我正式宣佈:elon 已經係過氣廢老

160 回覆
86 Like 170 Dislike
呢度係討論區,我哋就係辯論比賽
所以我佛你老母,辯論唔係玩投資比賽啊
我戶口啲錢就有時多啲,有時少啲
但物業數就越嚟越多
不過都講咗呢度係辯論比賽唔係投資比賽
冇需要睇呢啲無謂嘢
https://youtu.be/CgruI1RjH_c?si=ajGz4Q7y9lxW2FXJ
Grok benchmark超過3.5啦 落後幾多啊?
乜佢真係走難去英國嗰個Coco哥啊
我最鍾意呢 type 人
但物業數就越嚟越多 - 證明你就算有錢都係靠運氣, or 靠 daddy

我都有幾個物業, 而家走淨兩個, 仲繼續走緊

搞咗咁耐你連香港玩撚完你都睇唔出, 仲學人講投資
你唔識就唔好衝黎柒啦
spaceX可回收火箭60-70年前有冇啊,佢將射火箭成本降到幾千萬美金就得,以前講緊射一次要幾十億美金。以前衛星電話每秒要幾十蚊美金,宜家starlink你攞個鑊就可以好平咁上到網。
咁人地又冇講係香港物業既 做乜撚
我覺得SORA以後要解決係成本問題多過技術問題,宜家單單gen文字同圖片都要咁多GPU,日後要GEN 1080P影片,要幾多Computational resource已經不敢想想。
所以我話你呢 type 我係最鍾意
叻唔切鍾意事後孔明馬後炮
冇知慧無限愚昧
最叻就係將人Stereotype
因為冇分析能力,所以咁做係最容易
我呢就離開咗香港10幾廿年
都冇乜父蔭
而我喺呢度都講過好多次,我係完全靠運氣
亦都講過好多次所謂嘅投資炒股炒樓咩都好
絕大部份人靠嘅只係運氣沒有其他
香港係咪玩撚完?
我喺2008年返過去香港一次
當時同個朋友喺間茶餐廳傾咗六個鐘頭
朋友香港大陸機會一定比澳洲多
唔明點解我會走
過多幾年我朋友請我食飯問我點樣移民
我係睇唔出香港唔掂
我離開香港都只係靠運氣
就係咁簡單
其他唔講,你真係仆街坐人哋茶餐廳六個鐘阻住人做生意
Oh my dear! 唔好咁啦
我仆街就緊架啦
呢個我都好清楚
我係呢度講過好多次我係又仆街又廢嘅80後2打6
我多謝你認同我對自己嘅觀察
不過間舖頭個老闆娘都認得我
以前喺香港係佢嘅長期顧客
嗰時餐廳又靜
一路都有空枱
所以佢又冇趕我走
同個朋友傾到興起咪繼續傾囉
可能我同佢都可以好多嘢傾
係我同你
Good wor. 有緣出嚟飲茶
要用量子電腦做算法
Gpt 人地都1 2 3 咁上
3.5 先突破到 佢哋自己都估唔到大力出奇蹟
點都平過人吧
本來食緊花生, 唔係好關事

所以我話你呢 type 我係最鍾意
叻唔切鍾意事後孔明馬後炮
冇知慧無限愚昧
最叻就係將人Stereotype
因為冇分析能力,所以咁做係最容易

公屋仔又然
借錢引入投資者
大把方式頂住盤數
最新出嗰本?
首先,硬件nvda已經賺緊

軟件msft,Google ,adobe佢地既服務式ai都做緊野搵緊錢,chat gpt4本身都要錢,好多網頁式既ai服務都係收緊錢

你話市場未來會飽和會降低profit都有可能,但係唔明你點得出賺唔到錢既想法
連登仔一邊吹奏美國創新思維
一邊就用華人思維短利都仆街
咁似樓主 Coco 哥嘅
你係咪單單打打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞