ADHD 你問我答

329 回覆
36 Like 5 Dislike
咁臨床係要長時間睇住,咁其實我覺得老師or 家長的判斷更準確,因為日日對住
Heritability 60-90%
所以家長同老師匯報俾我哋聽嘅觀察係好重要
幫你同網站管理員反映吓
有影響
但影響非常輕微
最終身高 影響約 1-3cm
ADHD最撚慘係由細到大都失眠 完全控制唔到訓覺時間 除咗食藥
好撚辛苦
Epilepsy 唔係 ADHD 藥嘅 contraindication
可以考慮同醫生傾吓 藥物嘅效果會較為明顯

如果想唔食藥
可以考慮做專注力訓練
你有無失眠? 有既話食專注力果d藥只會更加訓唔到
要盡量早啲食
太晏食有機會失眠
邊度有比較好嘅私人專注力主力訓練?
如果病情輕微(例如少少anxiety),拎唔拎到白卡?
幾歲?
如被診斷 Anxiety Disorder
一般可以
做到第四題已經冇耐心做落去 做呢份問卷對我來講都好困難
想問會唔會有啲情況係食完藥都冇效果?食過Ritalin令到啲tics嚴重咗(本身已有Tourette syndrome)所以轉隻non-stimulant嘅藥,試咗一排亦加咗劑量但暫時都係幾乎完全冇好轉
佢做做下hea 咗本身都係一個資訊。視乎你做嘅係邊一份test,有d test 會計分而分數會同返同年齡/同學歷嘅小朋友做比較,咁佢注意力比起同齡小朋友差咗所以總分比較低當然已經係個有用嘅資訊。純粹觀測佢行為嘅個類問卷,家長/老師嘅觀測有更大參考價值。但最後當然係用「臨床」方法綜合therapist 同其他人嘅觀測最準確。

利申:臨床心理學家
ADHD白卡有咩用?
真心灰...
好奇想問樓主,香港診斷adhd 通常係直接見psychiatrist,定係見CP攞報告再搵psychiatrist confirm?

利申:外國做緊CP
仲有其他選擇可試下
兩樣都有啊
外國呢?
有興趣可以睇吓我哋段新片

https://youtu.be/PwQl-mmqXGM?si=MG-ueQ_swuR73NLG
謝謝
上次小朋友做𠴱份份iq test, 專注力test 讀寫test
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞