深圳討論區 (7) 正版

315 回覆
18 Like 56 Dislike
(根據大家嘅回應,Update返啲資料先)
比個資訊集合大家

問題1:無大陸戶口 返大陸點比錢?
而家大陸99%地方都收電子支付 而且唔一定收cash
最主流係支付寶同微訊
如果無大陸戶口 可以用alipay hk / wechat pay hk
呢個方式適用於「商戶」 ,情況同喺香港7仔俾錢一樣
你開個code 佢嘟你個code
只要係一般商舖/餐廳 都會係佢嘟你 App會自動兑返港紙
如果係「佢擺個code喺度 要你主動掃」 就要視乎佢係商戶code定係個人收款碼(即係其實係轉賬)
商戶就可以 但如果係個人收款碼就唔得(通常係小商戶/攤販/的士)
呢個時候唯有好柒咁比cash同做定心理有機會準備比人白眼
----------------------------
問題2:咁點開大陸戶口?
方法1(最推薦):上去大陸分行開 一般香港人主要開中國銀行/工商銀行
即日就開到
開戶需要一個大陸電話號碼+回鄉證 所以要先去攪一個大陸number先開到
呢個方法就需要你每個月比月費養住個number, 請去第三個問題

方法2:去中銀香港分行直接開大陸嘅中國銀行戶口 大陸號碼都唔駛開 詳情請參閱
https://www.bochk.com/dam/crossborderservices/tc/gbaaccountopening.html
唔太推薦
同埋好似啲錢出入限制比較多
開戶亦要等一個月先有戶口

只要有大陸戶口, 就可以開大陸支付寶同大陸微信支付
咁就可以喺任何嘅情況下都比到錢 基本上就暢通無阻
問題3:點開大陸電話?
去大陸搵緊電訊商開 最多人用最普遍嘅就係中國聯通
去深圳是但搵間分店 行入去話你係香港人想開個最平嘅計劃
咁佢就會同你搞
每間分店offer嘅plan都唔同 有啲就叫你68一個月 有啲就138一個月 所以可能要搵多幾間
目前資料 比較平嘅plan都要33蚊一個月 (羅湖/福田口岸嘅聯通都有提供)
中移動聽講比較貴 但有人分享有29蚊plan
根據網友講法 33蚊嘅plan通常聲稱3個月/半年後可以轉做8蚊plan
但係自己上App搞都得
另外提一提, 最好確認一下係有埋香港收到sms嘅功能 將來訂飛或者登入任何大陸apps會方便好多

PS. 由於每間分店 無次去 offer嘅plan可能都唔同
今次去可能有平plan 下次去又可能無
成日轉 所以無乜必要問邊間開好啲

另外香港中移動嘅一卡兩號都係可以上去開戶口嘅
但要拎張實名登記嘅證明書上去搞
問題4:唔開大陸電話得唔得?
如果你係經常上去玩 都係會開返個比較方便
因為好多大陸嘅app都需要大陸電話認證
例如美團同大眾點評(for 搵餐廳, 買coupon, book位等等),
call架滴滴都要大陸電話, 用12306買火車飛都係要大陸電話
用大陸攜程訂酒店亦可能平過用國際版Ctrip 同樣都要大陸電話
問題5:終於搞掂晒 上去玩有咩食啊?
其實只要係中國本土菜式, 性價比都高
例如牛肉火鍋, 北京填鴨, 新疆菜, 上海菜, 四川菜, 串燒等等
識用美團買券/代金券會抵好多
2023年8月Update, 大眾點評可以用香港Mastercard比
行街就睇下面

附錄:美團代金券點用
埋單之前去美團app買
假設150就買3張(app入面比錢,47*3=144)
買完app上就有個Qr code
埋單同佢講 用代金券,然後比佢掃就得
假如係155, 掃完代金券另外補多5蚊就得

另外代金券好多時係只可以代野食 酒水/茶位/餐具唔包
即係如果你155,實際上係135野食+10蚊野飲+10蚊茶位同餐具
咁只可以用2張代金
除非你叫多15蚊野食 砌夠150野食
同埋另一個情況係 佢唔想你用券(因為要分返比美團,佢可能話直接減俾你,叫你喺app退咗張券)
PS.美團啲券都係無條件任退,唔用/過期都可以退錢
食玩買專區:
食嘅話 選擇實在太多 自己上fb深圳group 睇人share下又得 自己開美團search又得
最好就係自己開個大陸電話,開個美團APP search,
見到有平價套餐,即刻用大陸戶口俾埋錢,咁就享受到最平靚正嘅嘢

比較多香港人去嘅地方 ,口岸計:
羅湖: 必定係國貿+東門 深圳MK 乜都有得食
商場有金光華 東門新太陽 有超市行
按摩亦大量 新手計一定係最簡單可以滿足各樣需要
但係老舊同有浸特有臭味
大劇院KKmall亦有多種選擇

落馬洲:
1.會展中心+附近周邊幾個大型商場(Coco park,卓越Intown等等)
可以當係深圳老銅 靚商場 乾淨 高上大乜乜乜
消費較貴 啱晒中產人士去
週末皇庭廣場大量香港人一袋二袋買bakery野走
2. 10號線坐到冬瓜嶺站,可以連接到幾大幾潮嘅深業上城
3. 上梅林附近都有多嘢食,大商場亦有啲香港人行下
4. 另外,水圍村同皇崗村亦有大量美食,同埋物價相對平價
5. 地下街方面,,亦可以行下由崗廈站連到購物公園嘅連城新天地,亦可以去車公廟嘅豐盛町掃下街
6.著名嘅華強北路喺呢區,可以搭去華强路出,一路行到華新,而家電子嘢比較少,可以當普通行街,當觀摩一下

深圳灣: 海岸城
好大 好多野食 有啲似海港城feel
不過比較遠 食野中等價 商場都大可以行下
附近有個南頭古城可以行下
南山區亦係深圳比較中產同高質素嘅地區
附近大型商場亦有前海壹方城,歡樂海岸

蓮塘:
可以向東,去鹽田區海山站嘅壹海城ONE MALL
沙頭角都喺呢度附近
向西可以到黃貝嶺同大劇院,亦有啲商場同美食
-----------------------------
交通:
唔熟嘅話 建議坐地鐵,大部分地方都可以到
識用百度地圖,可以試下搭巴士,唔駛安檢又唔駛上上落落,缺點係慢,但部分地方得巴士到
亦可以打DiDi,但要有大陸電話

地鐵:
有開大陸銀行嘅話,可以直接用大陸微信乘車碼
無嘅話,可以用香港alipay跨境乘車碼(要人臉認證)
或者直接喺地鐵站自助機,買張大陸深圳通,搭車仲有95折同轉乘優惠
記得要買就買有「全國交通一卡通」嘅卡,咁去其他城市都可以用

巴士:有大陸號碼一樣可以用乘車碼,無就香港alipay跨境乘車碼
大陸部分路線唔係「一票制」,係會根據你落車嘅站收費,果種上落車都要拍卡/嘟code
另外巴士係站站停,個站無人+無人禁鐘都會停,所以通常都慢
搵路線可以用百度地圖

其他地方:
大鵬所城:蓮塘口岸一出,可以坐E11路到大鵬中心站,轉巴士M471到大鵬所城,兩程加埋around70分鐘。
甘坑客家小鎮:地鐵到甘坑站,B出口門口就有巴士搭
坪山: 可以地鐵/深圳北坐高鐵
或者巴士E17/M288,後者3蚊上高速好抵坐

共享單車:
深圳主要有兩款,必須有大陸電話+美團
美團單車(黃色)
用美團App掃碼解鎖就踩得 1.5元/30分鐘
數量最多 周圍都有

哈啰單車(藍色)
支付寶入面揀“哈啰” 揀單車再掃碼解鎖
頭15分鐘1.5元, 之後每15分鐘1蚊 點計都貴過美團
Ps.深圳無助力車, 可以唔洗睇

到目的地 App會顯示邊度可以泊車
通常地上有D格仔 有個單車logo比你泊車 果啲通常都得
App會detect位置同你講得唔得 得就還車

#以上資訊由“諗5到叫咩”提供
而家Costco仲使唔使排隊
留名
樓豬去咗邊
星期四飛大阪 抖下先
樓主唔答我條俄羅斯腸好唔好食
未食
cocopack個度?
普通話? 點明佢啲gag
熱辣滾燙 真心好睇
賈玲係好勁,如果佢減肥失敗,成套戲係可以收皮
深圳可以帶返香港
但係香港唔可以帶上去
現在有打針基本上零失敗
深圳有邊間楊枝甘露或者橙味茶好飲
costco 同sam
一定要做會員先俾入?
東門有間享茶楊枝甘露同鳳梨奶茶幾好飲
我覺得一點點的楊枝甘露都可以
屌嗮你地老母
睇埋飛馳人生2,又係好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞