Sony WF-1000XM5 / LinkBuds / LinkBuds S (33)

150 回覆
3 Like 2 Dislike
用le audio就會冇咗multipoint?
用緊linkbuds s同s23

咁我唔洗用LE Audio
Multipoint對我黎講重要啲
S23U + LE Audio
收工時間中環站完全冇斷 窒都冇窒過

終於
LE AUDIO 同LDAC 邊個好啲
等緊xm6 wh就2年
+1,我個Wh Xm4用左三年,近期壞咗差唔到電,希望快D出Xm6
LC3允許以SBC一半的位元率傳輸音頻,且不會造成音質大幅下降。例如,在192 kbps的速度下,SBC會發出嘶啞的聲音,而LC3在128 kbps下的聲音仍然清晰,在96 kbps時才開始有點粗糙

LE audio 同LDAC目標完全唔同
上官網聽LE AUDIO 最清果個好清
有無得同LDAC 比?
由音源去到耳機,清唔清好多因素。
你覺得邊個清就用邊個
LDAC最大去到990kbps 24bit和96kHz
LE audio同 LDAC想實現既野都唔同
WF XM5 轉用LE Audio後(版本3.2.1)

Android 本身個(停用絕對音量)功能會失效,導致冇辦法將手機個音量 同 耳機嘅音量分開調整。

Xm5 LE Audio 有Bug, 我用緊S23U,音量調整可以按一次音量掣就提升5%音量,但係Xm5 用LE Audio 會改咗我個音量。例如我之前手機音量是15%,耳機每一次連線之後會默認減少1%(變成14%),要將音量調為0%先會正常返。用返正常模式就冇呢個問題。

小統計

Wf Xm4 用左2年,壞4次,維修3次。
(壞左右耳機電、換電後壞ANC、右耳壞-無法連線、壞充電盒-無法充電。)
已換Wf Xm5

Wh Xm4 用左3年,壞左2次,維修1次。
(壞左耳開ANC 尖叫聲、換耳罩-掉皮、直接壞-無法充電。)
等Wh Xm6

罪大d耳機產品,係咪Set 左兩年就壞,然後迫人換下一代,成日壞。(PS: 講笑)

Btw 好彩壞都起碼有維修中心可以維修。
xm4個充電盒充唔到電 一插落去就紅燈閃 係咪要買過個?
想問下,我隻linkbuds s就過保養,想上tso換電,喺咪就咁上就得,洗唔洗一定要購買收據?當年張收據比人抌咗 另保養期換電洗唔洗比錢??
今個月新出咗個ULT Wear,主打低音,大家點睇
https://www.sony.com.hk/en/headphones/products/ult-wear/buy
仆街 我本身油耳 個濕鳩耳棉用一兩個月就黃黚黚 換一副又要兩舊幾水 點搞 定有冇啲差唔多隔音能力嘅替代品
我拎去整二次,師父話Sony 有offer可以免費換一對新耳機,但是我都唔知有無換到,耳機無SN
台灣KOL推薦呢對耳塞,佢就拆散來賣
我見Amazon JP 有得賣,買來試一試,戴幾日就覺得效果唔錯,隔聲方面同原裝差唔多

細鋪行貨千五左右值唔值入,仲用緊xm4
唔值
想問一問
而家自己副XM5叉唔到電
未過保 要攞去整係咪去觀塘
以前係去銅鑼灣 但而家係咪改咗
罪大幾年就改一次維修中心好麻煩
XM4啱唔啱用
香港有冇
想買有窿果隻公司用邊度最平
想問吓 xm5 唔見咗個充電盒 係咪要返原廠整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞