ADHD 你問我答

329 回覆
36 Like 5 Dislike
你真係好有耐性...幫你推一推。
細個食methylphenidate hcl 36mg(睇返醫健通記錄)
好撚記得食撚完冇撚晒精神#haha#dog
幾多歲做assessment 比較準確? 小朋友成日坐唔停,講唔停
我暫時係私家嗰度買
有啊 成日訓唔著 搞到成日發作 跟住就要加dosage
咁食adhd藥有冇話傷身?
因為我食epilepsy d藥成日都要抽血check 肝/腎個d
我擔心食藥會唔會增加左對身體負荷
如果專注力訓練 有冇咩介紹?
冇話一個特定歲數會準確啲

當開始返幼稚園
老師或者家長留意到有問題
就可以考慮去做assessment
多謝
lexapro同zoloft有咩唔同?
10個醫生個個都唔同講法
兩隻都係同class (SSRI) 抗抑鬱藥
你聽過啲咩
例如邊隻for anxiety有用d
有d會話lexapro係最靚 最純
但有d又會話zoloft打ocd / Gad有用d
其實兩者差唔多
Zoloft係懷孕/餵母乳的女士是較安全的選擇
暫時冇證據ADHD藥影響肝腎功能

專注力訓練 平時喺政府會轉介職業治療做
可以搵吓相關資料
搭車$2?
海洋公園免費。
食ADHD藥唔洗定時抽血
ADHD + ASD 可以點處理
有無邊d家居訓練可以做?

小朋友本身社交弱難同同齡小朋友相處
專注力又差
眼神接觸少
份人極固執

同埋大大下會唔會好少少
最擔心佢社交
ASD 有無做緊社交訓練?如有,了解吓訓練學緊咩,係屋企延續練習去強化技巧
社交方便:進行role play/情境演練, 訓練換位思考, 時刻提醒眼神接觸, 鼓勵言語表達+訓練言語組織 (鼓勵佢用圖卡講吓故事)
固執方便- 在面對轉變前為小朋友做預告/演習, 漸進式鼓勵少少變化
ADHD可考慮藥物治療, 儘量減少小朋友已有的困難
想問下,係唔係要揾心理學家做diagnosis 先會有詳細報告? 因為諗緊如果離開香港會唔會有份報告方便啲接軋外國醫生。

如果已經食緊藥仲做唔做到評估?
Iq test 同讀寫test 理論上會將小朋友專注力納入考量,姐係佢唔夠專心所以有d 地方可能發揮得無咁好係測試想觀測嘅一部分
我唔知道係咪每個國家一樣呀,淨係講我對澳洲嘅認知。

你話佢已經食緊藥,姐係已經有精神科醫生診症?如果有嘅話你唔需要特登再睇心理學家啦,叫精神科醫生寫個證明比你就得。你份diagnosis 報告都係參考黎,如果當地醫生有疑問都會轉介你去見臨床心理學家再做係到做個diagnosis,所以唔係必要
都係兩樣都有。我就係澳洲,因為做diagnosis 嘅過程都需要頗多時間(呢邊會自己做埋school observation,iq/學習能力評估等等),所以我感覺比較多會叫CP做份report,psychiatrist 睇result 再confirm 開藥。我諗都好視乎當地醫療系統嘅結構係點。
叫醫生寫!
Subscribed

醫生啲片你哋自己剪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞