寧願加20% 定一年轉一次工爛cv

185 回覆
13 Like 607 Dislike
呢份工做咗一年半
上上一份轉上一份加咗40% (做咗一年)
上一份轉黎呢份加咗30% (做咗一年)
而加有新offer 比呢份再加20%

而家公司行內top tier
新offer 係2nd tier

但有前輩話我年年轉工cv 已經好爛
叫我呢份起碼做三年

比著你轉定唔轉
但個公司名咁大落差 我驚轉唔返d top tier 公司
絕對轉 轉到代表有料比人搶
一年轉一次代表你好勁
舊屎就話jumpy,依家咩時勢,講真年年轉到有人請,驚閪咩
轉工會爛CV係HR作出嚟呃你
其實轉到工先係好CV
轉唔到反而唔店
冇架喎 一年轉一次工 間間都係大公司
見識到唔同公司點做野 單純睇你點包裝
HR 唔洗理 你direct 果個ok你咪得
咪係,又冇轉行,又冇轉國家,轉工都係serve 同班客
無offer 就話姐
有offer 點解唔轉
岩阿
年年轉出問題 係打牛工做基層果D
想底層穩定 唔好下下換人
加人工 加福利 睇到升職機會咪得囉
後生轉工叫aggressive
中年轉工先叫jumpy

做一年其實證明唔到你實力
轉工有人請只係證明到你interview吸引到人
你做一年姐係連一個full cycle既annual review都未過到
做開果d公司 都係3個月或者6個月一次review
美資做過、Magic circle, silver circle 都做過
第一年無咩野睇到
有數返可能係上手留落黎 或者咁岩撞中大客

特別係對客既行業

只可以話呢兩年間間公司都唔夠人 搞到某一兩類人覺得自己好叻咁
一年轉一次即係就算請到你都冇用
除非公司有心係請人接搞短project做完就炒鳩你就會請你
global project 由plan 到launch 3個月有result?
淨係同region & global 開會都唔止

有d projects 搞三年都未必launch 到

見客既工種 投資都未咁快有result 啦 買股票下個月咁岩升唔通讚你叻仔
20%好多咩
你個底係低既話20%都係好少咋喎
但有前輩話我年年轉工cv 已經好爛
叫我呢份起碼做三年

呢啲廢物老屎窟 梗係想你遭遇差過佢
1年1次都爛?
有OFFER即係未爛
仲要睇埋你咩title
長遠發展
呢到做唔做到head, 有冇得lead人
有得lead人你CV重要過你拎幾多人工, 或者係top定2nd
轉到咁上下你人工會唔會已經到你呢個title既頂, 諗下邊間公司留得耐可以幫到你拎高一級title, 拎到title有得lead人就最好儲3年lead人經驗先
title唔變, 你唔會無限轉工無限有得加
我諗你做得Magic circle都係人中之龍, 行業精英, 見慣世面, 社會賢達, 逸群之才, 才學過人, 見多識廣
你應該會知道一般公司都係行annual
即使係半年review一次, 都唔係間間都即踢你走
你有表現都唔會三個月升一級, 一年升工級(都係個句,一般公司習慣啦)
加上, 好多時監管機構都係一年交一次年檢報告
有鑊爆都係個D時間先發現

所以用一年計都有道理既
冇架啦
我深知呢d 料lead 唔到人架啦
再上一級係vp
人工又唔係真係加好多
壓力十級上
睇見我vp 就辛苦
我目標只係儲多少少 移民搵份hea 工享受人生
公司請好多兩三年經嘅人番黎結果同fg冇分別,乜鳩都唔識做嘅對客又唔識,打封email都錯grammar,叫佢整文件excel同word都唔識用轉個頭就resign/比人term咗

就係果班年年轉工以為自己乜都唔識都值+20%嘅人講真呢班人只值fg價17-18k
家陣你都AVP / SM grade , 又magic circle , 過10 萬抖下喇
個前輩擺明驚你上位快過佢
有機會唔把握 你有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞