好希望多啲人比錢睇漫畫啦唔係開咁多post做乜
要資助作品全職投入創作就一定難架啦
但起碼有少少收入,比佢哋更新下設備
印下書都好嘅
btw 小熊佢哋好似執乾淨咗個漫畫區
呢排覺得啲插圖post少咗好多
同埋penana可唔可以咁玩
我見有啲作者有幾級收錢制度
漫畫區可唔可咁做呢
比到某個級數嘅會員
印書嗰陣嗚謝印埋讀者個名
再上一個送名信片/鎖匙扣
最頂級/課夠某個額
送一張親筆簽名插畫
其實呢啲方法都可以吸到人課金
以前魔魔都係呢個方法
收月費雖然抵過逐本訂(假設咩都睇)
但而家PNN唔夠漫畫
有都基本免費睇得晒
所以有啲唔明而家課58同免費仔其實有咩差別待遇
有呀Day3呀
好似未出攤位圖
叫做支持吓漫畫撚買個lunch
真,順眼晒
見到小熊喺facebook講介面
我都有小小意見

我成日話penana其實唔方便閱讀漫畫
有兩個原因
1.閱讀區太細
2.系統將將圖片fix咗螢幕大細

呢個係我個5K mon
因為用mac 實際放大到得2K左右
你會見到個閱讀區非常之細

係,㩒入張圖會放大張圖
但係放大張圖係fix咗螢幕size
用低解像度嘅螢幕
啲字一樣好細
(張圖up唔到)

我明白fix咗螢幕size
咁睇個陣只要向下掃就得
但係可唔可以改做 細過某個解像度嘅螢幕
將張圖壓縮到某個大細
然後由讀者自己碌

而家個設計
喺低解像度嘅螢幕
根本睇唔到頁漫裡面嘅字
更加唔好講J畫入面啲細節

我知要設計一個好嘅閱讀介面唔易
加油
Penana主要係for小說,主打都唔係漫畫,我po親漫畫佢都歸類為小說,漫畫響penana網係二等公民
我都知penana主力係小說
不過有人肯搞漫畫我就睇
袁生你個問題要問返小熊點解咁做
係小熊冇諗住改
你咁快就問咗喇咩
冇問過佢,你好鍾意dm千字文比人?
每次up圖都要逐張逐張上載
同埋上載失敗又冇error message
原來係唔可以多過1.5MB
既然都出咗omakase咁考慮下漫畫方面嘅ux啦
本來想用佢個up圖功能,逐張up後就用番連登up圖算
1.5MB
咁即係JPG限定架喎
對畫彩圖用PNG有啲不利
佢冇限圖片數目上限
片開張圖 片到每張細過1.5MB就得
通常800x29440片5張
我記得之前睇過penana可以上傳jpg png tiff幾種上傳格式
咁1.5MB一張圖就即常用嚟講Jpg最好
因為我之前記得jpg save到嘅色域係細啲
啱啱查咗jpg都放到Adobe RGB色域

不過都係㗎啦
創作想做出最好效果
都係自己就返人哋個格式

我之前上傳張20000 x 20000px比印廠
印廠都叫我自己壓縮咗先好比佢
廢事佢壓縮個效果唔理想
所以上傳比penana都最好自己斬開一份份上傳㗎啦
(繼續打人龍8)
https://x.com/hkgbigdaisy/status/1775583624940900715?s=46

其實呢,連登同meta嘅平台
會將jpg入面嘅色彩描述檔改咗
簡單啲講 IG同連登會將張圖
由左邊變做右邊張圖隻色
如果penana上存係唔會郁張圖嘅
咁創作起上嚟會輕鬆好多
日本人點解咁鍾意用twitter呢
就係佢唔會郁色彩描述檔
所以畫畫同影相上傳嘅相會靚好多
而家twitter走難
啲人唔係用twitter前團隊開發嘅bluesky
而係走用一個叫misskey嘅伺服器開發群
就係呢個原因
係...你無理解錯IG係會改上傳張圖嘅色
但香港畫畫人同影相友個個用IG
袁生玩完人龍7外傳有無玩人龍8
人龍8我玩完春日結局
諗住行下街先爆埋桐生結局

真心想龍工作室開班教寫劇本同編劇
人龍456不停屙屎
7 7外傳 8唔單止回收啲屎
仲基於啲屎上面創作出咁好嘅劇本同角色
仲有審判之眼 又係神劇本

呢啲劇本真係就算有成個團隊都寫唔到咁好
Jpg同png嘅分別係png可以save埋透明度
同埋jpg係lossy compression
Png係lossless compression
之前你話save做jpg嗰陣啲線唔靚
就係啲透明度比佢食晒+資料流失

所以每次上載新集去penana都幾激氣
佢冇多圖上載我就要廿幾張圖逐張㩒
仲要佢個algorithm將我排得好後
有啲少人睇過我 上一次更新幾年前嘅作品都排喺我前面
嗰度人多冇計
我知jpg同png嘅分別啊
但我唔知jpg儲存到嘅資訊比我想像多
而我上次張圖嘅問題 唔單止係jpg問題
正確啲講係連登問題
一般嚟講用save as先唔會流失資訊
而連登係上傳完張圖
佢會再用out put as 重新出過張圖
所以會走樣
63min老師都係day3
我去一日就得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞