ADHD 你問我答

329 回覆
36 Like 5 Dislike
請問KCPT-2 對於判斷ADHD 準唔準確? 心理學家上次用呢個tool 話小朋友正常,但從小朋友平時表現,我覺得好唔專注
ADHD 係一個臨床診斷
要綜合臨床觀察 同埋照顧者/家長/老師嘅意見

唔同種類嘅tools 都只係幫助診斷
有冇邊隻藥對睡眠影響最細

而家食緊ritalin

就算剩係晏就2點食一粒10mg,夜晚唔食,都完全瞓唔著

講緊係去到朝早6-7點先瞓得著嗰隻
可以考慮試吓用non stimulant (atomoxetine)

不過瞓得咁差,都要睇下會唔會有其他情緒問題
繼續努力HA GO
或睇次私家
醫生啊,請問你有冇好好對待自己的?

有時候我覺得人真係無法想象亦都無法信任自己沒有體驗過的東西。
每個人都應該善待自己

任何醫生都得
我想請問以你嘅經驗D藥係點樣係為之有效?

我依家試緊methylphenidate 已經調到40mg 我發覺D專注力係得小小提升但係唔係有好大轉變 例如我好似無試過食藥果陣有一段'hyper focus'嘅period 我都唔覺得我專心左

我唔知其實我係我對藥嘅expectation太高 覺得食藥就會完全專注但係其實唔應該expect會有大轉變 定係呢隻藥唔適合我
睇完公立醫院精神科 佢話心臟有事開唔到藥比我
想問吓係唔係adhd提升專注力嘅藥都會對心臟有負荷
睇私家會唔會有其他藥可以開到?
如果工作或讀書上面
好多時都會覺得專心咗同埋快咗

如果呢隻效果一般
有冇試過另外嗰隻 lisdexamphetamine?
刺激劑有機會輕微增加血壓和心跳(大約每分鐘增加五下)

要睇你個心咩事
再決定用咩藥
非刺激類嘅藥都可以考慮
想知呢個情況藥物幫唔幫到
1. 人地同你講完abcd, 但你聽完就只係記得abc嘅問題
2. 成日唔見野
佢有offer 轉lisdexamphetamine 但係我唔sure係再加藥會唔會有好大分別 定係試下轉藥
你呢兩個都係常見ADHD嘅症狀
如果確診
藥物會幫到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞