同爸媽去東京八日七夜行程 求評

317 回覆
279 Like 19 Dislike
晴空塔和Shibuya Sky, 決定左行程既話一定要上網買定飛, 因為靚既時間好搶手

阿美橫町我覺得無乜野好行, 似深水埗. 如果對藝術/日本歷史有興趣, 附近既國立博物館可以一戰

可以睇定該區有乜野食, 好既餐廳可能需要預約

記得預留時間行百貨公司最底層買伴手禮, 我自己通常就會去兩次, 第一次就只睇不買, 第二次就尾二果日血併, 然後返酒店執行李

江之島如果上埋神社要行樓梯, 附近重有觀景台同埋水族館, 連埋車程基本上要預足一日
江之島 must go
同長輩去旅行唔報團都是on9
唔好話帶兩老
我淨係帶老婆去
變動起上黎都已經攰到仆街
冰穴 風穴 仲有坐纜車上去睇河口湖全景
買巴士day pass 免費

肯俾錢, 可以去本栖湖坐船

一日慢慢行, 真係未必睇得哂, 因為day pass果條線D巴士6點就無車
兩日差不多, 但你坐巴士出返去的話, 其實只係得唔夠半日時間

其實你跟巴士day pass, 一日玩一條線, 就已經好多野睇
Shibuya Sky 唔晏晝去?夜景好似冇日景咁好影
lm
有時間就去池袋水族館,個水族館喺商場天台
樓下有半層咁大嘅扭蛋屋
巴士day pass 我見schedule 一個鐘得兩至三班 係咪真係咁疏? 會唔會太多人上唔到 😅
咪撚去阿美橫町
呀爸呀媽嘅話唔睇下d 歷史野,鐵塔,靖國神社之類
如果改到酒店個期,可以將大件行李放喺東京街邊的locker寄1晚,拖細喼或旅行袋出去過夜,都慳唔少
Day 3 慢慢行都應該玩唔到一日
Lm
無你想像中咁多人, 一個鐘有3班已經好多
你坐藍線, 一個鐘先1班
所以我先同你講, 1日玩一條線就差不多
當然你早D出去, skip某D地方, 一日行兩條線都唔係唔得
品川水族館會唔會更好
次次都夾唔到時間去
day2 ok呀, 唔係週末週日, 應該都冇咁多人, 搵野食亦方便啲
day5&6, 證明你都做足資料搜集, 另外, 如果玩兩日一夜, 最好係第一日早些到, 河口湖綠線同藍線巴士班次疏, 同埋誤點都幾誇張, 要有心理準備時間唔見洗
東京邊到買生果好屋企人好鍾意日本生果
teamlab未必一定要去
問下2老有無興趣先決定去唔去

行程加100yen店同超市,預多d時間俾阿媽睇同買
shibuya sky一定要買定飛
如果買唔到日落時間
可以考慮買一開門10點就入去,比較少人流,好好影
唔該哂
day5 暫時book左9點新宿巴士11點到下吉田新淺間神社睇下先
之後返河口湖坐紅線去玩 唔知會唔會太趕 定係早少少出發好
day6 就打算坐F-line去花之都公園同山中湖個邊 玩到5點搭車返新宿
這樣的話, 行完淺間神社, 搭車回河口湖站, 加埋lunch, 估計大約下午2點, 紅線如果冇記錯下午6點左右就冇, 計埋酒店check in放低行李, 紅線景點玩唔到幾多, 你預day5玩一至兩個景點, 甚至有時中途站會上唔到車
day6 玩出面, 咁就玩唔到河口湖其他景點, 不過無乜所謂, 個人喜好, 都係一種玩法
好 唔該哂你
我再睇睇day5會唔會早少少出發先
好 唔該哂你
我再睇睇day5會唔會早少少出發先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞