[PS/XB/PC] Street Fighter 6 (5) ChrisWong真係好勁

265 回覆
4 Like 0 Dislike
1.
一路parry一路行前慢慢拉近距離
or同佢鬥波,有氣用ex波鬥贏佢,特別係你領先緊個陣,無必要跳過去送血
or 有過波技既用過波技打佢

2. parry擋打背,perfect parry到直接確反
or 見佢想打背就後跳重拳空對空
or 逆向昇龍(6321p)
or 行前少少等佢打背唔中,落地可以確反
or 反應唔切就老老實實擋左佢,搵機會解圍

3.唔係好明
多謝回覆,我練下先
打得好差經常輸
始終被人屈跳背 有時向前沖佢無跳反而變到無守前面
再唔係佢就跳背抱摔我...
【地伏盃】SF6 - Apr 2024

13 Apr 2024(六)20:00

冠軍:HKD$250
亞軍:HKD$100
季軍:HKD$50

賽後將會抽出兩位完成所有賽事的選手並送出HKD$50!
雙敗淘汰制;四強開始搶三;其他搶二

本賽事將會於亞洲伺服器Battle Hub舉辦,請各位選手於比賽期間隨時留意 Devils Twitch 直播台 跟進賽程。

報名連結:https://challonge.com/tournaments/signup/E0cp71udHd
蘇聯佬CA3係咪冇解
跳/後後
都係靠估
唔肯定你知唔知呢樣野
但蘇聯LV3其實你喺佢出完動畫先再跳係跳唔切(唔似其他投CA係跳得切 e.g.Manon LV3)
所以佢一埋你身嗰下你就要估佢係咪出LV3從而跳定/後後
想問下各位用hitbox嘅大佬
最近頂唔順殘廢嘅無名指 開始搵簡化指令
好似升龍咁 由普通嘅623到266,628
你地平時會用死1種提高熟練度定睇情況用唔同指令?

好似蹲防時想用升龍 我用628唔可以瞬發 要6撳1段時間先再撳28
266嘅話1p位還好 2p位要用無名指就gg
我用keyboard 情況應該同hitbox差唔多
我淨係分左右兩種情況去禁626/628
2p位用628 1p位就用626
因為我覺得1p位要禁d->s->space bar唔係好就手 就咁dsd仲快
Luke打牆反彈成日接唔到
但有時又會接到
已經係完美時機
究竟問題出係邊

太近版邊
加制Hitbox係咪都係punkworkshop最好?
其實睇手感 睇你㩒開邊款牌子嘅掣 同punkworkshop 唔平
師兄係用現代?
我ken luke都係用現代上
有無邊個utube 可以學
我ken 用auto 最高打到白金就上唔到
https://youtu.be/B77sGYaUIOQ?si=xkD8olTBJtV2aa8c
睇哂佢果幾套基本套路
Combo唔洗識得多 基本上你練熟幾套最常用就夠
最緊要係有基本進攻防守concept
4f確反combo 重攻擊起手combo 下中腳取消drive rush combo 資源全交最大傷害combo
搞勁耐總算大師
今個星期日小弟會搞線上賽 mr1600以下先比打 費用全免
SF6 2024高手拔苗盃 #2

參賽資格 1. 1600MR以下所有選手 包括鑽石/白金或以下選手 超過1600MR可用副角參賽(角色必須1600MR以下)

2. 志在參與 所有完成比賽的選手都有機會抽現金獎 鑽石或以下選手更容易抽中

比賽預計在亞洲BattleHub 23
比賽日期:四月二十一日 晚上九點正(日)

比賽規則:雙敗淘汰制 八強前ft2 八強後ft3

八強前抽場次播放 八強後全程播放

比賽獎金:冠軍二百元 亞軍一百元

抽獎:所有完成賽事選手 抽兩位選手獲得一百元現金獎

鼓勵新手參加 所有完成賽事鑽石或以下選手中抽位選手獲得一百元現金獎

比賽直播連結 :

twitch.tv/saisak_hk

youtube.com/@saisak

報名link : https://challonge.com/famer2
evo jp出左schedule未?
想知決賽果日幾點有咩項目打
新玩 想問下昇龍係有幾種出法?
用手把623勁難禁
轉用鍵盤都係難 有冇咩小技巧
233 639 636
keyboard/hitbox 623 626 6(hold)2(hold)8 2(hold)66
技巧就係練多啲 每日左右昇龍各100次
返去練下先😂😂😂 起碼練哂d招先敢出去同人打
新手想問有冇keyboard 推薦設定?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞