ADHD 你問我答

329 回覆
36 Like 5 Dislike
可以啊
ADHD藥無證據會影響到生長激素
我阿哥有adhd, 因為佢一向讀書都好叻,完全無跟進過,後來佢大個左因為工作原因了解多左adhd,懷疑自己有,跟住屎窟痕去睇精神科先發現。

兒加佢有食藥發現各方面performance 例如執行力,記性等都有改善
你有冇曾經患過情緒病?

情緒病患者未必做到好理智咁為自己解決問題。咁醫生患情緒病會自己開藥比自己定請其他醫生幫手?

利申:焦慮症患者,明知自己杞人憂天緊但控制唔到唔諗
係囉
我就係諗根本無關係
所以如果醫生(或者其他醫護人員)覺得情緒有問題
都應該搵第二個醫生睇
Wow 好多謝你咁detail分享
黎緊覆診希望醫生會同我試藥
希望有好轉
Btw 想問你會唔會有失眠同長期疲倦嘅情況
失眠、長期疲倦,係我開始認識自己adhd之後先發現原來我一直都係,但係我自己唔覺,因為我自己嘅生活模式都adapt咗

我嘅工作好忙,就算做完嘢我都會自己繼續學,不停睇YouTube之類,唔太放假
表面上好似好勤力咁,但係而家睇返轉頭,係我個腦停唔到,我會每一日都做到好夜令到自己真係1秒瞓着咁攰嘅時候我先會去瞓覺
我自己用咗我嘅工作同埋學習去justify 自己嘅攰係合理嘅
結果就真係越嚟越攰
到我做咗嘢10年之後,壓力爆煲burnout,被迫停工先發現我係唔可以正常作息

之後就去咗睇醫生,因為都懷疑咗自己係ADHD好耐,想試吓食藥會唔會真係有幫助
我第一次食ritalin之後係放鬆低濟量,10mg口咁,人哋話係stim但我人生第一次覺得我自己可以咁放鬆,然後瞓覺

我轉左醫生之後,就係一齊同我試藥嘅醫生,劑量一路調整加上去,搵到我可以開始專心嘅dosage,就無再一食完就鬆哂
聽過好多人都話會瞓唔到覺,因為佢的確係stimulant
我自己就唔算太大問題,我覺得似自己係因為藥力退咗之後,又去返所有嘢都拖延嘅狀態,包括就算自己攰都唔會即刻瞓覺,硬係會搞下其他嘢咁
因為我覺得食咗啱嘅劑量eg而家食緊60mg,呢個專注力唔係無中生有,感覺係似將自己本身比人哋唔夠嘅專注力compress喺8-9個鐘入面,我又真係喺呢段時間做咗好多嘢可以好高效率。加上食完藥係幫助到自己感受自己嘅身體,情緒又穩定咗,完藥效=做完好多嘢都真係會正常地攰
只要我aware 自己要按時休息,唔好㩒太多電話有少少時間俾自己wind down , 唔駛食助眠藥都可以正常瞓覺嘅。未做到日日,但一星期有幾日都好,唔會好似以前咁日日都夜訓

again都係嗰句,食咗藥之後就會貼近返啲正常人,正常人都會有瞓唔着嘅時候。可以聽從啲助眠建議,例如朝頭早起身盡量快啲俾自己曬到太陽,喺窗邊望吓街外面嘅陽光都好,會幫助到自己調整生理時鐘。
如果係以前未食藥,呢啲方法對自己冇乜效。食咗藥之後就好啲咁

好多人成日都話ADHD嘅人好跳脫,唔會有正常生理時鐘,甚至會話我哋唔需要。
但係其實我哋更加需要有規律嘅作息,先會幫到我哋成個症狀可以減輕一啲

難得有post討論下就打左千字文sor
好詳細嘅分享
瞓覺咩情況?
仆街 22同23分
食藥時間同瞓覺時間有幾遠?
adhd 好易有焦慮症
係個package 黎
firm左ADHD但真係冇能力keep住睇 好貴
拎轉介信去政府排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞