ADHD 你問我答

329 回覆
36 Like 5 Dislike
同埋點睇心理學家同醫生意見? 個精神科係話我小朋友有adha 但心理學家話冇
老師嘅觀察係點?
係專注力好差,基本上我就係覺得小朋友專注力好差,所以先睇心理學家,點知佢竟然話好正常,然後再幫小朋友做Asd, 就話有mild asd, 跟住做埋iq 話low average
我冇諗過小朋友智力竟然low average.
對坐立不安心煩躁

最有效係邊隻藥?如果食緊S S R I都冇用
智力會影響小朋友的學習表現(舉例:當小朋友難以明白課題,自然有機會會表現得不專心或進入發呆的狀態),同時間ASD小朋友的專注力也有機會較其他小朋友弱 (比較專注在自己的狹窄興趣上,有機會對其他事物不太感興趣)
ADHD其實係一個臨床診斷
有時候ADHD的問卷和測試未必能夠反映現實的狀況,所以只係作參考同埋輔助診斷
如果症狀明顯以及影響小朋友的學習,可以再同醫生商討一下ASD+/-ADHD的治療方向
ADHD第一線藥物: methylphenidate

坐立不安心煩躁 必須先了解一下有沒有其他情緒狀況
不一定是ADHD

SSRI 可以調教份量
亦有不同選擇
以我理解:可以
但要搵番精神科醫生幫你填
應該難
其實公立醫院psychiatrist 只係叫家長學校做問卷,簡單見小朋友同家長十幾分鐘就做diagnosis . 有時會覺得clinical psychologists or edu psychologists對住小朋友兩三個鐘做tests ,佢哋嘅observation 有時會更準。😁😁不喜勿插,😁
食咗係咪真係會無咁高?
自問無能力 十幾分鐘睇到

又細到大專注力都麻麻地 有懷疑過自己係咪adhd 同埋有諗過睇醫生
但係本身有epilelsy 一直食緊藥 又擔心adhd食藥會傷身
有冇咩唔食藥既方法?
其實如果小朋友有adhd ,佢哋點樣可以準確地做兩3個鐘test. 我就係覺得我小朋友做做吓都hea 左
好懷疑準確性
想知deanxit /abilify
邊隻可以配合S S R I減低上述坐立不安煩躁嘅感覺?
點解佢有啲症狀似焦慮症嘅身心症狀?
例如放鬆唔到 坐立不安
食緊咩藥?
我年幾前轉左隻叫Vyvanse,我覺得幾好
唔會無胃口,而mental clarity 好左,個人好平靜可以plan到好多野
Abilify 其中之一的副作用係坐立不安!
所以不能只依靠測試結果做診斷
佢地只係用黎作參考
臨床的判斷更重要
以前讀SEN呢科 老師話ADHD係會遺傳 我男朋友有輕微ADHD係咪都係大機會將來生到ADHD小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞