陳同佳「心情唔好、唔精神」 管浩鳴冀台方基於人道主義立場允許佳仔自首

273 回覆
12 Like 173 Dislike
想知佢無收入點買野
以下節錄自維基:

由於香港與臺灣並無司法互助安排或移交逃犯協議,而且現有《逃犯條例》和《刑事事宜相互法律協助條例》不適用於香港與「中華人民共和國其他部分」(中華民國政府統治之臺澎金馬被香港特區《釋義及通則條例》視為中華人民共和國範圍)之間的移交逃犯及相互法律協助要求,因此香港政府無法以相關條款引渡疑犯陳同佳至臺灣受審。然而有政黨提出以「日落條款」方式修訂《逃犯條例》,只針對處理台灣殺人案,行政長官林鄭月娥表示,有關建議並不可行,政府不會接受[53]。此外,該案件是發生在香港以外之地方,律政司無法以謀殺罪或誤殺罪控告疑犯,只以盜竊罪及洗黑錢罪檢察[54]。雖然根據林鄭宣稱;香港對謀殺案沒有域外司法管轄權,但英國案例法一直存在對本國人在外地受刑事侵害具司法管轄權,此外,根據香港的《刑事罪行條例》第153P條,香港永久居民在境外性侵犯兒童,例如嫖雛妓和非禮兒童,可在香港被起訴[55]。2007年,一鋼琴教師因在廣州非禮未成年學生,而在香港被判監4年[56]。2011年,一孤兒院創辦人因在雲南非禮及與未成年院友性交,而在香港被判監8年[57][58]。

2019年2月13日[59],香港政府宣布提交修訂《逃犯條例》及《刑事事宜相互法律協助條例》的草案[60],坊間一般通稱為逃犯條例修訂。
一個殺人犯點自己上機
緊係要台灣警方傍住
人哋買嚟送畀佢都得嘅
無人明白佳仔生活有幾咁水深火熱

知唔知唔洗返工 日日瞓到自然醒好攰㗎

仲要打機 嚟緊ps5又出新game

唉 心好累
玩palworld玩到心情好曳
其實佢可唔可以出返來住?
冇話事權?
依家用咩例軟禁佢
送佢去大陸就可以送佢去台灣
佳仔又有多4年淨係食玩訓
咁樣on99做左政府隻棋5年,我都寧願坐監算
因為呢條友 有次拖gip入𨋢都比台仔朋友抽水問我係咪放左個人入gip
台灣堆詐騙犯係騙大陸人錢
陳同佳同大陸有咩關係
假設佳仔係台灣被定罪係咪就處決
一日未出GTA6
一日都唔會精神
台灣有廢死聯盟
香港唔會比佢去喇,要合理化當初既政治操作
係「保護」緊佢
打完機就開始打飛機,每日係咁loop
台灣仲有幾十個死刑犯未啪 仲有廢死聯盟
排番幾十年隊先
係有心既
廈門游過去都得喇
不過要等埋GTA6就真係無辦法
佢玩開現實版GTA
屌 原來真係2024年新聞
如果係因為驚冇航空公司比佢上機,咁包架private jet送佢去又點睇
快啲報國安啦唔好等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞