深圳討論區 (7) 正版

1001 回覆
33 Like 146 Dislike
你頭幾張都幾有日本FEEL
特登影架 係咪有啲料到
行到尾有遊船坐 尋日七里山塘又貴又多人又逼 真係留比啲大媽啦
今日呢度冇人 又唔貴 40蚊 朝早人少 幾個人都開船 唔駛諗一定試啦

本身以為係阿婆撐 原來係阿姐 每人+5蚊佢仲會唱歌 有feel

慢慢遊下船 40分鐘 幾正 最重要係唔多人好靜

遊完就返觀前街買啲嘢準備返上海
蘇州寺前通り

好似好出名 求其買咗啲嘢

中午返上海 蘇州站好似好靚 可惜無影到
知唔知大陸個邊10月1係放7日定4日
我收工夜晚約左人食飯 怕等勁耐
想去杭州見李語蔚
話說上海地鐵 大站都會有行李寄存
呢樣嘢好方便 特別係我成手蝴蝶酥同蘇州啲糕

但係好on9嘅係 如果用微信開呢個code 要用大陸身份證實名認證先用到
打去客服問 佢叫我用相機scan呢個code 用網頁版開就唔駛實名認證
不過都係入電話號碼先用到 (香港電話可能得 但你要收到SMS)

放喺度一日 12蚊 抵到爛啦 揀喺人民廣場呢個站寄存
大站+市中心 尾站好有可能返呢度

放完嘢就去田子坊 本身呢個景點聽講已經沒落 所以無咁多遊客
不過我其實就係為咗去食某個英國名菜

田子坊好多鬼佬餐廳 鬼佬都好多

凳凳凳凳 就係呢個 仰望星空派
一直想試好耐 香港咁多英式餐廳都無 估唔到上海有 正啊

個批要提早打去訂 wechat都得 比100蚊訂金先食到

食完行咗陣田子坊 其實都okay 賣下啲特意嘢咁

幾好飲 幫襯咗佢一兩(50g)
有位巴打推薦我去思南公館果頭行下 見距離田子坊好近
踩單車過去5分鐘就到咗
上海踩單車勁舒服

行下 有啲舊式建築 應該係以前法租界嘅嘢
然後再踩去花園酒店 網上訂咗兩盒花園酒店餅乾

幾靚 同屋企人嚟嘅話可以住下

一盒138 要預先用微信預訂 無得現場買 同埋要雪
但送禮係一流

搭地鐵去埋徐家匯睇下呢個教堂
去埋武康路 上海最後一個景點 最後一定要去上海最有氣質嘅地區
武康大廈 勁多小姐姐喺度打卡

寄張明信片返香港 郵費4蚊1張
梧桐區先係上海最精華最有文化嘅地方 啲大陸佬淨係識覺得有高樓大廈就好威威真係笑死人

好多人嘅cafe 唔入了

去食下午茶 中午個批我淨係食咗1/4 剩低打包返香港(食咗3日)
呢間萊萊小籠應該係上海最勁嘅小籠包 拎埋米芝蓮

蟹粉鮮肉 46蚊8隻

連外面都睇到入面嘅湯汁 就知唔簡單

正式宣布 萊萊小籠係上海最好食嘅小籠包 蟹粉勁鮮甜 放入口直接爆汁 香港完全食唔到呢個level

附近係靜安寺 無入

16.8嘅gelato 都唔錯
最後去返南京東路 一來要去拎返寄存嘅嘢 二來就去買少少手信
呢間沈大成好似好出名

起碼買一盒啦 咖啡糕係幾特別

有時間會再行去外灘 可惜無了

返人民廣場站 坐地鐵去機場
如果直接坐去機場要十幾廿個站 車程要65分鐘 中間起咁多站唔知做乜柒
但係有45分鐘其實係龍陽路之後嘅站
所以最佳做法係坐去龍陽路轉磁浮 同埋未試過 點都要試下

17分鐘到龍陽路 然後出閘轉乘磁浮線

8分鐘就到機場 普通地鐵要44分鐘

1號航廈會方便啲
上買海灘果種feel真係好正

點解田子坊沒落咗?上次去仲好旺
浦東機場 雖然好大 但係設計硬係怪怪地

東航國際線排好多人
講起東航真係由頭柒到腳尾
網上check咗in 但係話飛香港唔可以排網上check in隊
然後我去自助機 又話寄行李袋唔俾用 都唔知佢做乜9
結果隔離幾個香港人直接去排晚到旅客櫃位 我都跟埋去 先搞得掂
唔係因為得東航嘅時間最啱我(晚機去晚機返) 真係唔會揀佢
垃圾到不堪 係我坐過最劣嘅第一名 UO絕對屌打佢

入禁區 又係好大但靜到乜咁 乜都無

好彩我喺靜安寺已經買咗個好出名嘅拌麵去 預咗機場食 諗住東航飛機餐都唔荒好食
點知食未到一半就已經boarding

3日快閃 完

屌佢老尾結果東航回程無嘢食 諗住唔好食都起碼有生果食下
唯有機場等A車果陣食埋佢
上海好有氣質 唔怪得上海佬咁自豪 啲窮西外省佬咁討厭佢哋
真係好有魅力 比我想像中好好多 特別係去開又柒又無聊嘅深圳嘅我

啲人話田子坊疫情後沒落咗 今次去真係鬼佬多過中國人 不過我覺得田子坊都幾得意吖 人人觀感唔同
下次去唔去埋杭州 南京,南京都幾正,如你鍾意歷史
後記:
雖然上海我覺得好掂 但係蘇州我就只係覺得'都ok'
因為我自己就鐘意上海外灘同梧桐區果種氣氛 但係中式懷舊嘢我就只係覺得'ok laa'
所以我會願意專登飛上海 但如果要我專登飛其他地方只係睇蘇州呢類景色 我就未必有興趣
所以都唔算大興趣去杭州同南京
之後未必會好似今次咁專登飛大陸其他地方玩

不過屋企人好似對上海有興趣 可能翻兜去多次都唔奇
正想講呢樣嘢 我啱啱講左了
下次如果去上海可以搭一個杭州/南京
但上海係膽 其他係腳
如果淨係去杭州同南京我就唔會咁做了
應該係去到7號 美團好多券都用唔到
放到7號
爆未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞