由幾時開始嫖賭毒變咗主流….

406 回覆
2310 Like 188 Dislike
咁姐係你自己生活得唔好要同個班人玩埋一齊囉

如果你好滿足自己生活 使撚理得人地幾爽咩

你有冇聽過叫開雞既人聽到人地溝女好爽會動搖唔叫雞?
一代屌一代 好正常
你又啱
根本就係縱欲
佢嗰啲自己收埋玩係藉口
講到自己咁清高,原來要「堅持」唔做戇鳩嘢
我都唔知點覆你好,你講全部都係假設性

- 叫雞好大機會有性病,咁係咪叫雞就會中性病? 同埋我想答你既係香港醫性病既社會衛生科,基本上性病報告基本要等一至三星期,仲未計醫療你既時間。但你出去私家/化驗所,自己比1千幾2千去驗係3日內有結果+醫療

- 飲撚到有病,我就真想問你,又係咪個個都會飲到有病先?同埋
發酒癲嘈喧巴閉 你知道現在酒吧街/蘭桂芳 係計畫到基本上附近係冇居民住,啲樓上係做哂倉庫/比員工住。當然你話有啲係你樓下度飲,但呢啲係流民,即係啲日日無所事事拎綜援個啲

- 吸毒吸撚到俾人拉中間所有開支我地都有份俾
但吸毒個人,佢都有返工,有份交稅架喎,咁樣佢地又算算係用者自付緊呢?

- 食唔撚死你要戒毒又治療又係我地埋單
同上

- 外國好多人隊完草就會去hard drugs 食死你就一了百了
又係假設性問題,你不如拎外國既研究出黎講下,有幾多%既人出黎係食完大麻LSD後會去食硬性毒品?等我收一收皮都好
明明黃賭毒係沒落緊

黃:望下成人台啲人幾懷念以前嘅東莞
賭:金融風暴前全民皆炒
毒:白粉呢啲hard drugs都冇人食,飲美沙酮嘅冇七十都五六十歲

而家啲𡃁仔好乖㗎喇
爽唔爽係自己定義
你既然講到咁抗拒呢啲嘢嘅話應該係點聽都唔會覺得爽,反而會反感,因為呢啲關乎你所重視文化、修養、道德
但你會動搖嘅話其實你都心思思想咁做,只不過比既有嘅觀念框住咗,所以未踏出嗰步
我覺得佢最後三句先係重點
唔係你out, 係你太自命清高, 鐘意將自己價值觀強加人身上, 又睇唔到其實代代人都係咁, 只係以前網絡冇咁發達你唔知啫
三樣都冇影響到人, 都係自己負責既事, 洗唔洗你理?
老實講, 乜撚一夫一妻本身就係人類社會結構產物, 冇乜內在道德可言, 大把社會係一夫多妻, 你自己好執著果啲價值觀, 問多你兩問你都講唔出由來, 就唔好說三道四喇
你當連登係主流?
隊草變主流真係好on9
有上網你咪易見到

聽啲中年人講80 90年代香港仲癲,有去玩嘅中坑反正睇唔起啲後生
今時今日做好人做乖仔無撚用 D女都係當你工具人 有撚用咩 正正經經叫雞 洗小小錢咩女屌唔到?仲要睇無波港女面色受氣?把撚?
冇影響人?
學樓上師兄
「基本上你講果3樣野一冇生產力 二係影咗響好多人 三係成個社會整體走向衰落既警號
等於成班廢柴響度獻世」
成為主流唔會係咁?

你講價值觀
咁就要推到去人同動物既分別
點會冇道德可言
仲有咁而家係一夫一妻定多妻多啲先
最緊要係俾人屌又唔受

勁要面 屌返你轉頭
係喇 成個風氣係變咗
感情世界又亂糟糟
又sp又fwb又盛
一係就出軌 又姦夫又狐狸精
但大家都覺得無乜野咁
明明其實成件事係錯咗
如果呢個世界冇呢一啲娛樂,世界運行唔到
資本主義下更加係咁運作
你以為自己遇到true love?好難講 人會變月會圓 唔好咁老定 如果現實係你想像中咁美好 離婚率就唔會有50%人生流流長 你下秒會發生咩事你唔會知 分分鐘你到老左個陣諗返結婚生仔係戇鳩
不嬲都係主流
你接受唔到?
全世界都係咁運作
你要無限延伸影響人既定義
基本上打機都符合晒
「基本上你講果3樣野一冇生產力 二係影咗響好多人 三係成個社會整體走向衰落既警號
等於成班廢柴響度獻世」
洗唔洗又屌埋打機?

荷蘭紅燈區夠出名未? 日本風俗店夠多未?人地社會整體因為風俗店走向衰落未?

再加上,呢三點根本係廢話嚟,呢個世界幾多娛樂係冇生產力?享受本身點可能有生產力?你睇netflix有冇生產力?你去玩象棋有冇生產力?
話係社會整體走向衰落根本係套套邏輯, 攞個結論去做論證內容

唔係話人應該同動物一樣, 現在社會構成既基礎就係唔可以影響別人自由, 侵犯他人權利, 呢啲就係人禽之別, 法律就係體現

世界上有好多文明, 性觀念都同你好唔同, 日本好多老婆覺得丈夫叫雞冇問題, 呢個係人地共識, 你係咪又覺得日本道德淪喪?

再講, 係咪多就叫做啱?
而家唔批準同性婚姻既國家既人口遠比批準既多
根本你果個邊個多啲就係皇道既原則
同性婚姻係咪又係禮崩樂壞?係咪鬥多就叫啱?
一夫一妻最後成功突圍而出唔係同道德有關,純粹係因為佢可以提社會最強穩定性,所以最後留低左喺到,同有冇道德一啲關係都冇

你自己有一套價值觀, 你長期依照呢套嘢行事, 而想像唔到呢個世界有其他方法去生活, 係你閣下問題.
物以類聚,人以群分
你讀咩學校、係咩圈子咪群埋啲咩人…
專心讀書、為事業拼搏嗰啲你識唔到啫
90年代嗰啲mk真心惡
無錯,呢D野以前都好多人做
但而家最大嘅分別係變得更主流,甚至已經變咗社會價值一部份
以前的話,如果Fd叫你做而你唔做係得佢地覺得你毒
但而家,你唔做就好似成班人都覺得你有問題

更重要嘅係social media 越來越大行其道
以前你會知道網上世界同現實世界唔同
但而家D後生由細已開始活喺網上世界、唔會去諗D野背後意義/後果
佢地覺得網上= 現實,甚至網上>>> 現實
所以先咁多無腦行為,同埋覺得得到其他網上嘅人認同>>>>其他野

不過咁,溝女越來越搵笨都的確係事實
只係作為一個Old seafood,我會選擇自己做毒撚而不是叫雞
食煙都係草本野(煙草)
你咁撚戇鳩嘅
人做你又想做 關你撚事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞