Mini PC $5000內求推介

183 回覆
4 Like 16 Dislike
asrock deskmini

等到就樓上師兄話齋買 x600
等唔到就x300

mini pc 行AMD 係輕度打機無敵

如果大多數時間係用新嘅 4k 格式AV1 之類睇片, intel 因為 igpu 有內置硬解會快好多。 但 intel igpu 打機係直接係垃圾。
8600g既價計計埋埋好似買7840hs mini pc仲抵玩仲細部啲
amd而家新cpu內顯support av1 decode/encode了

https://www.amd.com/en/product/13041
你喱個要求唔洗5000….

平嘅3000內做到,多啲ports 4000都得

如果錢多考慮下買隻有type-c 嘅mon,一條線比電同畫面,仲可以upstream用哂成個mon嘅ports

枱面又可以少啲嘢
感激師兄指點
感激
感激師兄
Steam Deck
$5000內mac mini真係唯一選擇一係砌部文書機
淨係散熱可以用AXP90-X47已經贏曬
溫度噪音完全冇得比(full load
唔好講watt仲有上限可以開PBO超一超頻
升級就算啦之後應該唔會升
8+256GB點用吖
5000 我推嗰部賴32+1了
文書機2024年仲要砌而唔買mini pc,究竟你係咪以為mini 機得mac mini 一款?

至於$5000嘅mini pc依家直情可以打到機,甚至插到eGPU
Mac的確係可以,但都係樓主嗰堆用途。windows 就算買$2000樓下嗰堆機仔最少都揀16/256或者16/512
um680算啦 又細又夠用
5K budget 唔要mac, 又唔itx, 真係得um780xtx, 780m gpu夠你玩1080p game
要2k/4k game可以外置gpu都得
Apple機 容量真係唔掂 256+8g ram起步 加3千先上到1T 。 其他加一千已經講緊1T+2T ,3T用量。
最少都EM780 zen4 APU
師兄想問吓,其實以我嘅用途嚟講,EM780 係咪都夠做 um780xtx 同 EM780 選擇困難中
你用途又未必買到咁貴嘅機 但你又要求要有雙USB4
um780xtx比em780係W數再推高啲效能再好少少

其實尋日我推嗰部就係以$5000bbudget買到最高效能嘅一部嚟 而且32+1 不過嗰粒intel arc獨顯於打機冇優化 但做一般野卓卓有餘
原來係咁,師兄,咁如果我唔要USB 4呢(我唔知道原來USB4 拉高咗個價錢咁多), 或者要一個USB 4 , 唔要兩個 , 其實我真心係想搵部細部啲嘅機

你覺得邊一部比較適合? 打機其實我完全唔打,冇所謂
Asus出個隻
感謝師兄
仲有個幾部手提機 一樣可以當mini pc
師兄,你嘅意思係 ASUS 既手提機 ?唔好意思,唔係好熟悉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞