Sony WF-1000XM5 / LinkBuds / LinkBuds S (33)

150 回覆
3 Like 2 Dislike

WF = Wireless Free 真無線
1000X = 降噪
M5 = 第5代

https://www.sony.com.tw/zh/headphones/products/wf-1000xm5

M5幾時出?
已發佈

M5 vs M4

M5 問題
- 部分批次連線不穩 (無論LDAC定AAC)

iPhone可以聽無損嗎?
唔得,因為iPhone唔支援LDAC,但開DSEE Extreme做Upscaling都有唔錯嘅效果

Android開LDAC
1. Headphones app揀「音質優先」
2. 藍牙設定啟用高清音訊:LDAC,或者裝Music Center app設定

重要資訊
- 機身編號係耳機盒底嘅七位數字
- 勿用酒精抹耳棉,可使用無酒精濕紙巾
- 耳棉隔音能力會隨時間下降
- 無線叉電一定要用有Qi認證 (曾有Sony客服人員建議唔好用)
- 如果聽到嘟嘟聲,請喺「彈性音效控制」入面disable「切換時的通知音調」
- 如果用唔到單邊耳機,或者有咩其他問題,請熄咗app入面嘅「語音助理」試試先
- iPhone用耳機接聽來電: 輔助使用>觸控>來電語音傳送>藍牙耳麥 (參考 https://helpguide.sony.net/mdr/wf1000xm4/v1/en/contents/TP1000241106.html )

登記保養
https://www.sony.com.hk/warranty/zh/warrantyReg.jsp

WF-1000XM4電池問題
lm
M5 問題
- 部分批次連線不穩 (無論LDAC定AAC)

想問吓呢個問題有冇師兄拎過去保養?有冇得搞?

小弟用緊iPhone ,已經set連線優先
準備下個月拎去
我星期五拎去探下路先
一直以為連線唔穩定係香港universal bug
等大家好消息
救得一個得一個

幾平都好 咪撚買wf 1000 xm5
救乜?
AZ80 又係易壞, MTW3 又係易壞, MTW4 又未出, DENON大粒到lin餅咁
前幾日跌左一邊xm3
500-600收隻二手xm4有冇建議?
見xm5個個都屌哂鬼咁
當你行人多商場
坐地鐵火車
甚至坐巴士上層有人行過

都會影響到斷線 窒窒窒
完全影響使用體驗
xm5 會唔會癲到喺房度用都窒吓窒吓?
想買隻淨係for 屋企用
xm4都係咁? (人在海外 睇二手)
屋企用應該無問題
有冇人有xm5 equalizer推薦setting?
已經上網搵過 但唔見有熱門嘅推薦配置
Ching 又話棄po
都冇人開
咁又唔會 係金鐘站 旺角呢啲易出事
屋企用買咁貴
xm5 想問下隔音嚟講comply定係原廠會好啲
同埋想問下聽spotify係唔係aac+dsee已經好夠?
垃L圾新力sony唔支援Cantonese 我用返其他非癡那製大廠好遇,diu曬你班sony奴
呢兩日個XM4開始行路果陣
會係咁自己禁制不停降燥同環境聲轉換
係時候要換耳機了
但CHING們係未唔推XM5?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞