漫畫家來講,鳥山明算唔算世界第一?

267 回覆
219 Like 20 Dislike
井上畫slam dunk頭10期都係畫得一般
最後個啲靚到爆

同埋我認同籃球有得參考,唔少分鏡其實直抄nba poster
我有睇,個書名仲叫怪醫秦博士。
我同意井上係畫得好靚既
只不過點樣分鏡,人物點樣畫會有迫力,多少可以開住一場nba 既highlight 黎參考
龍珠d 波飛黎飛去,點樣擺pose 出,呢d 就係鳥山明自己幻想出黎,係完全唔同既層次

不過兩個都係好成功既漫畫家
無乜睇過
無佢只係會遲少少啫你當日本人弱智,睇四格漫畫睇到2046?
【簡短影評】哆啦A夢39部電影作品(大長篇系列) - 個人影評blog
https://maple115840.pixnet.net/blog/post/214540647-%E3%80%90%E7%B0%A1%E7%9F%AD%E5%BD%B1%E8%A9%95%E3%80%91%E5%93%86%E5%95%A6a%E5%A4%A2-39%E9%83%A8%E9%9B%BB%E5%BD%B1%E4%BD%9C%E5%93%81-%28

一般對藤子·F·不二雄嘅大長篇嘅評價都係重說教意味,及題材多樣化
我細個都係睇多啦A夢大長篇先至知道有百慕達三角、人魚歌聲傳說有迷惑人心嘅能力、地底世界,同埋反核、反戰、環保、人類依賴科技、鬼神宗教等議題
睇四格係誇張咗
但我真係唔肯定
無手塚日漫會唔會走向美漫果種方式
變成而家睇“畫冊”咁
富奸去同波紋功fight 過先
唱下反調 我寧願更多漫畫家好似富奸咁
唔想畫就唔好畫
唔好死拖令到套野不必要地臃腫或者不斷延伸破壞情懷 識得唔畫都係一門藝術

一早上左位就應該用自己經驗技術 財富自由 編輯自主優勢 去突破自我
佢蟻篇 繼承篇就正正做緊呢樣野 已經夠同讀者交代有餘 佢而家畫親都係畫自己有熱情自己想畫既故事 我唔明有咩問題
你要佢整個幽遊白書魔界篇天堂地獄篇 獵人ABCXYZ次世代
其實有幾難姐
你文盲定點呀
見唔到後面講明故事劇情水平?
上黎討論唔好斷章取義咁低質素啦
問題係影響力、傳承度
呢堆野根本係際遇同偶然大過技術含量
正如荷里活經典之所以為經典就係因為佢早過人出世
用才格鬥+科幻+魔幻漫畫
去同本運動漫畫比較
你都真係戇鳩
龍珠大結局係咩?
咁你上一句係咪斷章取義呀
屌你老母
同埋創作劇情係有料就高水平架啦
點解唔比較得?
事實就係井上用現實系運動類型
鋪墊出黎個故事張力 屌打曬所有咩奇幻魔幻超人系
咁都未算世一呀?
係咪講緊布歐/斯路篇
屌你老母 手塚治虫地位都有人質疑
你試下去問日本人係唔係鳥山明 > 手塚治虫 睇下佢地點答你
你咁講嘅話咁世界上嘅所有發明家思想家乜乜家都收得皮,特斯拉都係廢因為佢啲發明都只係遲少少都實有人發明到,人嘅大腦就個個都有無限空間,成功同失敗分別在與執行力。
戇鳩鳩你不如用h漫呀哈利波特呀同入樽比
東京食屎狗啲打鬥場口真係睇到人都癲
其實樓主個問題好空泛
世界第一係計乜先
劇情分鏡畫功受歡迎程度定綜合能力
龍珠受歡迎好多原因
有人鍾意佢角色造型
例如當年超西金毛飛個造型好突出好受歡迎
有人鐘意佢分鏡
我自己就好鍾意佢畫嘅背景
簡潔得嚟又好靚
唔係要比較但你睇run please 真到會睇到眼花
上面有人拎井上水墨嘅畫功去比較
都唔同類型點比啊
如果要鬧畫功仲有好多人可以鬥
例如田中政志以前畫咗本 岡
啲恐龍都好仔細好靚
但我覺得真係好無謂
大家都靚唔得架咩
波台狗又搞事叫
悟空帶邪惡布歐轉世塊修練
你落去問啦
龍珠超打吉連
之前YouTube見過
咁龍珠超係咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞