漫畫家來講,鳥山明算唔算世界第一?

267 回覆
219 Like 20 Dislike
呃負皮?
日本好多大師
大友、井上、池上、安彥、宮崎
數都數唔晒
鳥山明只係某個範圍大師
太久遠啦, 80 後都未必有睇佢d野啦
日本有幾個都咁上下級數
你知唔知佢死都唔離開自己個工作室,要成個編輯部就佢,比佢喺家鄉畫畫
鳥山明既出現直頭有份帶動成個國家既發展
屌 好心痛
手塚係開創咗成個漫畫表現方式
你睇到鳥山明就得人
井上唔肯妥協
但我覺得係井上對自己作品有份執著
認為果時完係最好嘅時候
睇返龍珠好多人都會話斯路篇完係最好
有時呢啲嘢真係好難講邊個比較好
手塚過期啦同啲老屎忽一講動漫就阿激拉一樣做乜9啫

而家新一代倉狗都勁過上面兩件1000倍啦
咁情況都唔同
講緊當年龍珠一本養起唔知幾多日
佢唔畫既唔止集英社收皮,當時周邊相關人員 賣goods整動畫電影果d都會一齊失業
所以明哥先肯畫埋布歐篇

Slamdunk係紅 但講當時影響力唔好講龍珠 足球小將都比唔上啦
對jump黎講咪又好囉
龍珠一無連載
jump銷量立即大跌
鳥山明自己收入都會影響
井上唔畫入樽
佢自己收入都大跌啦
如果畫完七龍珠之後就世一
當時畫嘅城市 我細個睇真係會覺得未來就係咁
大個睇番就識欣賞佢D場景設計 機械設計 想像力係CLS

Z同GT就算啦 個LEVEL已經變左王道漫
同埋我想講
單論作品、龍珠唔係咩驚世神級漫畫
佢出名都要多得動漫公司
我會話佢係一個好漫畫家
但佢d 漫畫其實無咩特別價值觀
娛樂下係ok、認真就不了
見個孫悟空越大越弱智
周圍撩交打
唔明有咩好吹奏

手塚畫怪醫講好多政治議題、
人情同國家議題架
佢個畫風可能會過時
但佢個價值觀遠勝島山明
久遠還久遠
就因為久遠到佢係第一個所以先叫漫畫之神
今時今日個漫畫界就係佢開闢出黎
呢個層面上除非你搭時光機唔係無辦法超越到
啱,宮崎駿有力一戰
Z 40年前開創王道漫先河、戰鬥分鏡人設定劇情都一流都可以算啦

未計菲利篇搶龍珠鬥智同斯路篇玩平行世界

後來咁多作品都係參考龍珠 40年後你睇過咁多套參考佢既自然覺得無乜特別
高橋留美子
80s-90s 既世一
我算係起鳥山明連載時代成長,佢影響我依一代有幾深唔需要多講,但估唔到佢仲影響緊而家新一代細路仔!
我前排同中學同學食飯,佢知我鐘意龍珠,佢本身讀書時都有睇龍珠,但無我咁著迷,但佢無啦啦問我龍珠d figure 邊度買底?我就驚呀佢做咩會買?佢話唔係佢,原來佢個仔最近又睇龍珠漫畫想買figure,我心裏面開一開心原來新一代仲有細路睇龍珠,佢話個仔係玩卡game入坑之後追番龍珠漫畫
覺得鳥山明喺漫畫家未必係世一
好難定義邊個最勁

但係龍珠喺日本漫畫界一定係世一
井上雄彥完全唔同等級啦
井上係本土一個範疇嘅極致
島山範圍係全世界
不過真係好彩佢最後都出咗山王戰動畫,令到好多SD迷都無遺憾
係一流王道漫
但論創新 橋段一定唔夠七龍珠好
龍珠Z 95%以上都係打 打 打
鳥山明當時就定調咩係王道漫
死過翻生>遇強愈強>無限loop
但七龍珠根本就係一套好特別嘅故事 好多有趣位 好多唔同元素
最多人想佢死呢方面世界第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞