我正式宣佈:elon 已經係過氣廢老

160 回覆
86 Like 170 Dislike
其實呢個個人都係咁
包括巴菲特
佢哋唔知道佢哋嘅所謂嘅投資靠嘅只有運氣
沒有其他
但硬係覺得係自己努力研究嘅功勞
你個人都幾戇鳩㗎喎
上段講嘅嘢同下段係可以互相反駁
真係戇鳩,唔係扮
我最鍾意呢 type

互聯網都係由政府軍方控制落到民間
火箭一樣,仲要搞到垂直升降
電動車當然唔係新
但將架電動車可以行到400公里外
快過跑車嘅加速能力
無人駕駛
跟住仲要話佢第一個做咁解
真係好好笑
但係未笑完

PayPal嗰啲叫創新?
只係將信用卡電子化加上Debit功能
iPhone叫創新?
如果你話Apple創新係咁解嘅話
佢只係將PDA加電話擺埋一齊
Palm Treo 一早做咗只係冇佢做得咁好

見到啲人真心戇鳩真係好開心好好笑
無人駕駛咪最大既雞棚囉
你揸住T車一早死咗啦
唔係點啊?
你唔用?又點知佢勁呢?
我又真係冇用Facebook佢嘅AI嘢
無人駕駛係雞棚
Google 架無人駕駛車揸咗唔知幾多百萬公里
佢個出事率低過人類10倍
我諗我坐住一個人渣嘅車,死得快啲
不過冇所謂啦,以你嘅戇鳩程度呢啲數據都冇咩用
最緊要你覺得你認為你感覺
今日真係好開心,可以同你傾到計
巴菲特憑運氣贏幾十年
有啲難
人地憑內線
電動車套動力總成同汽車完全唔同
唔識就摺啦 單係Tesla熱泵已經唔少工程人士吹奏
電機已經有好多唔同設計
算啦, 好多連登仔以為撻個term 出黎自己就醒d

早排有jpex, 又有套金手指 就學人講雞棚, 龐氏騙局

tesla 同space x 都可以講到係雞棚就係笑撚左

無人駕駛係美國幾年前已經有城市行緊
未有錢未有影響力嘅時候,當然係憑運氣
到你有錢有地位,有能力你就係 dealmaker
其中一單只有佢先能夠做到嘅deal
就係金融風暴嗰時救 Goldman 嗰單deal
用返AI transformer個logic
只要AI理解到成段駕駛過程既context 就會做到自動駕駛
OpenAI 出左Sora 之後 證明左AI理解到三維空間
我覺得好快會實現 應該今年內會有
俾大陸電車抄曬啦

apple反而冇人抄到
Both
喺我生涯裏面買個無數股票呀戇鳩仔, 賺幾倍嘅都大把, 唔通我隻隻同你講咩?
唔係我啲錢點嚟?
呢個理由有冇打咗七年飛機?
you are so fucking funny
你真係唔識嘢喎
nokia 停滯不前你梗係可以追過佢啦
而家人哋其他公司係ai度搭緊火箭呀
你追條撚呀戇鳩仔
same reasoning
唔識就係唔識
佢係廢佬係失敗者
你講嘅嘢我同意
不過呢啲係過去式
威過㗎啦完咗㗎啦
你ai做唔到大佬你只係23流角色
有啲啱有啲錯不過都ok
generative ai 絕對有潛質做自動駕駛
Nokia 停滯不前
到時咪發展緊 Symbian OS囉
不過搞極都搞唔好
呢啲都係事後睇返嚟啫
當時嘅Blackberry OS咪又係好多人吹捧
你係好鍾意事後解釋,然後覺得自己好叻
真係笑死我
太空科技就暫且唔講住
Toyota咁大力發展hybrid 又係停滯不前
仲要搞到其他超跑車廠都跟住玩
喺你眼中都係停滯不前
FUCK你老母投資唔係玩辯論比賽呀
你拗贏咗你唔會有錢賺㗎
睇下你個戶口, 最近一年同最近五年嘅成績先啦戇鳩仔
你連咁簡單嘅企業競賽理論你都搞錯, 拉長計數你投資一定唔掂
2008年Tesla同space X基本上破產
你呢段說話如果係當時講而家睇返就會覺得好好笑
Tesla spacex講到好勁,我係同意㗎
佢哋啱啱成立到2008年呢一刻威過㗎啦,完咗㗎啦
你火箭同電動車都做唔到大佬你只係二三流角色
我真係最鍾意你呢 type
openai 咪剛剛出左 "openai sora” , text to video
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞