同爸媽去東京八日七夜行程 求評

317 回覆
279 Like 19 Dislike

住新宿

樓豬晚晚可以落gay bar
難得去河口湖就住返一晚啦
即日來回車程都唔少
之前去河口湖唔好天 乜都睇唔到
推薦
大保久丁
原宿
Day 1
下晝到
新宿酒店check in
行Lumine Est
夜晚去Shibuya Sky

Day 2
朝早去御苑
午餐book咗歌舞伎町敘敘苑
下晝行My Lord, Flags
夜晚思出橫丁

Day 3
朝早豐洲市場
下晝Team Lab
夜晚可能行下台場購物廣場

Day 4
淺草寺
阿美橫町

Day 5
行青山/原宿
下晝去表參道之丘
再視乎體力睇下去唔去中目黑/代代木/下北澤

Day 6
跟團河口湖一日遊

Day 7
Spare日
未有安排

Day 8
朝早都係喺新宿
下晝機返香港

兩老體力幾好,主要訴求都係買衫同食野
小弟第一次去東京求狠評

Day 1 就出錯,落機果晚係新宿附近好似思出横丁行下好喇,唔好去澀谷,揾另一日去,或者移去 day 5。東京地鐵唔係你想像中咁易轉車,要上上落落,小d腳骨力,一日去兩個點都最少一萬步。你兩老第三日應該散晒。去淺草唔去銀座有d可惜。另外可以去吉祥寺,有井之頭公園,有商店街,好易行。中間一日可以去本更津 outlet, 點對點巴士去巴士返,有野食有平野買,當休息。btw, 台場d商場無野睇的,teamlab 我會揀麻台布之丘新開既 borderless,大好多的。
喺新宿出發去川越一條線直達
睇建築/影相/食小食
相當推薦
問印狗啦
去8日 點都係河口湖果邊兩日 enjoy下d酒店 12月果陣去左 鐘山苑幾唔錯
河口湖自己買d巴士飛 輕鬆玩 跟咩local tour 如果唔係買名牌 去表參道 原宿冇意思 果d咩sky tree 淺草 打卡10幾分鐘就走得 反而去下奈良玩鹿仲好 仲有高尾山 輕鬆下
Team Lab老人家唔知鍾唔鍾意?除非兩老平時會去下美術館、博物館之類,否則佢哋可能未必欣賞。

去淺草,我假設你去觀音寺,同日下午茶時段可以去附近啲古老咖啡室(昭和風)飲杯咖啡,食件西餅。夜晚可以去埋Sky Tree,都係喺附近啫。

如果諗住三月底四月初去,建議預半日去睇櫻花(視乎開花時間表啱唔啱,可以預早check 下)。
東京去乜奈良
一日最多兩個地點,每到一個點or食飯個時記得廁所位,如果轉點地點or返酒店近嘅話可以搭的士,當計返三個人車飛唔會貴太多仲可以慳啲腳骨力第日好行啲。最好買啲發熱眼貼 足貼用,好訓啲又舒緩疲勞。
6點都要等一轉
麻布台之丘最近開咗 都睇到鐵塔 仲要免費 可以考慮下

思出橫丁 可以放第1日 check in 酒店之後去附近行下 咁樣第1日會舒服d

Day 3 台場TeamLab Planets
見到上面有巴打推介TeamLab Borderless
想講其實Planets個體驗都唔差 玩水果d
而且Borderless重開之後d野無之前咁靚 係就大d
可以睇下片再決定

淺草寺 阿美橫町好快行完 可以考慮埋附近嘅SkyTree 上野動物園

河口湖建議你就快出發時睇天氣再plan 可能調日子就天氣會好d
好天睇到富士山 體驗會好好多
隨咗睇當地天氣報告 (富士河口湖町) 都可以睇live camera/酒店page 睇當日個富士山點樣
e.g. Facebook search "Kawaguchiko Station Inn"
還掂你其他日子果d全部係大路野 可以隨便調

如果想spare day去遠少少 可考慮江之島 橫濱呢d 幾好行 或者行outlet
但就唔好2日遠門放一齊
搞亂左
Day 1 扑嘢
Day 2扑嘢
Day 3扑嘢
Day 4扑嘢
Day 5 扑嘢
Day 6 扑嘢
Day 7 扑嘢
純粹見你有2老
廢事爆梯咁辛苦
池袋animate
食壽司海鮮不如去鐮倉江之島食
平好多
豊州築地搵笨柒到仆街
係好值得去
明治神宮記住要早去
入面空氣勁好
下個禮拜
河口湖二日一夜基本 好多位值得去
所以我之後都跟團
留名抄考,都係同兩老去
你係香港都係一日行十幾個鐘?
唔爭在靖國神社啦 隔離仲有游就館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞