Mini PC $5000內求推介

183 回覆
4 Like 16 Dislike
Rog ally, etc
GMKtec K6 7840HS APU

$4000 16+1
我冇𥄫過行貨三腳牛會幾大 但係YT睇到水貨(大陸)隻牛唔係嚟一般米奇頭咁大
實不相瞞師兄,其實我半個鐘前都睇緊呢部
性價比好似好高,但係呢個牌子我見你哋冇人介紹,所以我都15 16
依家聽你講完.我好大機會應該揀呢部.

不過我請教吓你.我上網睇過,有幾個型號嘅CPU都話用嗰啲咩液態金散熱,呢個係咪真係會影響部機嘅壽命?因為小弟係一部機都會用五年左右
感激師兄 明白
香港有行貨呢個牌子算進取嗰隻

唔想推啲N/100/200/300/305嗰啲U 嗰啲仲平 想推啲有番一定效能嘅機又唔推太舊架構嘅CPU
多謝師兄
現在AMD批新APU 唔點需要到液態銀散熱
Mac mini + Windows 365
感激感激,真係萬分感激咁詳細既指點
感激師兄指點
其實我都用緊GMK舊款迷你機 有好多時用24或一般十幾個鐘 都仲未出事
仲有個牌子唔好7940u嗰部K4 K4好多問題
lenovo tiny
hp同dell都有
好嘅師兄,多謝你 收到哂

不過我想問下,部K6 張顯卡 AMD Radeon™ 780M ,其實對於我睇片嚟講,係唔係都會有幫助? 定係其實呢d內顯卡主要係for game 多 ?
多謝師兄
睇Youtube硬解AV1編碼影片咁 唔洗browser輔助
麻煩晒師兄
補充番
打機方面內顯780M 應付能力點都唔及獨顯強 GTA720p/1080p 應付還可以 要玩如cyberpunk2077就好明顯吃力咗…
好嘅,收到師兄,不過我完全唔打機

想再請問多師兄一個問題,呢類型嘅機,個OS 如果我重裝的話(換SSD),佢個Windows 11 係點樣激活?跟底板?
如果佢本身送windows 就跟硬件,送得就會幫你裝埋落SSD,想重裝會自動激活
有聽過唔太肯定
如果換之前用過個人outlook或hotmail做咗MS acc重裝後登入番帳號就自動激活 未清楚係咪全部都一樣都得 但你買機時可以先問番客服
感激師兄
但係如果我換咗佢原本跟機嗰條SSD,咁個Windows係咪冇咗?
明白,感激師兄
一般重裝會自動激活,換SSD時,先喺現有系統上網下載Microsoft 官方windows media creation tool ,之後按指示裝隻windows 落隻手指度,用手指喺新SSD裝windows

一般換SSD重裝都係咁做,要留資料就自己搵地方back up
想問8 + 256 夠唔夠文書同打lol
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞