深圳討論區 (7) 正版

1001 回覆
33 Like 146 Dislike
所以你琴日話以後只龜縮廣東省⋯⋯而家係咪又推翻
無乜事係唔會再飛
但係我都會用公平嘅角度評價上海
陸路去有冇得諗
高鐵
貴又劣
報告一下 尋日去蘇州 今朝返上海
相聽日先post
原來你仲未返HK
啱啱返
成個trip有咩評價
飛機好垃圾 其他都Ok 食左好多野
上海外灘我本來就想去 所以見到都叫圓夢

但會唔會再飛大陸其他地方 應該短期內未必(除非陪人去)
其他地方真係無興趣 個阿伯起勢咁推薦咩太湖 園林
武康路好多人反而思南公館果頭好好多
Day2 蘇州遊
一起身 外面天朗氣清 超正 本身諗住打完兩個颱風會好大鑊

再去黃河路食早餐
今日嘅國際飯店係咁多人排
蝴蝶酥個阿姐手腳勁慢 1分鐘做到1個客都偷笑 所以呢度分分鐘要排半個鐘

尋日食咗佳樂湯包 今日就食佳家湯包 呢間比佳樂更加老字號

叫咗全家福 有三款口味,其中一款係蟹粉鮮肉

都唔錯 算多汁,蟹黃夠香 不過我覺得肉嘅鮮味唔夠佳樂香 所以我會覺得佳樂會好食啲

不過價錢嚟講 佳家湯包係最抵食 全家福先32仲有要12隻

食完坐2個站就去到上海站
上海站好抵讚 近乎喺市中心 黃河路過去都好方便 個站仲要有英文牌

滬九直通車 歷史遺物了 利申無坐過

大站

32分鐘就到蘇州站 蘇州站又係離市區好近 2個地鐵站就到
所以3日2夜揀一個地方去 唔駛諗一定係蘇州
首先去咗酒店放低行李先 今日會喺蘇州過一晚
book咗呢間喺觀前街嘅酒店 附近就係平江路 好方便

上海住咗兩晚監倉(不過我都覺得好過住青旅) 今日終於住返正常啲
用大陸攜程book 167人仔一晚
好乾淨 老闆娘都好好人 比我提早入住

第一個景點首先去蘇州博物館
呢個博物館因為設計特別+唔駛錢 所以勁受歡迎
想去嘅話要早一個星期08:00上微信搶先預約 如果walk-in可以唔使諗

好似個設計係好有講究

不過超多人 每一個空位都比人霸咗 所以無辦法影咩靚相 用肉眼睇算啦

桂花味雪糕
睇完去食 lunch 首先想去食蘇式麵 但太多人 轉左食蘇州菜白什盤

揀咗呢間陸記飯店 好似都算係local會食嘅 都唔貴

叫咗白什盤 係蘇州名菜 好食,都啱香港人口味
以蝦仁、雞片、蹄筋、木耳、香菇、筍片、魚片等多種原料混炒,原色原味。該菜式色澤淺,口感清淡,營養豐富

加埋個湯 同蔥油拌麵 飽到嘔 個蔥油拌麵好撚好食 係我食過最香嘅蔥油

再去坐巴士 蘇州古風味係幾夠 去寒山寺

寒山寺外面幾靚 好有feel 有啲偽日本感覺

外面舒服

點解我咁強調外面 係因為俾錢入場好唔抵(雖然攜程18蚊)
入面又多人 又嘈 仲要裝修緊
柒撚到喊 喺外面影下相好過

不個入面有間cafe係幾舒服嘅 環境都唔錯
咁你今個星期仲上唔上
why not
按摩
而家啲大景點係咪99%都要預約?好撚p On9, 外國同老人點約?同埋限時限刻成日趕唔切

雖然預人數係好事
蘇州博物館要 其他唔洗
外國人真係唔知了
去完寒山寺 去埋附近嘅西園寺 當然就都係踩單車
5蚊入場 即買即入 少人好多 門票包埋香

行完都接近黃昏 未夠時間去七里山塘 如果返酒店再去好遠
諗諗下不如附近搵間按腳 抖1個鐘好過

環境好好 77蚊按60分鐘 正啊

按完日落 就去七里山塘 蘇州最出名嘅景點

勁多人

即刻向另一邊行先(西北方向) 周街都有桂花糕賣
一路行去步行街盡頭 就無咁多人 好舒服
賣傘 個阿伯好健談 陪佢吹咗一陣

買咗一把

嚟蘇州點都要食隻大閘蟹 20人仔

行到夜少少無咁多人
行返去睇下夜景 真係好靚

江南水鄉果然唔簡單
本身想出返市區先食 不過實在太攰 所以喺度食就算啦
點都要食返啲local嘢 呢間蘇式湯麵好似係local連鎖品牌
用美團search一下深圳無分店 就安心入去食了

味道同松鶴樓好似 不過可以多蔥 正

環境都唔錯 亦唔貴 5蚊麵,18蚊炆肉, 豆花特價0.9

食完很多陣 行到某個位發現要原路行晒成條古街先出去 見到摩的就上咗直接返酒店
仲有一日Day3 係去平江路 田子坊 思南公館 武康路
無人睇我就唔post了
睇緊
俐伸去過
Day3 蘇州->上海->回港

話咁快就第三日 今日都係行程滿滿嘅一日
8點就起身 其實兩日加埋行咗7萬步 都唔想咁早起
但係一來要快閃無乜時間 二來想早啲去景點無咁多人

首先去買杯咖啡先 有Familymart就有啲日本feel

行去平江路 啲小巷其實都幾靚

幾靚嘅cafe 感覺坐喺度都會幾寫意

加上今日20度 天朗氣清 好舒服

本身都無諗食咩早餐 食碗蘇式麵又好似好飽咁
路經過有啲local買豆漿油炸鬼 就食佢啦

人生第一次試鹹豆漿 甜鹹之爭就聽得多 但係試就第一次
其實都幾得意 有蝦米同木耳嘅豆漿 我覺得根本係唔同嘅食物

早餐承惠4蚊 正

食完再行就到平江路 另一個喺蘇州市區嘅景點

好舒服啊 無乜人 小橋流水咁

不枉8點起身出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞