漫畫家來講,鳥山明算唔算世界第一?

267 回覆
219 Like 20 Dislike
高橋洋一
最重要係表達到個種速度感
手塚治虫真正做到紅人又紅漫畫
同將漫畫帶到上藝術層面
好多探討政治,歷史,經濟,未來,環境保育,人類本質探索等等題材

鳥山明商業化好多
好似龍珠本身故事係借西遊記做題材
同IQ博士同一世界既搞笑探險故事
迎合大眾,改改下變左神怪格鬥漫畫
再改改下變左外星人大戰
你睇返第一本龍珠就知佢係邊寫邊改
不過改到咁劇情都無大暴走已經好勁
富奸係有才華,故事 創意 結構都好好,畫功又唔差,但係冇heart呢,成日虎頭蛇尾,最紅嗰兩套都爛尾,當年幽遊魔界篇根本可以再上一層樓,佢就求其完咗佢,hunter更加唔好講,有冇結局都成問題
美漫笑話黎
勁多鬼佬版本子
鳥山明都創左變身同發射道具嘅先河,重有平行時空
鳥山明 原哲夫 荒木飛呂彥
悟空細個時個世界觀,一早講左有地獄,魔族(邪念會爆炸果隻),死人可靈魂狀態還陽
人造人設定,之後有斯路篇,杜拉格斯未來線

大魔王,之後出魔童,再出天神,鋪娜美星
悟空變猩猩,之後發展改成撒亞人設定,打菲利時最高潮時變超西
我明白,所以我冇話邊一個優秀啲,我只係想帶出其實大家都喺創作上有各自獨一無二嘅創作內容,唔可以話因為其中一邊嘅偉大,就去忽視咗另一邊同範疇嘅優點
分鏡畫風我認同嘅
但講埋影響力、傳承度、銷量
所有嘢井上完全唔係同一個水平
仲要布歐篇都唔算好差
超3 變長髮無眉佬好震撼
潛力悟飯反璞歸真嘅樣
唔計劇場版
悟空比達首次真係合作一齊打一個敵人
最後要靠撒旦先收拾到布歐嗰時真係估唔到

角色玩低能動作合體做錯動作會失敗
笑夏撚似魔人布歐呀
呢啲gag都帶到落而家
分鏡畫功我有少少唔認同
Slamdunk 係一套寫實既漫畫,入面d 角色動作多少可以參考現實既球員動作黎畫
而龍珠就比較天馬行空,除左拳頭交既地方可以參考唔同既打鬥比賽,一去到出波既情節就係靠鳥山明幻想成個動作,可以參考既位相對少
畫得好撚清晰睇到發生緊咩事 但係又唔會話簡單到冇野睇
屌你睇鬼滅咒術呢D垃圾 唔出動畫係唔知佢做緊乜
係呀,其實真係無得比邊個先係第一
如果畫功靚=一切咁死神呢類應該係最紅啦
我夠可以話多啦A夢有乜意義?
教識小朋友有乜事唔掂向隻貓求救?
早期香港未有正式官方授權中文版

嗰陣市面流傳嘅係台灣中文版,台灣係譯七龍珠
我諗講西爾人都可能會俾佢屌
你睇返多啦A夢不論單元定大長篇
都好多故事講環境同科技點兼顧
動物保育同城市發展平衡
甚至前中後都有寫序去講下個故事想探討邊個議題,作者對未來有咩展望

但龍珠真係王道爽漫
睇完就完左,無咩議題可以反思
唔係話龍珠唔好睇,不過同Marvel 商業片一樣係娛樂層面
畫功畫風無得咁比, 有人鐘意井上寫實, 亦有人鐘意鳥山既簡潔

至於分鏡...一定係鳥山明, 鳥山明既分鏡係教科書級, 井上一定比唔上佢

仲有鳥山明既機械設計, 井上漫畫上題材上無呢類野表現到出黎
所以一定係鳥山明勝
AI繪圖技術很新穎? 網曝︰44年前《哆啦A夢》就出現過了
https://news.ltn.com.tw/news/novelty/breakingnews/4210837

多啦A夢係預言漫畫嚟架喎
冇意義?!
姓熏,孫怡空個孫
都市傳說吹到勁大名古屋機場條公路都因為佢而起
一本火之鳥已經屌打
佢神在娛樂大眾向去到嚴肅人文都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞