Apple Watch 用家討論區 (63) Series 9 / Ultra 2

223 回覆
2 Like 5 Dislike

Apple Watch款式總覽

現正發售
Ultra 2(2023年最新款,$6399)
Series 9(2023年最新款,$3199起)
SE (2nd gen)(2022年推出,$1999起)

已停售,但仍有watchOS更新
Series 8 & Ultra (2022年推出)
Series 7(2021年推出)
Series 6 & SE (1st gen)(2020年推出)
Series 5(2019年推出)
Series 4(2018年推出)

已停售,亦沒有OS更新
Series 3(2017年推出)
Series 1 & 2(2016年推出)
Series 0(2015年推出)

Ultra 2 vs S9 vs SE大小一覽

Ultra 2 49mm聽落好似大過S9 45mm好多,但個mm其實只係講緊錶殼嘅高度,事實上Ultra 2個mon唔係大S9 45mm好多(見上圖),只係平面mon令條黑邊粗啲同埋個金屬框厚啲保護住塊玻璃

GPS版 vs GPS+LTE版?

依家所有Series 2打後嘅Apple Watch都已經內置L1 GPS,可以記錄跑步、踩單車等運動嘅路徑。如果買最新嘅Ultra版就有埋L5 GPS,紀錄得更準確。

而GPS+LTE版可以俾用家喺手機唔跟身嘅情況下透過eSim打電話/收發短訊/用data上網(例如串流音樂、即時load地圖等)。

注意:
1. 家庭共享功能都要GPS+LTE版先用到
2. LTE功能要你用緊個電話plan支援,亦都可能有額外收費,詳情問番你個台
3. 如果你有隻GPS+LTE版嘅Apple Watch而你冇相應嘅esim plan,你都可以當係純GPS版咁用

手機GPS vs 手錶GPS?

如果你落街跑步手機唔跟身,會用Apple Watch嘅GPS。
如果你落街跑步手機會跟身,用Series 0-7跑步嘅時候會用iPhone嘅GPS,用Ultra 1/2、S8/9、SE2開始跑步嘅時候會用你Apple Watch嘅GPS

新/舊錶帶可唔可以互通?

38mm (Series 0/1/2/3)、40mm (Series 4/5/6/SE1/SE2)、同41mm (Series 7/8/9)嘅錶帶可以互用。
42mm (Series 0/1/2/3)、44mm (Series 4/5/6/SE1/SE2)、45mm (Series 7/8/9)同49mm (Ultra 1/2)嘅錶帶可以互用

係咪一定要買佢預設嘅錶+錶帶配搭?

唔係,你可以去Apple Watch Studio自己砌款
https://www.apple.com/hk-zh/shop/studio/apple-watch

可唔可以戴黎游水?

由Series 2起嘅Apple Watch都有50米防水,官方話游水冇問題,但潛水/滑浪唔得,自己衡量風險
專為運動撚而設嘅Ultra有100米防水,甚至力推好多同水底活動有關嘅新功能,有興趣可以留意下

注意:如果隻錶因為入水而損壞,會當人為損壞,有AppleCare+就補幾舊換新,冇就俾幾千買過隻新

買俾冇iPhone嘅小朋友/長輩有無咩問題?

官方介紹:
透過「家人共享設定」,家庭成員即使沒有自己的 iPhone,亦能使用 Apple Watch 來撥打電話、傳送訊息,以及與你分享位置等等。
以下功能和 app 一概不適用:心律不整通知、心電圖、經期追蹤、睡眠、血氧、Podcast、遙控器、新聞、家居和捷徑。

簡單啲嚟講即係最好幫佢地買埋iPhone

買唔買AppleCare+好?

官方介紹:
適用於 Apple Watch、Apple Watch Nike 及 Apple Watch Ultra 的 AppleCare+ 服務計劃,將保障期限延長至自你購買 AppleCare+ 服務計劃的日期起計的兩年,並提供不限次數的意外損壞保障服務,每次收取服務費 (Apple Watch 及 Apple Watch Nike 為 HK$548,Apple Watch Ultra 則為 HK$618)。

冇買apple care既價錢
https://support.apple.com/zh-hk/watch/repair/service/pricing

Ultra三款錶帶比較

https://www.youtube.com/watch?v=WZIJK3lNEes
留名
想問下買左新機過哂資料
變左有時用返舊機想paring返手錶pair唔到
係咪唔可以一隻手錶同時用係兩部手機到?
1隻錶連一部機
1部機可以連幾隻錶
U2 大家用邊款錶帶多?
上網睇好多都唔見有
想問下,有冇人試過黑mon, 但觸控有反應?
岩岩過左保養...約左天才吧,唔知幾錢先整返好
而家買apple Ultra 2邊度最平?
有冇輕便apple watch charger推介
原裝個個條線好長
CSL分期錶價$5500 3就$5700 好吸引
啱啱問咗Smartone都有57xx
3就唔係隻隻錶帶有貨
CSL我問個sales就冇分期呢個價
CSL真係賤種黎 永遠網站講既優惠問門市都係冇
淘寶/深水埗開倉十蚊有個

點解分期反而平
應該要連埋上台先有呢個優惠
搵返隻3代出黎,想問下nike run club係咪已經唔支援
巴打搞成點?我尋日第一次試到同一情況,不過我摸黑關機再開就冇事

利申 : S5
想問下有無ching都有帶戴到錶個接觸位腫?
前一日無事但係第二日就腫
兩日都係淨係訓教個陣戴
去到講完情況,佢錶都無睇就話要2千幾...
最後無整到
你試吓等無晒電差完再開過隻錶
個mon 一時著,一時唔著,重開機都係咁,應該無得救。
我已經update 最新, 重新配對都係咁.
等出10 先買新
有冇清買過Hermes啲錶帶
想問下有冇人試過喺日本買gps版本+apple care可以係香港做到保養
買過一條Double Tour
仲會敏感同甩皮。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞