漫畫家來講,鳥山明算唔算世界第一?

267 回覆
219 Like 20 Dislike
動作漫畫的確係龍珠世一
但手塚治虫係佢年代係直程係inovative 影響咗好多後世漫畫家
係,到而家外國人都覺得日本漫畫界第一係鳥山明,動畫界第一係宮崎駿
天下第一武道會
幾段變身
出波鬥波

呢啲習以為常嘅情節, 有部份都係龍珠帶起
之後套火影同鬼滅差好多皮
咁照你咁講龍珠先應該係比較影響到現代漫畫家嘅存在,只要同打鬥有關嘅都肯定係有參考或者應用過龍珠概念嘅嘢
由漫畫到電視邊個譯七龍珠
但如果無手塚治虫,分分鐘唔會有龍珠同其他日本漫畫
某程度上手塚係奠基者,佢既作品未必係流傳最廣,但無左佢就唔會有之後既成功人士
咁又唔係,鳥山明的確影響晒佢之後既王道漫畫
但無手塚,直程連現代漫畫呢樣野都無,可能仲睇緊四格漫畫
你既弱智程度屌打呢到所有人
佢畫風愈畫愈簡潔
個個角色都肌肉型,但用最少線條就表達到

真係漫畫宗師
當時老番台灣漫畫書引入叫七龍珠
係來本土叫番龍珠

好似係
on9 鳥山明贏在早過井上出世啫
根本作品分鏡畫功劇情水平咩都高過龍珠啦
曬鳩氣
受手塚影響應該係戰後出世嗰班,70世代成長於80年代係鳥山明影響多啲
無手塚治虫日本就唔會有連載漫畫,仲停留係四格漫畫嘅時代
無手塚治虫全世界至少少一半崇日撚,少好多人去日本旅行
日本二戰後翻身,手塚治虫至少有10%功勞
完撚到套野先講
而家好多當紅漫畫家剩係識畫定鏡,啲動作場面完全唔知畫緊乜鳩
而家後生嗰輩好似冇人識畫分鏡咁,一去到打鬥位就亂到九彩,都分唔出邊個打邊個
仲要構圖連貫性一流
你睇下而家啲漫畫家
如芥見之流睇完一話打戲都唔知佢畫緊乜
就知個差距係幾大

我英
巨人
咒術
東京食屎鬼

呢啲一到打交就唔知佢畫乜鳩
柒少陣啦
而家講緊創作
創作唔係先啲就神啲?
攞踢波出嚟講你係唔係弱智定有啲咩智能障礙?
佢勁在菲利篇,斯路篇都埋晒尾準備完結,比jump求佢繼續畫佢又可以作到下一篇而又唔會連接得唔好
係,所以都無得咁比
一個係開創一個時代影響漫畫界
一個係時代嘅霸主
兩個都對世界有好大影響力
完左個故事再同我講野
火影都垃圾
懶型咁,個頭成日dup 低望地
睇BANDAI財報就知
龍珠呢個IP收入年年唔係第一就第二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞