Mini PC $5000內求推介

183 回覆
4 Like 16 Dislike
希望各位師兄 推介下, 因為現時用緊既notebook壞壞地,我又基本上唔拎出街,所以想直接換部mini pc 接mon ,真心求助

主要用途 : 睇片,YouTube,Netflix,Disney,希望畫質好d,我唔知mini pc 支唔支援4k 畫質呢d (我完全無打機方面既需要,但係會睇人直播打機

大部分 時間開 大約 5-7個網頁 , 睇片,整野,會有d 資料傳輸 方面既需求,希望部機 傳輸速度可以快D. 同時開呢d野既時候唔會疾疾下,最好有 兩個 type c USB 3 / 4頭 , 如果個type c 可以用埋黎供電就最好,因為放置既位置比較細,火牛呢d ,愈細舊愈好

SSD 最好有 1TB或以上 ,(因為我iPhone backup都要用到).如果有多個位 可以自己後面再加 就更加好,無都唔緊要

通常我5-6 年先換一次電腦,希望耐用D

唔知各位師兄有冇咩推介,機型 或者 品牌 ,感激不盡
mac mini
minisforum HN2673

https://youtu.be/CFrnjOc1fhw

不過intel 隻arc好伏
LM
感激師兄,不過係我唔啱,唔記得咗講,唔用mac機
感激師兄
但係你後面最後嗰句令到我卻步,雖然我唔知係咩嚟.但係我相信你
你唔打機其實mac mini文書一定夠做
win機砌mini pc仲貴過普通主機
macos用幾日就上手
Um780xtx. 夠做有突 自己裝多條2tb ssd
師兄,因為有陣時我老婆都會用,佢係絕對唔會去學習用另一個OS,到時一定有拗撬,所以都係趁早避免
感激師兄提點
多謝師兄推介,等我上網做吓呢個型號嘅資料蒐集先
2個usb4,不過插電會用咗其中一個usb4,所以實際得1個用到
https://minisforum.hk/products/mercury-em780?variant=43572849311922
想再方便 唔打機就EM680 機仔得拳頭咁大
人地講咗唔用就唔用啦 係要改鳩人啲要求
你接到客peoject係咪又會改鳩人
感激
係我唔啱,係我唔記得咗講,多謝咁多位師兄指點,無論如何,非常感激
講多句俾吓意見啫 惡撚到
唔打機冇所謂啦
感激師兄推介
不過其實我都想請教吓,如果用其中一個 type c 黎插電,譬如我部電腦係70w,我係咪買返個70w以上嘅gan叉電器就可以?部電腦嘅性能係咪唔會受到任何影響?
mac mini
對唔住師兄,對唔住
我一時間忘記咗OS方面,唔記得咗講
感激師兄
is ok
見怪不怪
等緊Deskmini X600配8600G
搭單一問
如果玩D模擬器舊game
或者舊電腦game有無介紹
部機本身跟咗隻65w gan叉電器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞