Mini PC $5000內求推介

183 回覆
4 Like 16 Dislike
我為咗唔洗入Microsoft account 係唔連上網重裝,直至入咗windows 先插返lan 線
M2打lol 我都想知
用5年就建議有新買新。 舊一代 過一兩年真係難講,最緊要岩你自己個價。
師兄 咁 GMKtec K6 7840HS APU ,算係新定舊
Lol 好低配置 um780xtx 都行到120fps 全高畫質。 不過mac mini 得256真係一下打爆
算新 上年 年中尾果堆配置
好既收到
師兄.忘記左請教你,K6 呢部機 睇片 4k 係咪無問題
梗係冇 YT 8K片都得
麻煩哂,不過部機最高hdmi 2.0 唔係 4k@60 ?
Android TV Player + NAS
你指HDMI 2.0?佢規格只出到60Hz 所以用嚟駁嘅mon唔駛上到100Hz以上都可以
60Hz
我指粒U可以睇到YT 8K30p冇問題
明白明白 感謝師兄,學到好多野
師兄,唔好意思,想問吓你,因為我之前部電腦呢,熄完機之後,USB都會繼續俾電,我係用嚟插啲小玩意,但係呢部mini pc k6 ,佢熄咗機之後,啲USB唔識比電,我入咗BIOS去睇,佢又冇關於USB嘅選項,請問呢個問題有冇得解決?

我電腦有開快速啟動
如果要穩定少鑊氣,GMKtec唔推介,因為唔少人share過部機會不定期藍畫面或者lan port斷流,而GMKtec本身又係貼牌大陸機(天鋇OEM),期望透過Bios更新解決嘅機會近乎零。

之於Minisforum都有以上問題,但勝在Bios更新進度好,780XTX我7x24開住都無試過藍畫面或者lan port斷流
um780xtx 都夠曬玩又算細, 第時突然想打下機可以買張DISPLAY CARD 駁去玩,
感謝師兄,不過我已經買咗
多謝你詳細嘅分析
唔緊要,希望我呢部冇事啦
感謝師兄
去官更新bios未?
如果bios無得設定 可能關乎到因為可以用PD牛經USB4充電 所以省略呢個基本功能
咁可能真係,因為佢剩係得個USB4 喺熄機嘅時候用到,其他唔得
不過唔緊要,冇都冇所謂其他嘢都幾滿意,暫時OK
有結論未
5k 得啲四五年前嘅舊貨
感激師兄
我最終決定咗買 Nucbox K6 , 暫時以我嘅用途嚟講 ,用咗幾日,都OK.滿意

有樣嘢係令我意外嘅,原本網上資料話16 GB 係 8x2 ,但係我自己拆機出嚟睇,我嗰條係16×1 到時候買多條16就搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞