我正式宣佈:elon 已經係過氣廢老

160 回覆
86 Like 170 Dislike
Coco
買Twitter 係閒錢啫,當多件玩具,以後自己想點9up都無人管。不過買完搞到咁柒就真係好難睇。
其實哩個先係tesla 貴嘅原因
全部初創都係燒住錢咁做
香港人無左唔L 得既WhatsApp 都係
咁佢無錢定無人才?
可能係創辦 OpenAI
求其一個公屋連登仔都做到
出埋超哥假廣告呃香港人
咪同革爾一撚樣
扑中一隻股當自己股神
Google地圖車當係
本書有講啦手,本來攪OpenAI 係為左humanity… 唔係依家咁樣,佢同OpenAI 班人講有潛在危險,不如整個”safety committee” 冇人理佢,佢咪退出,攪neuralink 同Optimus,話Optimus 係一種對OpenAI 威脅嘅抗衡。

冇錯,本書都有講佢有後悔買Twitter 一來太貴,二來拜拜,明知會玩火。

其實條友好癲,好hardcore,真係捉住條友做code review 唔到standard 即炒。

仲有,佢唔係「抄」WeChat;佢係想將Twitter transform 到佢初期x.com(PayPal 之身)既諗法。
戇鳩仔囉,屌你老母啦
chatgpt 4.0 專業小小都錯到7彩
仲話搞real ai
tesla 有幾百萬架車收集數據 邊個夠佢玩
tesla 有dojo 洗撚買咁多
Apple 反cup Nokia
Was it a joke?
當年個個都話Steve Jobs最錯嘅決定就係返嚟Apple
到時Apple瀕臨破產
雞棚係搭咗冇嘢賣
佢又有火箭,又有電動車又有衛星上網
仲有好多嘢嚟緊點睇都唔似雞棚
你睇吓Facebook賺唔到錢幾多年?
攞咁多nVidia貨都唔係頂尖就食屎囉
同當年Michael Dell教Apple做嘢一樣
激到 mark 哥扎扎跳
笑死我
香港星之子都有野賣架
只係你唔會買啫

火箭 衛星上網 60-70年前已經有
只係國家政府壟斷唔賣
唔係咩新科技
嚴格上黎講電動車物理上都唔係新
解決到電機 電池運用番舊式汽車既制動系統就做到
只係佢第一個做咁解

全部都舊嘢搭新gimmick
反而你話PayPal當年意義上仲叫創新
apple嗰類係將10年前冇人諗過既野成真先叫創新
而家中國要再偷技術難咗好多
加上冇晶片配合下中國將會落後好多
仲要人哋喺冇資金冇技術之下
將間車廠嘅市值推高到多過所有其他車廠合計總和
而家又講返佢冇技術冇錢
真係
SpaceX Tesla 一開始咪就係冇錢囉
如果好似佢咁冇錢,冇人材
咁而家space同Tesla係咪就嚟摺埋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞